Русия въведе задължителен "откуп" за "неприятелски" компании

3095
Русия въведе задължителен "откуп" за  "неприятелски" компании
Снимка: iStock

Руското министерство на финансите въведе нови задължителни изисквания към сделките по продажба на руски активи на "неприятелски" компании. Досега сделките се одобряваха при условие, че напускащата компания даде на купувача 50% отстъпка от цената на своите активи и позволи разсрочване на плащането за 1-2 години. "Отсрочката" можеше да бъде заменена с "доброволна" вноска в бюджета в размер на 10% от сумата на сделката.

ОЩЕ: Компаниите, които останаха в Русия - не могат или не искат да напуснат? (СНИМКИ)

Вчера "доброволната" вноска стана задължителна и вече е 10% от 50% от стойността на компанията. Странното е, че противно на всякаква логика, ако при продажбата отстъпката от цената на компанията е 90%, то вноската в бюджета вече става не по-малко от 10% от цялата стойност на активите, т.е. драстично нараства, пише bbc.ru.

Пред медията от министерството на финансите обясняват, че "понякога при продажбата на активите отстъпката може да е по-висока заради условията на сделката". Вероятно се има предвид умишлено занижаване на цената при продажбата. Според интервюирани от bbc.ru икономисти това е своеобразен данък върху печалбата, който се плаща от купувачите, които са се сдобили с активи на много ниска цена. Често компаниите занижават цената и договарят различни условия за продажба, които компенсират отстъпката, и така намаляват сумата, която трябва да платят на руския бюджет, пише в. "Сега".

Приблизително 2000 компании са подали молба да се оттеглят от руския си бизнес, каза източник, близък до една от фирмите, пред Financial Times. За да продадат бизнеса, западните компании трябва да получат разрешение за сделката от Комисията за чуждестранни инвестиции към Министерството на финансите. „Комисията се събира три пъти месечно и разглежда не повече от седем заявления на заседание“, каза източник пред FT. Insider изчисли, че при това темпо на комисията ще са й нужни 8 години, за да разгледа всички молби, и то ако няма нови.

Източник на FT, който е участвал в наскоро приключилата сделка за излизане от Русия, каза, че компаниите са избирали най-често еднократното плащане в бюджета пред разсрочените вноски при продажбата, защото искат да напуснат страната бързо и да не рискуват поредна промяна на правилата.

"Основната разлика между новите и старите правила е, че сега компаниите вече нямат избор. Това е конфискация на недвижимо имущество", коментира пред изданието Иля Рачков, от юридическата фирма "Некторов, Савелиев и партньори".

Според Киевската школа по икономика в Русия до войната в Украйна е имало около 1400 чуждестранни компании, които имат юридически лица в страната и имат приходи от най-малко 5 милиона долара годишно. От тях 206 са продали напълно руските си подразделения.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Зеленски: Украйна се нуждае от най-малко седем ПВО системи "Пейтриът" (ВИДЕО)

Макрон: Ще направя всичко възможно, за да туширам напрежението между Ливан и Израел

Как Русия разсипва електроцентралите на Украйна

С бомби и мощни атаки: Русия хвърля всички сили за Часов Яр

Една седмица в засада: Буданов разкри как е свален руския бомбардировач Ту-22 МЗ (ВИДЕО)

Шолц: Войната в Украйна може да се проточи още няколко години

Киев има право да удря военни цели в Русия: Министрите на отбраната на НАТО потвърдиха подкрепа за Украйна

Оп, грешка: Проруски сепаратисти убили американски путинист, твърди жена му

ЕС представя следващата седмица нов пакет санкции срещу Русия

Висш руски командир е сред жертвите на удар със Storm Shadow (ВИДЕО и СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа