НА ЖИВОВойната в Украйна

Румен Радев ще участва на срещата ЕС-Западни Балкани в Тирана

1411

Българският президент Румен Радев ще участва в срещата на върха Европейски съюз-Западни Балкани. Тя ще се проведе на 5 и 6 декември в албанската столица Тирана. 

Стратегическото партньорство и развитието на политическия диалог между ЕС и страните от Западните Балкани, предизвикателствата пред сигурността, миграционният натиск, борбата с тероризма и организираната престъпност се очаква да бъдат във фокуса на срещата на върха в албанската столица. Акцент в дискусиите ще бъде поставен и върху преодоляването на негативните социалноикономически последици от войната в Украйна и задълбочаващите се енергийна и продоволствена криза. В Тирана президентът Румен Радев ще се срещне и с представители на българското национално малцинство в Албания.

По-рано днес сръбският премиер Ана Бърнабич обяви, че страната й няма да участва във форума. Причина за това според нея е "срамното изявление на ЕС". "Сърбия вече няма нужда да участва в срещи на върха за Западните Балкани. ЕС или ще зачита ценностите, които пропагандира, или Сърбия повече няма да има нужда да участва в този фарс", каза сръбският премиер в правителствено съобщение, цитирано от БГНЕС. Тя реагира на изявлението на говорителя на Европейския съюз Петер Стано за назначаването на Ненад Рашич за министър в правителството на Косово.

Припомняме, че Стано, реагирайки на назначаването на Ненад Рашич за министър на общностите в Прищина, заяви, че е жизненоважно Прищина да спазва всички необходими стъпки при назначаването на министри, представляващи общността, която не е мнозинство, предаде РТС.

Илхан Кючюк: Евросъюзът ще е пълноценен, само когато бъдат присъединени Западните Балкани към него

Лидерът на европейските либерали събра на кръгла маса в Брюксел еврокомисари, евродепутати, лидерите на либералните партии от Западните...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Политика

РСМ обвини България за случилото...
Христо Иванов: ДБ не може да направи...
Кирил Петков: На РСМ трябва да...
Отложи се заседанието на Националния...
Иван Христанов напуска "Продължаваме...
Сачева за Морфов: Големият талант...
Биков: Евгени Будинов е отстранен...
Шишков: Попадаме в капан и той...
Митов: Няма нищо ненормално,...
Симеон Славчев: Партия МИР ще...
Иван Костов: Радев говори като...
Заместник-министър: Променяме...

Последни новини