Русе модернизира бул. „Трети март“ и мост със 7,4 млн. лв.

19328
Русе модернизира бул. „Трети март“ и мост със 7,4 млн. лв.
Снимка: КАИС

Инженерингова поръчка за реконструкция, рехабилитация и модернизация на бул. „Трети март“ и моста при пътен възел „Сарая“, осъществяващ директна връзка с коридор 9 от TEN-T мрежата, е възложила община Русе.

Договорът с изпълнителя ДЗЗД „Градска среда Русе“ е на стойност 7,4 млн. лв. с ДДС. Подписан е от доскорошния кмет на общината Пламен Стоилов след втория тур на изборите – на 5 ноември. Новият кмет на Русе Пенчо Милков е встъпил в длъжност на 11-ти. 

Двама са били кандидатите да я реализират – фирмата „Автомагистрали - Черно море“ АД - класирана на второ място, и консорциум „Градска среда Русе“ с участници: „ПСТ Груп“ (съдружник с 51% участие в него), „Пътинженеринг – М“ (с 37%) и „ПСТ София“ (с 12%).

Подизпълнител на консорциума ще е фирмата „Виа План“ ЕООД – София, чийто ангажимент е да изготви техническия инвестиционен проект.

Финансирането е осигурено от програмата за трансгранично сътрудничество България – Румъния по проект „Инвестиране в пътната безопасност и подобряване свързаността на Община Русе и Окръг Гюргево с транспортна мрежа TEN-T“.  

Булевардът „3-ти март“ е  основна входно-изходна артерия на града, обслужва и западната промишлена зона. Той е с дължина около 2200 м. Според обявлението се използва основно от тежкотоварни МПС. По него преминава и тролейбусен градски транспорт.

Мостът при пътен възел “Сарая” е връзката на централната градска част със западната промишлена зона на града и с републиканския път I-5 Русе - Велико Търново, част от коридор 9 на TEN-T мрежата.

През него преминават трасета също на градския тролейбусен и автобусен транспорт. Конструиран е на 11 отвора, съставен от две отделни рамкови конструкции, дълъг - около 295 метра, широк - 14 метра. 

Поради опасност от изпадане на подвижните лагери, през 2004 год. под окачената греда от централния му отвор е изградено стоманено подпорно скеле на бетонови фундаменти. По-късно е извършено аварийно укрепване. В момента обаче мостът е компрометиран в голяма степен. Той е с частично разрушени устои, разрушени крайни напречни греди, компрометирани герберови елементи, компрометирана хидроизолация на пътното платно и др. проблеми.

 

Целта на проекта, за който в началото на месеца е сключен договор, е да се подобрят транспортните връзки на централната градска част със западната промишлена зона, а от там и с част от коридор 9 на TEN-T мрежата, а мостовото съоръжение да се въведе в нормална експлоатация. След ремонта трябва да се премахне скелето от централния отвор, за да може да се използва и пътната връзка под него.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РУСЕ:

Почти навреме: Читателка върна книги на библиотеката в Русе 50 години по-късно

Пропадна земна маса до училище в Русе: Какво казват от ВиК?

Мижав интерес към втория етап от санирането в Русе

Пожарът в операта в Русе: При гасенето сградата е потънала - докъде е ремонтът? (СНИМКИ)

Мъж си направи незаконен котел за парно, обгазява съседите си

Откриват консулство на Република Молдова в Русе (СНИМКИ)

Температурен рекорд за сезона е отчетен в Русе

Скандал завърши с убийство в Русенско

Колко ученици в Русе употребяват наркотици: Данни от проучване

Земетресение близо до Русе

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Русе