НА ЖИВОВойната в Украйна

Румен Радев: Разговорът за общата ни история със Северна Македония е неизбежен

2119

България е основен износител на електроенергия в региона и имаме готовност да увеличим износа си за РСМ. Това коментира президентът Румен Радев в отговор на въпрос на македонски журналист, след като гласува в столицата.

"Разбира се, това ще стане в съответствие с нормите на европейския енергиен пазар, и интересите на българските граждани и бизнес. Затова с президента Пендаровски, и с Фон Дер Лайен обсъдихме възможностите ЕС да подкрепи финансово РСМ така, че да се избегне евентуална криза в предстоящата зима по отношение на снабдяването с електричество на страната. Това зависи и от ЕС, и от това РСМ да направи необходимите заявки за това", допълни държавният глава.

Той каза още, че политическите разговори между двете страни се провеждат в нормална атмосфера на взаимоотношения, в отношения на приятелство. "Изключително е важно вътре в самата РСМ да се разбере, че изпълнението на двустранно поетите ангажименти трябва да тръгне въможно най-скоро - това е гарант за ускоряване на европейската интеграция на РСМ. Нека напомня, че същинските преговори за членство съгласно Преговорната рамка не са започнали. Те ще започнат едва когато РСМ впише българите в своята Конституция. Така че това трябва да е много ясно", категоричен бе Румен Радев.

"Също така, ние трябва да решим всички въпроси, отлагани от много години. Разговорът за общата ни история с РСМ е неизбежен. Очаквам държавниците в нашата приятелска страна да проявят политическа мъдрост и да градят европейското бъдеще на РСМ, освободено от идеологемите на миналото", завърши президентът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Политика

Окончателно: Машините ще записват...
Химнът вдигна на крака депутатите...
Вотът от машинното гласуване...
Район "Чужбина" отново скара...
Георг Георгиев: За ПП най-важна...
Политолог: Вероятността за вето...
Надежда Йорданова: Ставаме свидетели...
Весела Лечева: Обнадеждена съм,...
Любомир Каримански: Невъзможно...
ГЕРБ обвиниха ПП в спекулация...
Александър Симов: Хартиената...
Атанас Пеканов: Няма да загубим...

Последни новини