НА ЖИВОВойната в Украйна

Русия е като разсъхнала се бъчва, от която тече – Чавдар Стефанов в "Отговорите" (ВИДЕО)

10707

Развръзката на войната в Украйна се отлага. Ще има война и до края на годината, и догодина, но докога, никой не предвижда вече. Това каза журналистът и дългогодишен кореспондент на БНР и БНТ в Москва Чавдар Стефанов в предаването на Actualno.com "Отговорите със Спасиана Кирилова". Русия е като една разсъхнала се бъчва, от която непрекъснато струи нещо и няма свършване. Има доста голям мобилизационен потенциал, има и оръжия, има и инат, има и абсолютно неморални политици, които искат да докарат нещата до свещен за тях край – Украйна да бъде разрушена и да не съществува.

Европейският парламент с огромно мнозинство гласува резолюция, с която обявява Русия за държава спонсор на тероризма и държава, която използва терористични средства. Какви ще са последствията, според Чавдар Стефанов:

Резолюцията е, да я наречем мека дипломатическа стъпка, мека дипломация, тъй като в Европейския съюз няма съответни правни норми, обосноваващи какво означава „спонсор на тероризма“ и как се действа с оглед на това. Но това е една пожелателна резолюция към всички държави – участнички. Всъщност някои бяха приели нещо подобно, сред тях са балтийските страни, Полша и Чехия.

Подобни резолюции вече гласуваха и Парламентарната асамблея на НАТО, Парламентарната асамблея на Съвета на Европа също имат подобна. Така че Русия е натискана отвсякъде заради нейната агресивна нацистка политика.

Означава ли приетата резолюция подготовка за подвеждане на Путин и неговото правителство под отговорност за престъпленията пред международен трибунал?

Всъщност това е част от усилията за създаване на международен трибунал за съдене на кликата в Русия, управлявана от Путин. А дали това приближава трибунал или не, зависи от момента какво се случва на бойното поле. И всичко зависи от това каква се случва в самата Русия. А там нещата за съжаление не се случват добре.

Могат ли ударите на Русия в по граждански обекти и енергийна инфраструктура да се окачествят като нарушаване на международното право и международното хуманитарно право, ще научите от видеоматериала.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Интервю

"Моралът е доброто": Борба за...
"Отговорите": С Любомир Дацов,...
Възкресяването на НДСВ няма връзка...
Обезглавиха куче в Дряново. Ексклузивно...
Веселин Георгиев, Binance: Защитата...
За Украйна: Занесоха генератори,...
От efbet Лига до Шампионска лига:...
Надявам се да не се стигне до учителска...
95% съм сигурен, тази година сме...
Най-големите атентати в българската...
Легален ли е въпросът за референдума,...
Евродепутат: Липсва форсмажор,...

Последни новини