Руският патриарх Кирил заклейми Вселенската патриаршия като разколническа

3099
Руският патриарх Кирил заклейми Вселенската патриаршия като разколническа
Снимка: БГНЕС

Руският патриарх Кирил заклейми Вселенската патриаршия като "разколническа" заради решението да даде независимост на украинската църква, което накара Москва да прекъсне връзките с църквата майка на православието. "Константинополската патриаршия се идентифицира с разколническа", каза ръководителят на Руската православна църква (РПЦ) Патриарх Кирил на конференция в Москва, цитиран от AFP.

"Неканонично, нарушавайки всички правила, тя нахлу в нашата юрисдикция и прощава разкола", добави той, като имаше предвид клон на украинската църква, който не признава. "Чрез идентифицирането с разколниците, тя самата стана разколническа", категоричен бе още Кирил.

Московският патриарх Кирил: Никакви светски сили няма да унищожат църквата

Синодът на Руската православна църква ще решава в понеделник как да отговори на решението на Вселенската патриаршия да подкрепи независ...

Actualno.com припомня, че в понеделник (15 октомври) от РПЦ заявиха, че не признават решението на Вселенската патриаршия да предостави на Украйна правото да създаде независима църква и прекратиха връзките си с водещата в православието институция. Този ход е определян като една от най-сериозните кризи в историята на църквата. На практика Вселенската патриаршия обезсили собственото си решение от XVII век, по силата на което православната църква в Украйна се присъединява към Москва.

Руският духовен водач защитава решението да се скъсат връзките с Константинопол, казвайки, че повечето православни вярващи подкрепят тази политика. Той призова духовниците да "изяснят положението в Украйна". "За да бъде подкрепено от хората, и смятам, че абсолютното мнозинство от православните вярващи подкрепят това решение - духовенството също трябва да свърши своята работа", каза Кирил. Едва тогава, отбеляза той, позицията на църквата ще бъде "много силна и убедителна". "Надявам се, че това ще бъде така, но работата на пасторите за изясняване на ситуацията в Украйна е много важна", посочи патриарх Кирил, пише БГНЕС.

Руски държавни медии междувременно съобщиха, че Иларион, епископът, който отговоря за дипломацията на РПЦ, се е срещал с папа Франциск във Ватикана в петък и е разговарял с него при закрити врата за решението на Москва да скъса с Вселенската патриаршия.

През седмицата от Светия синод на Българската православна църква (БПЦ) заявиха пред Actualno.com, че е необходимо много време на българските духовни лица да прегледат документи на повече от пет века, за да излязат с позиция по сложния каноничен въпрос

Руската църква: Решението на Цариградската патриаршия е изцяло политическо

Оспорването на правата на Московската патриаршия по отношение на украинската църква от страна на Константинопол е опит за пренаписване ...

"Знаете, в такава много опасна ситуация трябва всичко да е много прецизирано, до запетая", подчерта началникът на отдел "Връзки с обществеността" към Синодалната палата, протойерей Николай Георгиев. Той подчерта, че и останалите поместни църкви не са си позволили да вземат становище към момента. "Ние като че ли изпреварихме събитието, тъй като имаме вече комисия, която да прегледа всичките исторически документи, затова не се налага Синодът да се събира и да излъчва отново комисия", каза още протойерей Георгиев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Грешката във възпитанието на принц Хари, за която крал Чарлз III съжалява и до днес

Папата се моли за децата, живеещи в почти робски условия

Приближен на Урсула фон дер Лайен отказа назначение в ЕК

Британски медици: ДДС върху сутиените е дискриминация срещу жените

Франция кани Русия на годишнината от десанта на съюзниците в Нормандия, но не и Путин

Запалиха Олимпийския огън на церемония в Гърция (ВИДЕО)

Зеленски подписа закона за мобилизацията: Откога влиза в сила

Заради техническа грешка: Разведоха мъж и жена без знанието им

Важна стъпка: Еврокомисарят Илва Йохансон с коментар за приемането ни в Шенген

Борел: По-евтино е да се купи Patriot, отколкото да се възстанови разрушена от руснаците ТЕЦ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа