Румен Петков алармира за приемственост в управлението с това на Борисов, закани се да сезира Гешев

3717
Румен Петков алармира за приемственост в управлението с това на Борисов, закани се да сезира Гешев
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

Премиерът да каже къде е – в групата на обогатените или в тази част, която иска българският народ да живее по-добре, настоя лидерът на АБВ Румен Петков по повод сделките на Булгаргаз и ситуацията в енергийния сектор. "Твърдя, че Булгаргаз купува газ в момента от държавната гръцка компания ДЕПА и то при неясни правила", заяви Петков и подчерта, че ДЕПА няма собствен добив, а купува от Газпромекспорт.

"Ако целта на този министър, който обяви, че няма да преговаря за нов стратегически договор с Газпромекспорт, е да купуваме от ДЕПА, да купуваме от Турция руски газ, обществото трябва да знае", категоричен е лидерът на АБВ. "Булгаргаз купува от ДЕПА руски газ, вместо да го договаряме и да спестим комисионната, която даваме на гръцката държавна компания, ние ги правим тях богати, а нашите потребители – бедни", подчерта Петков.

Румен Петков прогнозира скорошно и видимо политическо сближаване между ПП и ГЕРБ

Председателят на АБВ Румен Петков прогнозира скорошно сближаване между ПП и ГЕРБ. Пред медиите в Плевен той коментира, че до диалог меж...

Той предупреди, че отказът да преговаряме за пряка доставка на тръбен газ и неизпълнението на връзката Комотини – Стара Загора за азерския газ убива българския бит и икономика. "Отговорността е днес, а не някъде в бъдещето и ако я карат така, ако премиерът не вземе мерки, при цялото ми недоверие към главния прокурор Иван Гешев, ще трябва да сезираме прокуратурата за извършените престъпления по Плана за действие при извънредни ситуации", заяви още лидерът на АБВ.

Петков изтъкна още, че енергийният министър е отговорен за изпълнението на този план и го подкани "като не може да го изпълнява – смело с куфара на село". Според Петков планът е грубо погазен. "На 14 февруари Булгаргаз продаде 75.5 хил МВЧ газ. Простата сметка по разликата в цените, на които беше продаден газът на 14 февруари и сегашните показва, че Булгаргаз са загубили 5 млн. лв, съответно сме направили по-богати купувачите с много повече от 5 млн. лева", изтъкна Петков и отбеляза, че досега никой не е отговорил кой продаде останалите 27 хил. МВЧ на 4 февруари – първия работен ден на новото ръководство на Булгаргаз.

Продажбата на 14 февруари е извършена по най-непрозрачния начин, извън програмата за освобождаване на количества, която работи от 3 години и по нея всеки купувач има достъп до газа, алармира още Петков. "Независимо, че я има, Булгаргаз тогава по тази програма заявява нула", изтъкна той и посочи какъв е резултатът: "5 млн. загуби, изпомпваме Чирен, след това услужливо удължаване на периода за нагнетяването и сега ще нагнетим с много скъп газ". Според лидера на АБВ, "голямото престъпление е Чирен".

Лидерът на АБВ видя приемственост в действията на управляващите с тези на Борисов и се усъмни, че на 1 юли няма да е готов газопровода, свързващ системата ни с Гърция. "Пак ни лъжат, че ще бъде готов, само че този път губим азерския газ. Сега го получаваме с договорката – не милиард, а 300 млн. кубически метра, тогава и тези 300 млн. няма да получаваме на евтината цена. Може да си получаваме азерски газ, но на Холандската борса", заяви Петков. 

Румен Петков настоя за оставките на енергийния Николов, на шефа на "Булгаргаз" и на Лорер

Председателят на ПП АБВ Румен Петков поиска оставки на високопоставени лица в държавната администрация - министъра на енергетиката Алек...

Депутатът от АБВ в групата на БСП за България Владимир Маринов съобщи, че е поставил въпроси на вниманието на премиера и ресорния министър за сделките с газ през февруари, когато от хранилището в „Чирен“ бяха продадени количества на в пъти по-ниска от борсовата цена. В резултат на това източване на хранилището, в момента то е с капацитет под 20%, посочи той. Маринов е категоричен, че и до момента за България алтернатива на газа от „Газпром“ няма. Заради липса на преки договорености с руската газова компания България компенсира с доставки чрез посредници, подчерта той.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Антоанета Цонева: 80% от ръководните постове в РИК-овете са на ГЕРБ и ДПС

ГЕРБ, ДПС и БСП провалиха първото заседание на комисията за "Турски поток"

Кога идват първите осем F-16 Block 70? Министърът на отбраната с график

Въпреки трусовете: ПП-ДБ обявиха, че се явяват заедно на изборите 2 в 1

Рашков напусна комисията за "Митниците": ДПС го "захапаха" за снимките, а той обеща да ги научи да не купуват гласове

Бивш главен секретар на МВР: Стефан Димитров е ходил и на банкет на КАТ

Тристранката обсъжда утре обезщетенията при безработица

Обвинените в контрабанда са били при Петя Банкова и при Асен Василев

След бурна драма: Главчев вече е и премиер, и външен министър

„Съвместна работа с ГЕРБ и ДПС е невъзможна“: Средна Европейска Класа се отделя от ПП-ДБ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика