НА ЖИВОВойната в Украйна

Руските атаки повишиха цените на Starlink в Украйна и Полша

1681

Цените на комуникационните устройства на Starlink са се увеличили почти двойно в Украйна, тъй като мобилните мрежи започнаха да отказват под въздействието на руската атака срещу електропреносната мрежа на страната. Това е увеличило търсенето на произведеното от SpaceX сателитно устройство, пише Financial Times.

Терминалите Starlink, които се произвеждат от компанията на Илон Мъск, ще поскъпнат до 700 долара за новите украински потребители, според уебсайта на SpaceX. Това представлява увеличение от около 385 долара, каквато бе цената по-рано тази година.

Потребителската цена на месечния абонамент за Starlink се променя през последните месеци, като в Деня на независимостта на Украйна на 24 август спадна от около 100 на 60 долара, за да "отрази местните пазарни условия". Сега обаче ще се повиши на 75 долара.

Цените се увеличиха и в съседна Полша, където много украинци ползват Starlink, но останаха същите в Словакия и повечето други европейски страни. Мъск все още не е коментирал темата.

Не е ясно дали цените са се променили и за украинското правителство, което ползва Starlink от различни доставчици, включително SpaceX на Мъск, полското правителство и съюзниците от НАТО.

Междувременно украинският премиер Денис Шмигал заяви, че с решение на правителството сателитното оборудване на Starlink е било освободено от мито и ДДС. Този ход ще намали разходите за устройствата и ще даде възможност те да бъдат предоставени „на възможно най-много хора и организации", заяви министър-председателят, цитиран от Kyiv Independent.

Той добави, че правителството преговаря за закупуването на хиляди системи Starlink за "центровете за непобедимост". Така наречените "центрове за непобедимост" са места, където украинците могат да получат безплатен достъп до електричество, мобилни телефонни връзки, отопление, вода и първа помощ 24 часа в денонощието. Според Шмигал правителството има за цел да снабди всеки център с устройство Starlink, за да осигури на хората непрекъсната интернет връзка.

След руската атака срещу енергийната инфраструктура на страната на 23 ноември, която доведе до прекъсване на електрозахранването във всички украински региони, властите създадоха 4000 "центъра за непобедимост", според президента Володимир Зеленски.

Станциите за сателитна интернет мрежа на SpaceX помагат на украинската армия, както и на енергийните, телекомуникационните, здравните и селскостопанските съоръжения.

Украйна получи над 1500 терминала на Starlink от Полша

Украинският министър на цифровата трансформация Михайло Федоров съобщи, че страната е получила 1570 терминала на глобалната сателитна с...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Unlimited Tech Guide

Vivacom пусна предварителни...
Vivacom ще излъчва мачовете от...
Vivacom вече предлага новите...
Vivacom и Samsung със страхотно...
Vivacom дари интерактивно оборудване...
Рекорден брой проекти в надпреварата...
Vivacom е най-бързо развиващата...
От днес може да вземете винетки...
Край на анкетата на Мъск: Над 57%...
Twitter блокира акаунта, следящ...
Коледен подарък от Vivacom: Свободен...
Неограничени футболни емоции...

Последни новини