Руска медия: Конфликтът с Гърция е заради гръцките комплекси

5903
Руска медия: Конфликтът с Гърция е заради гръцките комплекси
Снимка: iStock/Guliver

Конфликтът между Москва и Атина е заради националните комплекси на гърците, пише изданието „Взгляд“ в коментар, цитиран от агенция "Фокус", който предлагаме в следващите редове:

Конфликтът между Русия и Гърция с взаимното изгонване на дипломати дойде като гръм от ясно небе. Преди това се вярваше, че Москва няма по-приятелски партньор в ЕС. Но най-тъжното е, че скандалът все още не е затихнал - по дипломатически път разправията продължава. Но от какво толкова се обиждат гърците?

Гърция: Русия изглежда не разбира, че никоя държава няма да толерира намеса

"В момента Русия изглежда не е способна да разбере принципните позиции на Гърция във външната ѝ политика". Това гласи основата на позиц...

"Сътрудничеството на Русия с Турция не е насочено срещу трети страни", каза официалния представител на Руското външно министерство Мария Захарова, коментирайки комюнике на гръцкото външно министерство. Въпреки това тя увери, че противно на твърденията на Атина, Русия никога не се е намесвала във вътрешните работи на Гърция и нейната външна политика. "И ако така сега искат да представят действията на Русия, това го правят тези, които не са истински приятели на Гърция", посочи дипломатът, добавяйки, че Москва винаги е давала за пример на европейските партньори дружеския, открит и съдържателен характер на руско-гръцките отношения".

По-рано гърците направиха изявление, като коментираха отговора на Москва за експулсирането на руски дипломати. И я упрекват че го прави за отмъщение. "Откакто Русия се превърна в партньор по оръжие на Турция и ѝ осигури редица оръжейни технологии, тя се отдалечи от състоянието, съответстващо на нивото на приятелство и сътрудничество, с която се характеризираха отношенията между Гърция и Русия от 190 години", се казва в документа.

Накратко, историята на този конфликт е следната. Преди месец Атина обяви за "персона нон грата" двама служители от руското посолство и двама други получиха забрана да влизат в Гърция. Руснаците са обвинени в "намеса във вътрешните работи на Гърция", "подкупване на държавни служители", "събиране на информация" и други действия, които са несъвместими със статута на акредитиран дипломат. Има само две версии на инцидента.

Първата е, че руснаците са заподозрени в участие в организирането на демонстрации срещу гръцко-македонското споразумение за преименуване на Македония заради нещо абстрактно - да се присъедини към НАТО, както и за гръцката фантомна болка от древността. Тези митинги в Гърция са общо два, които проведе "Нова демокрация" – най-старата консервативната партия на страната, която все още си спомня клана Папандреу. Тази партия има своя собствена позиция за Македония - много по-радикална от това на управляващата СИРИЗА на Алексис Ципрас. Да се провокира "Нова демокрация" за митингите е загуба на ресурси, те ще се справят и без чужда помощ. В Атина се смята, че Москва по някаква причина иска "да създаде негативен образ на Гърция на Балканите". Отново те ще го постигнат и сами. Защо е нужно това на Русия?

Гърция изпраща нов посланик в Москва

Министерството на външните работи на Гърция отзова дипломатическия представител на страната в Руската федерация Андреас Фриганас, потвъ...

Според втората версия гърците не са доволни от дейността на руската дипломация в духовната сфера. Твърди се, че навлизането в страната на Руското императорско палестинско общество (РИПО) подкопава Гърция, където църквата не е отделена от държавата (това е единственият такъв пример в Европа, в Скандинавия свещениците са държавните служители и получават заплати от бюджета, но тяхната йерархия е отделена от светската система на управление). От гледна точка на Атина, като цяло влиянието на РИПО в Гърция, и по-специално в Атон, трябва да се осуети по административен път, за него е известно "че внася разкол" в Източните църкви, подготвяйки терена за паралелна връзка със свещеници. Според непотвърдена информация, скандалът може да бъде свързан с опитите на Киев да получат от гръцките йерарси санкция за Украинска автокефална църква, на която руснаците се опитаха да се противопоставят.

Тези версии могат да бъдат комбинирани. Един от изгонените руснаците с фамилия Яковлев се твърди, че е бил ангажиран с "Нова демокрация" като основна опозиционна сила, което е законно за служител на посолство, а другият дипломат (името му не е известно) - със свещениците. Но цялата тази информация е от гръцки източници, а именно, информация със съмнителна надеждност, активно повтаряна от украинците, смята "Взгляд".

Позовавайки се на "руско-турското сближаване", а дори и на "братство по оръжие", каквото в действителност няма, правителство на Ципрас е започнало да разваля руско-гръцки енергийни проекти за сметка на икономиката на собствената си страна. Но никой в Москва не е обиждал гърците, а точно обратното – убеждава ги, че от създаването на газов хъб в Гърция ще се възползват всички. Гърците, в отговор се оправдават с Европейския съюз.

Същата е историята с Македония. По-сюрреалистичен междудържавен конфликт в Европа няма. Исторически Македония – тази на Александър Велики - не съществува от повече от две хилядолетия. В действителност, тя е съществувала само за кратък период от царуването на баща и син, погубвайки я собствените ѝ амбиции. Но претенциите към на съседната страна ще живеят до пълното изтощение на страните, тъй като тя се основава на емоциите, а не на разума. Гръцкият натиск върху бедната и слабонаселена бивша югославска република е толкова силен, че тези ресурси могат да бъдат използвани, например, да се засили защитата на островите, граничещи с Турция.

Гръцко-руският скандал продължава - с отзоваване на гръцки дипломати

След предприетите от Москва ответни мерки в отговор на изгонването на руски дипломати, Гърция ще бъде принудена да отзове от Русия своя...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Плюс за Путин: В Турция се намери кой да брани папата за "мира в Украйна" от "алчния западен капитализъм"

Анализ: Докато Путин говори за семейни ценности, войната му създава хиляди сираци

Германската ракета Taurus е най-исканото оръжие от Украйна - защо? (ВИДЕО)

Пет извода от изборната "победа" на Путин

Изкуственият интелект на война: Докъде стигнаха дроновете на Русия и Украйна (ВИДЕО)

Тревожен доклад за Европа: Ще се сбъднат ли катастрофални сценарии?

В Саудитска Арабия анализират: ЕС се подготвя за война с Русия

Русия се справи с 3 танка "Ейбрамс": Как го направи - анализ на Forbes (ВИДЕО)

Страданията по света и отговорите: Визията на Европейския съюз*

Foreign Affairs: Без помощ времето за Украйна изтича

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...