Румен Петков: България не плати и затова не получава газ

3720
Румен Петков: България не плати и затова не получава газ
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

Газовата сигурност е стратегически въпрос и премиерът вместо да търси неговото решение замина за Украйна, алармира лидерът на АБВ Румен Петков. Той настоя пред журналисти: "Искам ясен отговор - има ли в групата човек с много сериозна собственост в Украйна, заинтересован ли е да си движи търговския обект в Украйна, това било ли е тема на разговорите на нашата делегация – бъдещето на някакъв МОЛ в Украйна" и допусна, че ако това е така, разходката е да се обслужи нечий интерес.

Решението, според него, е незабавно възстановяване на доставката на руски тръбен газ и отговорност за забавянето на българо-гръцката газова връзка.

Румен Петков: Адекватното решение е нов премиер, не нови избори

"Адекватното решение е нов премиер, а не нови избори". Това заяви лидерът на АБВ Румен Петков пред медиите, запитан от Actualno.com дал...

"Остават тежки съмнения за корупционна мотивация у премиера и вицепремиера Асен Василев", каза още Румен Петков и посочи, че от 1 януари трябваше да бъдат наложени санкции на фирмата-изпълнител на българо-гръцкия конектор в размер на 90 000 евро на ден, но не са наложени.

"Не "Газпром" спря газа за България, а България не плати и затова не получава газ", подчерта Румен Петков и поясни, че от никоя страна-членка на ЕС "Газпром" не иска рубли – ако договорът е в долари, се плаща в долари, ако договорът е в евро, се превежда в евро и в "Газпромбанк" се извършва трансформацията в рубли. Приказките – може да ни се загубят парите, ще бъде оскъпена цената, са просто нелепи", смята той.

Според него, след като Асен Василев е казал, че няма да купуваме газ от "Газпром", трябва да е ясно защо. "Ние ще купуваме от ДЕПА или от посредник и пак ще купуваме руски газ. Отсега трябва да сме наясно, че единият от посредниците е много вероятно да е фирмата Митилинеус", заяви Петков.

Незабавно да се възстановят преговорните отношения с "Газпром" и да се пристъпи към процедура за гарантиране на доставката на тръбния газ, настоява Румен Петков. В противен случай, още май месец ще имаме увеличение на цената на газа с 40% и това ще бъде катастрофа за нашата икономика и нашия бит, предупреди той.

Къде са 7 млрд. лв. от фискалния резерв, питат от АБВ финансовия министър

7 млрд. лева липсват от фискалния резерв на страната, алармира депутатът от АБВ в парламентарната група на БСП за България Владимир Мар...

"Кой ще плати екскурзията на Василев и до Брюксел", попита още лидерът на АБВ, убеден, че единна европейска позиция за руския газ е ясно, че няма как да има и изтъкна като аргумент, че още през януари Унгария подписа 10-годишен договор с "Газпром".

По повод заявеното от премиера, че ще гласува за предоставяне на оръжие на Украйна, Румен Петков припомни, че народът ще плаща. "Един път сме дали 11 млн. лв за настаняването на украинците в туристическите обекти в България и тези пари покриват разходите до края на март, а за април и май разходите ще са много по-големи", отбеляза той.

Това което най-силно безпокои АБВ, е че в последния месец ЕК, НАТО, на първо място САЩ говорят за война, военни действия, съвременно въоръжение на Украйна, спечелване на войната и никой не говори за диалог и мирно разрешаване на въпроса, подчерта Петков.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Последен ден за регистрация на партиите за изборите 2 в 1

Кабинетът "Главчев" на първа среща със земеделския сектор

Делян Пеевски лично поканил Елена Йончева да влезе в листата на ДПС за евровота

Антоанета Цонева: 80% от ръководните постове в РИК-овете са на ГЕРБ и ДПС

ГЕРБ, ДПС и БСП провалиха първото заседание на комисията за "Турски поток"

Кога идват първите осем F-16 Block 70? Министърът на отбраната с график

Въпреки трусовете: ПП-ДБ обявиха, че се явяват заедно на изборите 2 в 1

Рашков напусна комисията за "Митниците": ДПС го "захапаха" за снимките, а той обеща да ги научи да не купуват гласове

Бивш главен секретар на МВР: Стефан Димитров е ходил и на банкет на КАТ

Тристранката обсъжда утре обезщетенията при безработица

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика