НА ЖИВОВойната в Украйна

Руски анализ: Ако България и Русия не се разберат, това ще крачка към по-мащабен конфликт с НАТО

69654

Москва разглежда възможността за скъсване на дипломатическите отношения със София. За този сценарий оповести по Българската национална телевизия Елеонора Митрофанова. Посланикът връчи на българското външно министерство нота с искане да бъде отменено решението за отзоваването на 70 руски дипломати, обвинени в шпионаж.

По думите на Митрофанова във "вербалната нота" е изказано искане да се отмени решението за изгонването на дипломатите до обяд на 1 юли. Междувременно премиерът в оставка Кирил Петков призова Русия да остави отворени каналите за връзка и да изтегли дипломатическия ултиматум, предаде Reuters.

Ще стане ли България първата страна от НАТО, с която Русия ще скъса дипломатически отношения? Коментира професорът от Висшата школа по икономика, ръководител на отдела за черноморски и средиземноморски изследвани към Института на Европа към руската академия на науките Екатерина Ентина пред руското издание bfm.ru:

"Според мен реакцията на премиера в оставка Кирил Петков относно това доколко България иска да скъса дипломатическите си отношения с Москва говори сама за себе си. Москва възприема случващото се като тренировка за готовността на ЕС при определени обстоятелства да се реши на понижаването на нивото на двустранните и многостранните отношения.

Ако исканията в нотата не бъдат изпълнени или поне не в обема, в който Русия очаква, то вероятно зад заявленията на Елеонора Митрофанова стоят някакви дребни размени, някакъв вариант, на който Москва би била готова да се съгласи - компромисен, неизвестен на широката общественост. Ако това не бъде направено, то ще свидетелства за това, че не само България, но и ЕС са готови да направят крачка към понижаване на нивото на отношения, което за съжаление, колкото и диво да звучи, ни приближава към по-мащабен конфликт, в това число и по линията Русия-НАТО."

Изданието припомня, че преди седмица бе гласуван вот на недоверие към кабинета и допълва, че България се смята за едно от страните в ЕС с проруска позиция. 

Решението да бъдат отзовани 70 руски дипломати бе обявено на 28 юни от премиера Кирил Петков. По-късно стана ясно, че около половината от тях са технически сътрудници. Ден по-късно Петков уточни, че до отзоваването им се е стигнало след три доклада на ДАНС и решение на Съвета за сигурност на страната.

След обявяването на това решение от БСП обявиха, че са против, като впоследствие поставиха условие Кирил Петков да не е министър-председател в евентуален нов кабинет с мандата на „Продължаваме промяната“. Официалното връчване на мандата ще е в петък в 17 часа в президентството.

Ще се стигне ли до дипломатически разрив между България и Русия? (ОБЗОР)

Корабль бере нахут

Митрофанова щяла да затваря посолството, стана ясно вчера. Това със събирането на цирка може и звучи примамливо, но далеч не е толкова ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Анализи и коментари

Френска група за натиск: Чрез...
Politico: За ЕС Байдън е вежлива...
Колко милиарда е похарчила Русия...
Politico: ЕС започва тежка битка...
Как Путин си гарантира достатъчно...
Чешки поглед за украинската контраофанзива:...
Световна война: Русия не отстъпва,...
Украйна печели на фронта, но най-големият...
Полша изпреварва Германия като...
Две ракети в Полша. Или как войната...
Руският елит вече разбира, че...
Мнение: САЩ трябва да действат...

Последни новини