Икономика

Росен Христов: "Газпром" е последен вариант. Кирил Петков е забавил гръцкия интерконектор

11913

Сигурен доставчик ли е руският енергиен гигант "Газпром"? Енергийният министър Росен Христов не отговори категорично с "да" или "не", но уточни, че руската компания ще е последен вариант при търсенето на варианти за доставки на газ за България. Няма да поема ангажимент да не подписвам договор с "Газпром" при никакви обстоятелства – хората в Англия излизат на протест, защото не могат да си плащат сметките, добави Христов, но с уточнение, че според него не е редно служебно правителство да подписва дългосрочен договор за газови доставки с когото и да било.

Той акцентира и върху гръцкия интерконектор - по думите му, Кирил Петков е имал възможност да го завърши, но това не е сторено. Затова сега това е важна задача пред служебното правителство.

Забелязали сме аномалии в газовите сделки с посредника "МЕТ Енерджи". Ако видим нещо незаконно, ще се обърнем към съответните институции, увери още Христов. По темата вече доста говори ексенергийният министър от времето на Бойко Борисов Делян Добрев: Делян Добрев посъветва Кирил Петков и Асен Василев да мислят за затвора, не подкрепи дело срещу "Газпром"

Разговорът в хронологична цялост

Истината е, че имаме газ до септември месец и има откъде да намерим газ до края на годината. Проблемът не е толкова в количествата, колкото в цената. Това заяви служебният енергиен министър пред БНТ.

По думите му оферти за газ има много, но проблем остава доставката на синьото гориво. Нямаме договорен газ, фиксиран до края на годината, а трябва да намерим алтернативни източници. Имаме 30% недостиг от заявеното и планирано потребление на газ, като това горе-долу е консумацията на Топлофикация-София. Ако не осигурим газ, слотове на нормална цена или някои трябва да плати огромната сума, или София да остане без парно, предупреди Христов. Но министърът посочи, че договореният доставчик от кабинета "Петков" с Cheniere за 7 танкера втечен газ е всъщност договор с производител, т.е. не само с прекупвач!

Той посочи, че цената на газа може да е значително по-ниска от тази, която плащаме в момента. Има оферти за доставка на газ със седемте танкера. Имаме поне 3-4 оферти за газ от посредници, но имаме оферти и от търговски компании, обясни Христов. И предупреди изрично, че няма как да искаме цена на газа като преди година-две.

Служебното правителство заварило ситуация на криза и недостатък, като идеята е да се задоволи количеството газ до края на годината и да подсигури газ за следващата година. Идеята е да се осигури отоплителният сезон и възможност за следващото правителство да сключи дългосрочен договор за газ, подчерта Росен Христов.

Той отбеляза, че несигурност на доставките на газ идва заради геополитическата обстановка в Европа. Проблемът на Азербайджан е, че не могат да произведат повече от това, което произвеждат, добави Христов. Стоят всички възможни източници за доставка на газ, включително и „Газпром“, който е последен вариант, но не е изключен. „Газпром“ не е изхвърлен от листата с опции за доставката на газ, уточни Христов.

Ако се наложи служебното правителство да води преговори с „Газпром“ за доставката на газ, ще бъдат в рамките на настоящия договор и няма да се сключи нов. Росен Христов не иска да подписва нито един дългосрочен договор с нито една компания за доставката на синьото гориво.

Правителството на Кирил Петков не е спирало да си говори с „Газпром“ и е платено за адвокатски консултации, които да поддържат преговорите с руската компания, обясни служебният енергиен министър и добави, че е имало е препоръка да не се открива сметка в рубли. Но той призна и друго - че правителството на Петков е искало гаранция от руската страна, че когато по новата схема преведем пари (в долари), това ще значи, че сме извършили плащане, а не да се чака евентуално руснаците като превалутират в рубли да признаят. Припомняме, че според схемата, одобрена от Владимир Путин, превалутирането се прави от "Газпромбанк", но със сделка на Московската фондова борса и няма краен срок за превалутиране т.е. може да дойде време за газова доставка, а още да няма признание от "Газпром", че е извършено плащане.

Той запита против какво протестират протестиращите – против руския газ или против това, че го купуваме руски газ през посредници? Ние не сме спирали да консумираме руски газ, изтъкна Христов. Министърът предупреди и, че е "много лесно да си в София" с голяма заплата и да не те притесняват битовите сметки, но не всеки е така.

Служебният енергиен министър добави, че проблемът на „Булгаргаз“ е с огромните средства, но енергийното дружество нямало да фалира. Липсата на капитал е проблем и в един момент може да нямат средства да си плащат за газа, посочи Христов. Той уточни, че Министерство на финансите чрез Министерство на енергетиката ще отпусне заем на „Булгаргаз“ в размер на 800 млн. лв. Идеята е „Булгаргаз“ да излезе на пазара, да намери дългосрочно финансиране и да върне държавния заем.

Енергийният министър за скъпите горива: Трябва да намерим централно решение с "Лукойл"

По отношение на интерконектора с Гърция, Росен Христов посочи, че държавата не строи интерконектора, а се строи от частна компания. Правителството може да упражнява инвеститорски контрол и спекулациите, че спираме строителството на интерконектора с погрешни и изцяло политическо мотивирани, изтъкна той.

"Ако искахме да спрем интерконектора е да направим това, което правеше предишното правителство – нищо. Те не са упражнили никакъв контрол и натиск, за да може строителството да вървим в срок", акцентира Христов. Според него, строителите си строили "по свой си график. Той обаче изобщо не коментира темата с управленската структура на оператора на интерконектора ICGB, като досега няма отговор и на въпроси на Actualno.com по темата: "Капитал": Служебното правителство на Радев саботира газовата връзка с Гърция

Малко по-късно последва отговор от предшественика на Христов - Александър Николов. "Нямало достатъчно контрол по строежа?! Има седмични репорти на ниво Министър - Министър от проектната компания /Скрекас - Николов/, както и същите са получавани на ниво Премиер. Доколкото вчера видях от МЕ беше проявен далеч от мижав интерес, но все пак присъстващи на прегледа на връзката … странно, нямаше", коментира той във Фейсбук.

Утре (12 август) се очаква да бъде потвърден финалният график, потвърден от собственика "Авакс" затова кога трябва да бъде готов интерконекторът с Гърция. Ще бъде осигурен един системен контрол и това, което може да бъде осигурено от служебното правителство, ще бъде направено, увери Христов.

Той уточни, че няма вариант да преминем изцяло на ток.

Още: Наистина ли няма газ в интерконектора от Гърция?

Под претекст "да спасим България" няма да съдим "Газпром" - така мисли ексенергийният министър

Когато основният ти доставчик реши едностранно да ти спре доставките на газ, какво правиш? "Булгаргаз” изпрати предложение на "Га...

Етикети:

Още от Икономика

Проф. Иван Станков: България има огромен нереализиран потенциал в биохраните...
Как да изберем автомобил според обява в интернет?
tbi bank с водеща за пазара лихва по депозити до 3%
Икономическият министър: Износът на България за Бавария бележи рекорд
Само в два големи града у нас цените на жилищата изпреварват инфлацията
ЕЦБ ще вдига още лихвите за противовес на инфлацията

Последни новини

 • Кое е подходящото цвете за подарък според зодията?

  В астрологията съществува закон на съответствието. Всяка зодия е свързана с човешкото съществуване чрез символиката си и вибрациите на своята управляваща планета. Зодиите може да имат връзки с цветове, камъни и цветя. Цветята отговарят на типа вибрация, от която всеки има най-голяма нужда. Ове...

 • Прогноза за времето - 28 септември (сряда)

  До полунощ валежите навсякъде ще спрат. Облачността от запад ще се разкъсва и намалява и до сутринта над цялата страна ще се изясни. Ще продължи да духа до умерен югозападен вятър. Минималните температури ще бъдат между 10° и 15°, по Черноморието малко по-високи, в София около 11°. Утре ...

 • Путин обвини Запада за световната продоволствена криза

  Световната продоволствена криза е резултат от "хищническите политики" на Запада. Това заяви днес руският президент Владимир Путин. "Западът провокира глобална продоволствена криза. Цената на храните на световния пазар се върна на нивата от началото на годината, но все още е с 40% по-висока от тази ...

 • Най-коварните женски зодии, от които мъжете често си патят

  Жените могат да са по-хитри и опасни от всеки мъж на земята и в никакъв случай не бива да бъдат подценявани. Според астролозите има няколко “нежни” представителки на Зодиака, които са професионални измамнички. Разбира се, това не се отнася за всяка жена от зодията, както и не ги набеждав...

 • Министър Пулев: Създава се инвестиционен инструмент между БФБ, ББР и частни инвеститори

  Създава се инвестиционен инструмент между Фондовата борса, Българската банка за развитие /ББР/ и частни инвеститори за финансиране на малки и средни предприятия при пълна прозрачност. Това обяви министърът на иновациите и растежа Александър Пулев по време на среща с изпълнителния директор на Българс...

 • 3-те зодии, които таят най-голяма завист в себе си

  Завистта винаги е съществувала като чувство, въпреки че е доста токсична и негативна черта от характера, с която човек не бива да се гордее. Трудно може да се изкорени, ако ни е вродена, но когато осъзнаем нейната отрицателност, е добре да се опитаме да я заличим максимално. Понякога негативната ене...

 • Новините: Най-важното за деня, 27 септември

  Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 27 септември. КОНСТИТУЦИОННИЯТ СЪД РЕШИ, ЧЕ ВСС ЩЕ ПРОДЪЛЖИ РАБОТА С ИЗТЕКЪЛ МАНДАТ Днес (27 септември) Конституционният съд взе решение, че с изтичането на срока, за който са избрани, главният инспектор и инспекторите в Инс...

 • "Мета" разбила мащабна руска пропагандна мрежа, насочена към Европа

  Широкомащабна мрежа за дезинформация, оперираща от Русия, се е опитала да използва стотици фалшиви акаунти в социалните мрежи и десетки мними новинарски сайтове, за да разпространява гледната точка на Кремъл за руската инвазия в Украйна. Това съобщиха днес от компанията "Мета", цитирани от Асошиейте...

 • Защо жените обичат да се гушкат след секс?

  За да продължи дълго, всяка връзка се нуждае от активен и качествен сексуален живот, от който и двамата партньори са удовлетворени. От особена важност обаче е и това, което се случва не само по време, но и след самия полов акт. Мъже замислете се какво правите след секс? Ако бързате да си вземете душ...

 • На електронна поща: Вътрешният министър приема лично сигнали на граждани

  Вътрешният министър и силов вицепремиер Иван Демерджиев има специален e-mail адрес за подаване на сигнали. Той ще бъде достъпен само за него и ще ги получава лично, съобщават от МВР.  Целта на министъра на вътрешните работи е по този начин да стимулира, както гражданите, така и служителите на ...

 • 7 знака, че вие или партньорът ви искате раздяла

  Трудните ситуации в любовните връзки и бракове са част от тях и са нещо нормално, но редица признаци показват, че партньорите или поне единият от тях е взел решението да прекрати взаимоотношенията. В тази статия сме синтезирали някой от най-очевидните от тях: 1. Не усещате емоционалната връзка Емо...

 • Не сте и опитвали по-крехко свинско месце от това с тази рецепта

  Продукти: 250 грама гъби 4-5 свински филенца 3-4 листа левурда (див чесън) 1 с.л. каперси 5-6 листа див чесън 600 мл. пасирани домати черен млян пипер риган, сол, зехтин дафинов лист, захар, бяло вино Как да си приготвим у дома, вкусни руладини със свинско и бекон Приготвяне: Нарежете ф...

 • Кои са двете лица на всяка зодия?

  Колкото и да не ни се иска да признаем, всеки от нас има две лица, две страни - добра и не чак толкова добра. По-важното обаче е коя избираме да покажем пред света и себе си, а и по какъв начин се възползваме и от позитивите на двете страни. Нека видим кои са двете ни лица според зодията: Овен Овн...

 • Швеция: Инцидентите със "Северен поток" са причинени от експлозии

  Сеизмолозите от университета в Упсала, Швеция, са убедени, че инцидентите с изтичане на газ в газопровода "Северен поток" са причинени от експлозии, а не от земетресение или свлачище, съобщи Ройтерс. Според сеизмолозите мощността на втората експлозия е била равна на взрив на над 100 кг динамит. По-...

 • Как да засилим енергията си според зодията?

  Ако се вслушваме в съветите на астролозите и експертите, спрямо зодиакалния си знак можем да подобрим много аспекти от живота си, в това число и нашата енергия. Със сигурност поне веднъж всеки от нас се е чувствал напълно изцеден и без никакви сили. А по-лошото е, че в нашето съвремие това е все по-...

 • Американски анализ: Какво означават ядрените заплахи на Путин?

  На 21 септември руският президент Владимир Путин, в речта си за частичната мобилизация в Русия, отправи предупреждения за ядрени оръжия и одобри незаконните „референдуми“ в окупираните от Русия украински региони, пише в свой анализ американското издание The Washington Post. Ет...

 • 9 неща, които може би не знаете за Кирил Петков (СНИМКИ и ВИДЕО)

  Вечно усмихнат, баща на три дъщери, учил в България, Канада и Харвард. Откакто е “известен”, Кирил Петков е от онези публични личности, които продължават да се движат свободно сред хората. От хората, които “осветяват стаята”, когато влязат в нея – ръкува се с всеки един...

 • Защо привлекателните хора трудно създават постоянни връзки?

  Първото нещо, което виждаме в хората и първото, което те виждат в нас, това е външният вид. Красотата определено привлича погледите, но тя може да бъде и не чак такъв плюс за притежателя. Познавате ли красиви и привлекателни мъже или жени, които въпреки това са сами и трудно създават постоянни връз...

 • Махнете тези пет предмета от спалнята си и съня ви ще стане дълбок и здравословен

  Телевизор Макар всички да обичаме удобството на телевизора в спалнята, всички също знаем и колко е вредно. Светлината му пречи на мелатонина, зяпането пречи на отдаването на партньорите един на друг, а и един тъмен правоъгълник в центъра на уюта, правят стаята да изглежда като в... хостел. Това са...

 • 4-те най-често срещани лъжи във връзката

  Истината е особено важна за стабилните човешки взаимоотношения, особено тези с половинката ни. Няма обаче човек, който да не е лъгал поне веднъж в живота си. Понякога смятаме, че лъжата може да ни спаси от незначителни проблеми, хора, които ни досаждат или пък използваме дребни лъжи, за да не нарани...