НА ЖИВОВойната в Украйна

Росен Карадимов: Големи фирми няма да бъдат кредитирани от ББР

1185

"Българската банка за развитие няма да е тайнствена кредитна институция, а публична институция, която реализира публични политики". Това заяви пред БНТ Росен Карадимов, председател на Надзорния съвет на ББР.

В целите на банката освен подпомагане на малкия и среден бизнес, са заложени преодоляване на регионални дисбаланси, подпомагане на държавата в публични политики, участие в сериозни инфраструктурни проекти. "Лимитът, който беше въведен от 5 млн. остава. Големи фирми няма да бъдат кредитирани", подчерта Карадимов.

Той поясни, че когато се прави голям инфраструктурен проект от държавата, ББР може да подпомогне този процес, може да участва в него. Прави се икономическа експанзия към определена територия - ББР е пазарният инструмент, който може да участва в това.

Карадимов даде пример с подпомагане на болниците с дългове, като посочи, че Министерството на здравеопазването може вместо да плати директно задължението на болницата, да открие своя сметка в ББР, да преведе парите там, ББР да дофинансира до рамките на 5 млн. и тогава ББР може да плати на доставчиците, като сконтира задължението. Условие за това е да бъде направен много ясен анализ на структурата на задълженията и дали те са коректни.

Министърът на иновациите: Банката за развитие трябва да прави повече за бизнеса

Министърът на иновациите и растежа Александър Пулев посочи, че Българската банка за развитие (ББР) трябва да прави повече за бизнеса и ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Финанси

Стана ясно с колко се повишиха...
Турската лира достигна ново рекордно...
Финансисти обясниха какво печелим...
Лихвите по потребителските кредити...
Финландия с първата и единствена...
Европейската централна банка...
Агенция „Митници“ отчете рекордни...
37 млрд. лева достига дългът на...
Нов ръст на основния лихвен процент...
Бюджетът с дефицит от около 2.9%...
Печалбата на банковата система...
Лихвите по кредити и депозити...

Последни новини