Румъния няма да толерира повече откази за Шенген

4503
Румъния няма да толерира повече откази за Шенген
Снимка: iStock/Guliver

Румъния очаква да влезе в Шенгенското пространство тази година и смята, че всяко отхвърляне, което няма нищо общо с изпълнението на техническите критерии за членство, трябва да спре. Това заяви днес румънският министър на вътрешните работи Лучиан Боде по време на посещение в Загреб, предаде агенция Хина.

Румъния, България и Хърватия се готвиха в продължение на години за присъединяване към европейската зона за свободно движение. Докато Хърватия бе приета в края на миналата година, Румъния и България бяха отхвърлени, защото някои страни членки смятат, че двете страни не са направили достатъчно за спирането на нелегалната миграция и за превенция на корупцията, отбелязва Хина.

Има как България да влезе в еврозоната и Шенген и да получи шанс за ускорено и стабилно развитие

С членството в Шенген и в еврозоната, което може да стане до година и половина, България ще завърши евроинтеграцията си и ще получи шан...

На съвместна пресконференция с хърватския си колега Давор Божинович, румънският вътрешен министър каза, че различните чувствителни вътрешни въпроси, изтъквани от някои страни членки, за да оправдаят своя отказ за членството на Румъния в Шенген, вече няма да бъдат смятани за сериозен аргумент.

Лучиан Боде заяви, че разчита на подкрепата на Хърватия, която бе потвърдена от министъра на вътрешните работи Давор Божинович. По думите на хърватския представител присъединяването на Румъния ще бъде добро за страната, за ЕС и за цялото Шенгенско пространство.

„Страните-членки, намиращи се на външните граници на ЕС, понасят бремето на нелегалната миграция. Ако повече от нас са в Шенгенското пространство, тогава нашият глас ще бъде по-ясен и по-убедителен“, каза Божинович.

След като преди по-малко от 10 години Хърватия се присъедини към ЕС, на 1 януари 2023 г. страната стана също член на еврозоната, обединяваща 26 държави, и на най-голямото в света пространство за свободно движение, обхващащо 420 милиона души, припомня Хина.

МВнР: До лятото можем да изпълним исканията на Нидерландия за Шенген

Министърът на външните работи Николай Милков смята, че България е в състояние да изпълни изискванията на Нидерландия за членството на с...

От друга страна, кандидатурите на Румъния и България, които се присъединиха към ЕС през 2007 г. - шест години преди Хърватия, и изпълниха всички технически условия, поставени от Европейската комисия, бяха отхвърлени, посочва агенцията. Австрия възрази на присъединяването на двете страни, като изтъкна, че не правят достатъчно за спиране на нелегалната миграция, опасявайки се, че членството им в Шенген само ще увеличи потока от нелегални мигранти. Нидерландия даде зелена светлина само за Румъния, но отказа приемане на България, критикувайки страната за корупция и недостатъчно спазване на човешките права, пише хърватската новинарска агенция, предаде БТА.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Кметът на гръцката столица: Атина не може да издържи повече цимент

Скопие осъмна с антибългарски графити (СНИМКА)

С кого ще се коалира ХДС на Пленкович в Хърватия

България е най-голямата заплаха за 23% от македонците: Проучване

Управляващите консерватори водят на изборите в Хърватия

Бурята "Рената" донесе дъжд, суграшица и сняг в Румъния (ВИДЕО)

Стачка парализира транспорта в Гърция

Неизвестни дронове над военна база в Румъния: Букурещ взема мерки

Зоран Заев заяви пълна подкрепа за Пендаровски и Ковачевски за изборите

Смъртни заплахи към американския посланик в Сърбия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com