НА ЖИВОВойната в Украйна

Руски военен блогър опроверга Путин за Украйна, руснаците пак се хвалят за HIMARS без доказателства

5266

Дори руски военни блогъри се противопоставиха на твърдения в поредната порция изявиления на руския президент Владимир Путин относно Украйна и войната там.

Един от най-известните такива блогъри – Борис Рожин, коментира, че не си спомня като първоначално обявена цел на т.нар. специална военна операция (както режимът на Путин нарича войната в Украйна) Запорожка и Херсонска области. Путин вече обясни как „що се отнася до продължителните резултати от специалната военна операция... появиха се нови територии - ами това е значим резултат за Русия”.

Лъжите на Путин: Обеща да не окупира украински територии, а после се похвали с това (ВИДЕО)

Развитието на войната в Украйна

След като доста време руското военно министерство не беше се хвалило, че руската армия е унищожила ракетни системи за залпов огън HIMARS, сега отново има такава хвалба – за 2 такива системи, в Донецка област, далеч зад активната фронтова линия, в близост до Лиман. Информацията обаче отново буди въпроси, които нямат задоволителни отговори. На първо място – защо при тези големи успехи (все пак именно с тях започна дневния обзор на руското военно министерство за войната в Украйна) няма видеокадри, които да показват какво са направили "високоточните оръжия"? В предишни случаи кадри бяха публикувани, докато бързо не се разбра, че чудесно отговарят на определението "фалшиви" (фейк): Русия унищожи две американски ракетни системи HIMARS – да, но изглежда не (СНИМКИ и ВИДЕО)

На второ място - руснаците се хвалят и, че в Запорожка област унищожили 5 РСЗО MLRS американско производство. Тук е важно да се направи превод, за да се разбере абсурдът. РСЗО от руски език означава "реактивна система за заплов огън". MLRS от английски означава "реактивна система за залпов огън – multiple launch rocket system". Тоест излиза, че руснаците два пъти казват едно и също, като претендират английската абревиатура да означава марката на ракетната система, което не е вярно. Извън HIMARS, такива системи, които САЩ даде на Украйна, са M270 – такава е марката. Отделно, руснаците се хвалят и с две унищожени германски ракетни системи MARS II – всички изброени системи са самоходни т.е. могат бързо да променят местоположението си, а липсата на видеокадри от поне от един от тези "успехи" е показателна – защото при удари с високоточно оръжие е напълно възможно да се използва и камера, а това вече беше доказано при предишни случаи в Украйна. Особено показателен беше случай как уж в края на ноември Русия унищожи с дрон украинска гаубица и то такава, която далеч не е толкова мобилна като американските и германските образци, като това беше уж доказано с видеокадри от руското военно министерство. Само че се оказа, че ударът по гаубицата не я е унищожил, а само я е повредила леко – видеото долу е показателно за руската лъжа:

ОЩЕ: Русия не е унищожила нито един HIMARS в Украйна - информация от Пентагона

Според сутрешната сводка на Генералния щаб на украинската армия, през изминалата нощ руски пехотни атаки са отблъснати на три места – Маринка и Клещеевка (на юг от Бахмут) в Донецка област и Билохоривка в Луганска област. А данните на руското военно министерство и популярния руски телеграм канал "Рибар" са в унисон – руското министерство говори само общи приказки за "настъпателни действия" и удари с авиация и артилерия, докато "Рибар" вече обяснява как уж превзетото село Яковлевка при Соледар още се "прочиства" от ЧВК Вагнер (над 2 денонощия "чистят"), а в Маринка "продължава позиционния бой".

Тази информация подсказва, че думите на Олексий Арестович, съветник на политическия кабинет на украинския президент Володимир Зеленски, изречени снощи в предаването "Фейгин LIVE" са верни. Арестович посочи, че руснаците почват да изпитват недостиг на боеприпаси за артилерията си и затова леко променят тактиката си на фронта в Донецка и Луганска област – с повече използване на авиация и въздушни удари. Но има сериозни данни, че руснаците увелиават числеността на силите си при Сватово и вероятно ще се опитат да атакуват преди истинската зима, когато теренът ще замръзне и укаинците ще могат по-лесно да използват мобилна тежка военна техника за офанзивни операции.

Междувременно началник-щабовете на американската армия генерал Марк Мили заяви пред The Wall Street Journal, че очаква при падането на температурите в разгара на зимата офанзивните операции в Украйна да се увеличат. Мили е на мнение, че това важи на първо място за украинската армия.

Оценка: Путин показа, че няма да използва ядрено оръжие, а само ще плаши с него

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Европа

Историческо: Швейцария обмисля...
Страх в Русия, че новата голяма...
Смъртна присъда за избягалите...
"Таймс": Британският премиер...
НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 07.02....
В окупирания Донецк: Публично...
Руски телеграм канал се подигра...
Грузински съд остави Михаил Саакашвили...
Важен руски образователен проект...
Кадиров си взе почивка от войната...
Премиерът на Естония прави свещи...
Рогозин се похвали, че се е върнал...

Последни новини