НА ЖИВОВойната в Украйна

Русия налива стотици милиони в първата турска АЕЦ

1793

Една от най-големите банки в Русия – Сбербанк, ще предостави кредит за строителството на АЕЦ "Аккую" в Турция на компанията "Аккуюнуклеар", която е част от "Росатом". Финансовата институция откри две кредитни линии от 500 и 300 млн. долара със срок за погасяване от 7 години. Средствата ще се използват за изграждането на четирите енергоблока на централата.

През 2019 година Сбербанк откри кредитна линия от 400 милиона долара за "Аккуюнуклеар" със 7-годишен срок.

АЕЦ "Аккую" ще е първата атомна електроцентрала в Турция. След въвеждането ѝ в експлоатация, тя ще произвежда около 35 млрд. кВтч годишно и ще покрива до 10% от електроенергийните нужди на страната. 

"Тази година темповете на строителството на АЕЦ "Аккую“ достигнаха нови нива. На различни етапи се работи във всички енергоблокове. С получаването на разрешение за изграждане на четвърти енергоблок през октомври, процесът на лицензиране на строителството приключи и се приближихме към върхови производствени процеси. Руските банки подкрепят проекта за устойчиво, нисковъглеродно производство на електроенергия и с готовност реагират на нашите потребности от финансиране. Радваме се, че сред тях е и "Сбербанк" – наш дългогодишен и надежден партньор", коментира Антон Дедусенко, управляващ директор по въпросите на устойчивото развитие и връзките с акционери на "Аккуюнуклеар".

 

Ердоган и Путин дадоха старта на строителството на АЕЦ "Аккую"

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган и руският му колега Владимир Путин положиха основите на първата ядрена централа на Турция. &...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Азия

Япония: Имаме сериозни опасения...
Коронавирусът по света: Япония...
COVID-протестите в Китай продължават:...
Бомба в афганистанско училище,...
Хонконг: Да не се подкрепят китайските...
Русия подкрепи Иран на Световното,...
Почина бившият президент на Китай...
Коронавирусът по света: Япония...
Правозащитници: Най-малко 448...
В Тайланд будистки храм остана...
Ким Чен Ун с нови снимки на дъщеря...
Путин обсъди с казахстанския...

Последни новини