НА ЖИВОВойната в Украйна

Русия прати военни на границата с Грузия "за всеки случай" (ВИДЕО)

2870

Руски военни с БТР-и бяха изпратени в понеделник на ГКПП "Верхний Ларс", намиращ се на границата с Грузия. Войските не са били разположени там за създаване на контролен пункт, а като превантивна мярка, съобщиха от Федералната служба за сигурност в Северна Осетия-Алания пред РБК.

Бронетранспортьорът се движи, но той не е там, за да изгради контролно-пропускателен пункт, а е резерв за всеки случай - при положение че резервистите искат да пробият ГКПП и да напуснат страната, „без да изпълнят никакви гранични формалности“. „Само за тази цел. Няма да има никакви пътни блокади", е подчертал представител на службата.

Причината за пращането на военни е огромната опашка от бягащи от Русия мъже, които могат да бъдат мобилизирани в армията. Днес тя е около 20 километра. Още от изявлението на Владимир Путин за частичната мобилизация Грузия стана една от страните, към които руснаците пътуват най-често. Според ФСБ над 261 хиляди мъже са напуснали страната за 4 дни.

Към момента контролно-пропускателният пункт функционира нормално, не са въведени ограничения за излизане на граждани от мъжки пол във военна възраст, допълват от службата.

На 26 септември вицепремиерът на Северна Осетия Ирбек Томаев заяви, че на руско-грузинската граница в областта са се натрупали почти 5000 автомобила, включително 1300 камиона, които са се наредили на опашка.

Очаква се през контролно-пропускателния пункт "Верхний Ларс" да преминат около 3,5 хил. автомобила. Според Томаев потокът от коли, преминаващи границата през ГКПП, се е увеличил с 23,5% през седмицата.

Ден по-рано Нона Мамулашвили - депутат от опозиционната партия на Грузия "Единно национално движение", заяви, че грузинските власти може да затворят границите за мъже от Русия от 26 септември поради големия поток руснаци, пристигащи в страната.

Появи се и информация, че в Кремъл обмислят да затворят руските граници на 28 септември, за да спрат бягството на мъже в мобилизационна възраст. Днес говорителят на Путин Дмитрий Песков заяви, че няма такива планове.

Инфарктен скок на цените на самолетните билети от Русия след обявената мобилизация

Много руснаци се втурнаха да резервират еднопосочни билети, за да напуснат страната, докато все още могат, след като руският президент ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Европа

Русия се опитва да използва зимата...
Виталий Кличко към Зеленски:...
НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 28.11....
С лъжа за епидемия от Ковид украински...
Латвийски политик: Руският език...
Дойдох да видя с очите си зверствата...
Българка е сред изчезналите след...
Орбан с изненадващо изявление:...
Гърция намалява магистралните...
Тройна епидемия застрашава Испания...
Почва ли Путин да търси как да озапти...
Лошото, но недостатъчно студено...

Последни новини