Руските олигарси под санкции: Животът сега е мъка, след като е бил лукс

13212
Руските олигарси под санкции: Животът сега е мъка, след като е бил лукс
Снимка: Getty Images

От комюнике на Министерството на финансите на Обединеното кралство:

"От избухването на военните действия в цяла Украйна през февруари 2022 г. повече от 1200 лица и 120 организации, за които правителството на Обединеното кралство счита, че са подпомогнали Русия пряко или са действали като посредници за режима на Владимир Путин, бяха санкционирани. Това са най-тежките и широкообхватни икономически санкции, пред които Русия някога е била изправена."

Санкциите срещу руските олигарси не ги карат да се обръщат към Путин. Действията на Лондон, който досега не се интересуваше от произхода на богатството на олигарсите, не отблъскват бизнесмените от Путин, а напротив, сближават ги с Москва, твърди британското издание The Telegraph.

Дмитрий Цветков не се нарича олигарх; той предпочита термина "магнат". И за таблицата на личното богатство признава, че е далеч под космическото ниво на повечето руски олигарси.

Той е около 40-годишен, едро сложен, облечен в скъп анцуг, държанието му е предпазливо. Къщата му, разположена в едно от престижните графства близо до Лондон, може да се нарече дворец: нео-гръцки стил, архитектурни крила, градини и мраморни подове. Всичко е безупречно. От вас се иска да свалите обувките си и да носите предоставените чехли Uggi. На път към хола забелязвате, че стените са окачени с картини на художници, които веднага разпознавате, но разкриването на имената им в тази обстановка е връх на нетактичност към собственика.

Цветков дошъл за първи път във Великобритания по програмата за висококвалифицирани мигранти през ноември 2004 г. с шестмесечна гостуваща виза. Той бил на около 20 години, получил диплома по право от Държавния университет в Санкт Петербург и вече бил спечелил първия си милион ("всъщност много повече"). През 2009 г. получава разрешение да пребивава неопределено време, а на следващата година британски паспорт. Според него това било време, когато богатите руснаци били добре дошли тук, особено висококвалифицираните специалисти.

Минало: който е богат, той е щастлив

Като предприемач Цветков осигурил кипърската концесия за международна марка диаманти и днес действа като посредник в бизнес транзакции по целия свят. Той не е бил обект на санкции и според него няма основание за такива, не е бил в Русия от 2017 г. Той твърди, че не е свързан с Кремъл и никога не е правил бизнес в Русия, който може да се тълкува като подкрепа за режима или военните му действия в Украйна. Ако беше санкциониран, би било "неприятно", казва той с вдигане на рамене, "но бракоразводният процес, през който в момента преминава със съпругата си, му се отразява „по-зле от всякакви санкции".

"Санкциите пречат ли ми? Не. Но биха ми направили живота по-труден..."

Цветков отива в гаража, където се съхранява колекцията му от седани и спортни автомобили, както и два джипа Mercedes G-класа. Единият е с бронирано стъкло, другият е подсилен, за да отрази дори изстрел от гранатомет. Той оцелял при три опита за убийство, но това било в Русия, преди много години - занаятчийска работа на мафията, казва той, "просто бизнес". Във Великобритания той е мишена за по-сериозни опити за убийство. Ето защо има охрана, къщата му е скрита от пътя с много висока стена. Посетител се допуска само след легитимация. Портата има устройство за блокиране на автомобили, което безшумно се спуска под земята при влизане на госта и после се издига отново.

Още първата вечер от пристигането си в Лондон през 2004 г., спомня си Дмитрий Цветков, се разходил по Уестминстърския мост. "Усетих енергията на града и нещо в мен каза: „Това трябва да е твоят дом". Не съм търсил сигурност, не съм търсил нищо. Просто следвах това, което ме съветваше вътрешният ми глас. И никога не съм съжалявал."

Хубавите дни свършиха

Активите на всички лица, включени в санкционния списък на Обединеното кралство - техните недвижими имоти, банкови сметки и бизнес - са замразени. Те не могат да посещават Обединеното кралство. На техните яхти е забранено да влизат в британските пристанища, на частните самолети е забранено да кацат на британска територия.

"Руската инвазия" в Лондон започва през 90-те години на миналия век, когато първото поколение олигарси го виждат като безопасно убежище за своите яхти и пари. Това нахлуване беше допълнително ускорено с въвеждането през 2008 г. на визата Tier 1 Investor, според която всеки, който инвестира 2 милиона паунда в бизнес в Обединеното кралство, може да получи разрешение за временно пребиваване. Целта беше "да се разгъне червеният килим за предприемачи и инвеститори". След 5 години това разрешение за пребиваване става постоянно.

Инвестицията от 10 милиона паунда означаваше, че постоянното пребиваване може да бъде ускорено и получено само за 2 години. Между 2008 г. и 2015 г. приблизително 3000 богати чужденци са използвали тази система, за да дойдат в Обединеното кралство и да донесат около 3 милиарда лири стерлинги. Около една четвърт от тях бяха руснаци.

"Лондон е за един милиардер това, което е джунглата на Суматра за орангутана. Ние сме тяхното естествено местообитание", ликува през 2014 г. Борис Джонсън, тогава кмет на Лондон. Вместо да разследва произхода на престъпните пари, Великобритания помогна да бъдат укрити, затваряйки си очите за морала. Правната рамка превърна Лондон в сигурно убежище за парите на олигарсите, без значение как са спечелени. Освен това осигуряваше защита на тези, които се преместиха тук от алчни конкуренти в Русия. Клептократи и престъпници създадоха огромни портфейли от недвижими имоти чрез офшорни компании в Кипър или Вирджинските острови (те се считат за британска територия), което направи проследяването на истинските собственици почти невъзможно. Лондон се превърна в Москва на Темза.

Момичето на Пугачов

"Всички те бяха доста предсказуеми", казва британският конен ездач и телевизионен водещ графиня Александра Толстая. Тя добавя нещо за причините за тази предсказуемост: "Както на всички новобогаташи, на тях им беше много трудно да си съставят собствена преценка. Сякаш имаха нужда да се чувстват в клуб от едни и същи хора".

Сега Толстая управлява туристическа компания, но в продължение на 7 години беше гадже на руския милиардер Сергей Пугачов, живеещ между Лондон, Москва, Ница и Сейнт Бартс, след което се разделиха през 2016 г. Светът на олигарсите, в който живееше, приличаше според нея на детска градина. "Състезават се помежду си непрекъснато. Те просто се надушват: кой има най-хубавите дрехи, най-добрата къща, най-добрата яхта. Всичко е свързано с бизнес и власт."

Но тези дни отминаха. Въпреки че олигарсите все още законно притежават своите имоти, те вече са със замразени активи: собственикът не може да продава, отдава под наем или да печели от собствеността по какъвто и да е начин и би било незаконно всеки агент или адвокат на недвижими имоти да действа от тяхно име. Те вече не могат да харчат големи суми в Harrods или да купуват картини в аукционни къщи в Лондон.

Няма яхти, няма картини

Марк Полтимор, ръководител на "руските" аукциони в Sotheby's, казва, че бизнесът с руски купувачи е напълно спрял и че отделът за надлежна проверка на Sotheby's "работи извънредно", за да се увери, че няма да нарушат санкциите. Това е много трудно, защото всеки ден списъкът със санкции се променя; и нещата се усложняват, когато е намесена компания, така че трябва да се направи задълбочено проучване, за да се разбере кой наистина стои зад нея.

Изолирани от своите ценни притежания, санкционираните олигарси също страдат от факта, че не могат да акостират суперяхтите си в Монако или Коста Смералда, без да рискуват да бъдат конфискувани. Нищо не свидетелства за богатството на класата на олигарсите повече от една супер-яхта (яхта с дължина над 24 метра), или още по-добре от гига-яхта (кораби с дължина над 90 метра - твърди се, че почти 1/3 от тях са собственост на руснаци).

Базираната в Лондон агенция за суперяхти идентифицира около 370 суперяхти, които са собственост на "руснаците" - това е около 9% от световния флот от суперяхти. Най-малко 16 от тях на стойност над 1,6 милиарда британски лири (2 милиарда долара) бяха конфискувани в контекста на конфликта на Русия с Украйна от предимно европейски власти.

Абрамович: Предупреденият е предварително въоръжен

СНИМКА: Getty Images

Алекс Финли, бивш агент на ЦРУ в Москва, наблюдава в Барселона идванията и заминаванията на кораби, притежавани от Русия, в градската корабостроителница MB92, една от водещите в света за суперяхти. Миналия март тя забелязва, че една от яхтите, закотвена там - Solaris, една от петте яхти, за които се смята, че са собственост на или свързани с Роман Абрамович, тогавашният собственик на футболен клуб Челси, внезапно отплава 36 часа преди налагането на санкциите.

"Беше ли Абрамович предупреден? Не бих се изненадала", казва Финли. (Неотдавна The Guardian съобщи, че 10 офшорни тръста, създадени за интересите на Абрамович, са били бързо реорганизирани в началото на февруари 2022 г., три седмици преди старта на войната в Украйна).

Използвайки в Twitter "La Guetteuse de Yachts" (Наблюдател на яхтите), тя публикува новината, че Solaris е фиксирана с хаштага #YachtWatch; той стана вирусен, мобилизирайки армия от детективи на яхти, за да проследяват корабите на олигарсите. Задачата им се усложнява от факта, че олигарсите изключват транспондерите си (уреди за автоматична идентификация).

Една от първите конфискувани яхти на олигарсите е "Дилбар" на Алишер Усманов, която беше конфискувана от германските власти в Хамбург през април, където беше на ремонт. Усманов, който е описван като един от доверените олигарси на Путин, притежава USM, конгломерат с интереси в минното дело, металургията и телекомуникациите, с приблизителна нетна стойност от 19,5 милиарда долара. До март неговите компании бяха основните спонсори на футболен клуб Евертън.

Въпреки че най-дългата яхта във флота на руските олигарси, 164-метровата Eclipse, принадлежи на Роман Абрамович, "Дилбар" е най-голямата по обем с бруто тонаж от 15 917 тона.

Само мюсюлманите не са взели парите

Сега единствените места, където олигарсите могат да намерят сигурно убежище, са Турция и Обединените арабски емирства: нито една от мюсюлманските страни, за разлика от европейците, не започна да конфискува имущество и да налага санкции. Най-малко 32 суперяхти, свързани с олигарси, са намерили убежище в турски води през последните няколко месеца, според скорошен анализ на New York Times. Именно там яхтата Solaris на Абрамович изчезна в мъглата преди зазоряване. Съобщава се, че 8 от тези яхти са прекарали лятото в Port Azure, първото "яхтено пристанище само за мега-яхти" в Турция.

Обслужването и снабдяването на руснаци и кораби под санкции е доходен източник за турските пристанища. През април турските медии съобщиха, че Eclipse е таксувал 1,66 милиона долара за гориво. Пълненето на резервоара е отнело 22 часа.

"Турция и Дубай имат добър капацитет, но нямат същите възможности за поддръжка като в Европа", казва Финли. Именно такива практически съображения, казва тя, объркват олигарсите, ако не ги и отслабват напълно.

"Техните съпруги са свикнали да живеят в Лондон, а техните любовници са в Монако или в южната част на Франция. Повярвайте ми, тези любовници и съпруги са много разстроени, ако трябва да живеят в Русия, и те са напълно съкрушени, ако трябва живеят в Турция или ОАЕ. Защото това в сравнение с Монако наистина не е същото", добавя Финли.

В Бодрум има всичко

СНИМКА: iStock

Всичко, което може да се намери на Лазурния бряг, го има и в Бодрум. Някои олигарси дори притежават хотели там. Един от тях ми каза, че когато отиде там, граничният контрол не е проблем – дори не е нужно да си показва паспорта. Цветков вдига рамене. "Всичко е богатство и власт".

Неговите приятели, казва той, вярват, че не всички санкции са "справедливи" - и той е съгласен с тях. Цветков цитира като пример Роман Абрамович, както и Михаил Фридман, съосновател на Alfa-Bank, а също и Пьотр Авен, съсобственик и председател на борда на тази банка до март 2022 г. И двамата направиха Лондон своя база и попаднаха под санкции.

Цветков припомня: "След като Абрамович купи ФК Челси през 2003 г., всеки таксиметров шофьор, който срещнах в Лондон, се възхищаваше от руснаците и всички бяха толкова горди, че той е инвестирал милиони в клуба".

Цветков също споделя свои мисли за днешния Абрамович:

"Имах впечатлението, че Абрамович иска да живее в Англия, за да бъде далеч от Русия. Веднъж сподели с мен човек, който го познава добре, че дори президентът Путин винаги се усмихва, когато Абрамович влезе в къщата му. Той има дарбата да създава невероятни взаимоотношения, така че кара Путин да се усмихва... Но дали Абрамович контролира този човек? Не."

Къде е Фридман и къде е партньорът му Авен

СНИМКА: Getty Images

"Фридман и Авен направиха много пари с TNK-BP, съвместно предприятие между руски петролен консорциум и BP в началото на 2000 г. Тези момчета направиха много пари за BP. Не е честно да ги атакуват. Те трябваше да имат линия за комуникация с Кремъл и да защитят интересите си. Но защо BP е правил бизнес с тях през всичките тези години и не са ги наказали, ако всички връзки с Кремъл са укривани", казва Цветков.

Авен живееше в имението Уентуърт, частно имение в Съри, докато не напусна Обединеното кралство през лятото. След кратък престой в Ню Йорк сега живее в Латвия. Междувременно Фридман е рядък случай сред санкционираните олигарси, тъй като той продължава да живее в Лондон, в готическо имение в Хайгейт, въпреки законите за санкции, според които "на определени лица ще бъде отказано разрешение да влязат или да останат в Обединеното кралство". Твърди се, че Фридман дори се е опитал да докаже пред съд от гледна точка "човешки права", че има право да остане в закупената от него къща.

Цветков споделя, че го видял наскоро на рожден ден на общ приятел: "Той не изглеждаше прекалено стресиран. Всъщност изглеждаше, че се наслаждава на вечерта. Защо не? Останах с впечатлението, че е по-загрижен за случващото се в Украйна, където е роден, отколкото за личните санкции. Въпреки че това е само мое мнение."

Не го интересуват санкциите

Друг санкциониран олигарх често може да бъде видян да се излежава и пуши наргиле в популярен близкоизточен ресторант в централен Лондон. Когато идва време за плащане, ползва кредитна карта. Такива хора могат да плащат в брой или да прехвърлят криптовалута с рубли и след това да получават пари в брой с куриер на прага. За него казват: "Радва се на живота. Не му пука за санкции."

Цветков прави пауза: "Някои богати руснаци, които познавам, изглежда са по-загрижени за сигурността на богатството си извън Русия, отколкото за кръвопролитията в Украйна. Това е разочароващо".

"Но идеята, че санкциите отблъскват олигарсите от Путин, е фантазия. Санкциите само бетонират тези момчета с руската държава, приближавайки ги до Путин, а не ги отдалечават от него. Това е единственото място, където те сега са с охрана. Платиха толкова много пари да не ги пипат, но Запада взе тези пари и сега те зависят от Путин, той им е охраната. А санкциите ги направиха още по-близки, още по-зависими. Но те нямат влияние. Санкциите нанесоха повече щети на Запада", добавя той. 

"Обикновените руснаци, живеещи в Обединеното кралство, страдат. Провежда се русофобска кампания. Имам приятелка, която работи като адвокат в Лондон. Тя трябваше да напусне работата си в адвокатска кантора, само защото се е родила в Русия. Ето, шофьорът на Uber ме помоли да изляза от колата, защото тя говореше руски по телефона. Кажете ми, това честно ли е", пита Цветков.

Уеб собственост

Основната трудност при налагането на санкции се състои в разплитането на мрежата от собственост зад активите на олигарсите. Според британските нормативни правила, организация подлежи на санкции, ако някое лице притежава повече от 50% от акциите или правата на глас. Според Асоциацията на сертифицираните специалисти по пране на пари (ACAMS) след налагането на санкциите е имало масово движение на средства от страните от Г-7 към Турция, Обединените арабски емирства и Китай, а богатите руснаци са се отървали от контролния пакет акции.

Как тези олигарси бяха свързани с проблемите на украинците, на какво се основаваха тези санкции? Сега правителствата трябва да мислят 5-10 години напред за възможните правни проблеми, предупреждава д-р Джъстин Уокър, ръководител на отдела за санкции, съответствие и риск на ACAMS.

Трудността се състои в това, че често всички лични активи се регистрират чрез компании на трети страни. Много малко яхти, конфискувани по света, са регистрирани на името на олигарси. Същото е и с недвижими имоти.

Бягството на олигарсите от Великобритания остави цяло състояние в изоставени имоти. Но точно поради високата си цена, този имот всъщност е консервиран. В доклад от февруари 2022 г. на организацията за борба с корупцията Transparency International се казва, че около 147 имота в Обединеното кралство на стойност 1,5 милиарда паунда са били придобити с това, което организацията нарича "подозрително богатство" - тоест с парите на руснаци, обвинени в корупция или връзки с президента им в Кремъл.

Пентхаус с кожи от чинчила

Луксът и екстравагантността на тези имоти са невероятни. Смята се, че през 2014 г. руският бизнесмен Андрей Гуриев е похарчил около 51 милиона паунда за пететажен мезонет, на брега на Темза във "Воксхол", най-високият жилищен район в Лондон с най-впечатляващите гледки в града. 62-годишният Гуриев, чието състояние се оценява от Bloomberg на 9,2 милиарда долара, е основател и бивш ръководител на PhosAgro, един от четирите най-големи производители на фосфатни торове в света - чиито приходи са нараснали астрономически в резултат на рязкото покачване на цените на тези продукти от началото на войната в Украйна.

Но Гуриев и неговият 40-годишен син Андрей, главен изпълнителен директор и бивш председател на борда на директорите на компанията, са в списъка на санкциите на Обединеното кралство. През 2015 г. съпругата на Андрей-младши Валерия разбуни клюките, като публикува на страницата си в социалните мрежи своя снимка в черна минипола, седнала на мощен мотоциклет, описвайки себе си като "твърде секси за каквато и да е работа". Оттогава акаунтът й е затворен.

За чужда сметка: Един от олигарсите на Путин е търсел спасение от него в криптовалута

Герман Греф, ръководителят на една от най-големите руски банки - Сбербанк, я използва за лични цели. Разказът за това може да бъде проч...

Според посетител на мезонета на Гуриев, той разполага с дивани, покрити с кожа от чинчила, позлатен басейн, бронирани врати и руски православен параклис, който му е изпратен на части от Русия. През четирите години, необходими за завършване на работата, Гуриев периодично идва тук, нарежда построените стени да бъдат съборени, издигнати нови на друго място, лампите да бъдат изхвърлени и сменени и т.н. Всички избрани лично. Местните казват, че разходите били "астрономически".

Гуриев също се счита за собственик на Witanhurst в Хайгейт, луксозно имение с 25 спални, разположено върху 11 акра (44 дка) земя. Твърди се, че е най-голямата частна резиденция в Лондон след Бъкингамския дворец. Смята се, че Гуриев е купил Witanhurst през 2008 г. за 50 милиона паунда чрез офшорна компания, регистрирана на Британските Вирджински острови. През следващите 5 години в имението са направени значителни промени, включително инсталирането на сутеренно кино, 70-футов басейн и помещения за персонала. Сега цената му се оценява на 300 милиона паунда, което го прави най-скъпият имот в Лондон.

На кратка разходка от Wytanhurst се намира Beechwood House, затворен имот от II клас от 19-ти век, закупен през 2008 г. от Алишер Усманов за 48 милиона паунда и сега се оценява на 82 милиона паунда. Според правителството на Обединеното кралство, което санкционира Усманов през март, той също така притежава друг забележителен имот, Sutton Place, имение от I степен на Тюдорите в Съри. Някога това е бил домът на Пол Гети.

Стигнахме до Дерипаска

СНИМКА: Getty Images

Като повечето имоти на олигарси, имуществото на Дерипаска е обвито във воал от офшорки. Но след налагането на санкциите, говорителят му каза, че собствеността на милиардера в Лондон и неговата яхта са били поставени в "неотменими тръстове" през 2006 г., много преди заплахата от санкции, което на практика ги е поставило извън обсега на британските власти.

Естония с амбиция първа в ЕС да дава замразени руски активи на Украйна

Естония има намерение да стане първата страна в Европа, която да официализира предаването на замразени руски активи на Украйна, за възс...

Олег Дерипаска е алуминиев магнат и съпътстван от фатален слух за "любимия индустриалец на Путин", когото Министерството на финансите на САЩ обвини в пране на пари за руския президент. Дерипаска отхвърли това като "безпочвени клюки" и "умишлено използване на влиянието на САЩ за политически цели". Портфолиото от недвижими имоти на Дерипаска включва Hamstone House, имение в стил арт деко на стойност 18 милиона паунда в Уейбридж, което той притежава чрез кипърската компания Edenfield Investments; градска къща в Мейфеър; и имот за 50 милиона паунда на Белгрейв Скуеър, Лондон, собственост на компания от Британските Вирджински острови.

През март активисти окупираха мястото, заявявайки, че възнамеряват да го използват като център за бежанци. Те разпънаха украински знамена и транспаранти с надписи "Този имот е освободен" и "Духът на Путин ще бъде изгонен", след което бяха разгонени от полицията. Сега обаче имотът е пуст.

Дерипаска притежава и луксозен пентхаус в Москва, който предлага панорамна гледка към катедралата "Христос Спасител", предоставяйки възможност за духовен размисъл. Казват, че мислите на смъртния си отиват при вида на три стрийптиз стълба пред прозореца.

Дерипаска: когато приятелят ти е в затвора

През октомври Националната агенция за борба с престъпността на Обединеното кралство (NCA) арестува британския бизнесмен и управител на имоти Греъм Бонам Картър по искане за екстрадиция от САЩ, където Дерипаска е под санкции от 2018 г. Бонам Картър бе разследван във връзка с предполагаемо прехвърляне на повече от един милион долара за плащане на поддръжката на три имота, собственост на Дерипаска и опит за прехвърляне на произведения на изкуството от аукционна къща в Ню Йорк в Лондон "чрез невярно представяне на собствеността на Дерипаска върху произведенията на изкуството".

През март миналата година NCA осигури заповеди за замразяване на две банкови сметки, собственост на Бонам Картър, на основание на допускания, че средствата в сметките (около 110 000 паунда) са получени от пране на пари, принадлежащи на Дерипаска. В момента Бонам Картър е пуснат под гаранция и е призрак за медиите.

Руските олигарси са загубили десетки милиарди, но Мъск, Безос и Зукърбърг - далеч повече

93,6 млрд. долара – това е загубата за най-богатите руски олигарси, откакто започна войната в Украйна. Данните са на индекса на B...

Въпреки че повечето олигарси с британски домове са напуснали Англия или им е забранено да влизат в страната, възможно е да подадат молба до Службата за финансови санкции за плащане за поддръжка на имущество и "разходи за живот".

...И социалната мрежа работи

Петр Авен, който е разследван от NCA за нарушаване на санкции, е получил 60 000 паунда на месец от Министерството на финансите на Обединеното кралство през октомври, както и еднократно плащане от 388 000 паунда, което възлиза на общо 1 милион паунда, според съдебни документи. Средствата са изтеглени от замразените сметки на Авен, за да поддържа три от имотите си, включително имението Уентуърт, за което се твърди, че има бомбоубежище, "за да го защити от КГБ". Изпратени са и пари за изплащане на "неотложни дългове", включително заплащане на обучението на едно от децата му в частно училище. Имаше опит да бъдат замразени 9 сметки, но засега британският съд не го уважава.

Инициаторът на закона "Магнитски" Бил Браудър, чийто инвестиционен фонд Hermitage Capital Management беше измамен с 230 милиона долара през 2007 г. по финансови взаимоотношения с "Газпром", счита, че случаят на Авен е положителен пример. Той демонстрира както ефективността на санкциите, така и какво трябва да се направи, за да бъдат те засилени.

"Когато си помислите колко пари има Авен, повярвайте ми, той няма да е щастлив, ако има само един милион на година, за да живее. В Обединеното кралство той води начин на живот, който далеч надхвърля тази сума", казва Браудър.

"Санкциите са абсолютно ефективни. Това е игра на котка и мишка. Властите трябва да разберат, че тези руснаци са прекарали 20 години в създаване на най-сложните структури, за да избегнат контрола и достъпа до парите им. Олигарсите са пазители и попечители на богатството на Путин. Така че по същество, лишавайки ги, вие замразявате активите на Путин. Едно е да замразите активите, но следващата стъпка е те да бъдат взети. Някои от тези момчета не могат да бъдат изгонени от Обединеното кралство, защото са британски граждани. Но всъщност няма значение къде живеят, важното е, че можете да замразите активите им", смята Браудър.

Пригожин иска национализация на пари и активи на олигарсите, които не подкрепят войната в Украйна

Руският олигарх и създател на ЧВК Вагнер Евгений Пригожин открито заговори за национализация на активите на тези руски олигарси, които ...

Британското разузнаване MI-5: помощ в издирването на близки до Путин Генералният директор на разузнавателната агенция Кен Маккалъм потвърди това в реч през ноември. Той каза, че британците продължават да работят интензивно, за да направят Обединеното кралство "най-трудната оперативна среда за руски тайни действия". Според него, освен опитите за убийство, руският "инструментариум за тайни действия" включва кибератаки, дезинформация, шпионаж, намеса в демократичните процеси. Но най-лошото е, че включва "използването на свързани с Путин олигарси и други като инструменти за влияние".

В края на лятото британци, които воюваха за Украйна и бяха пленени от руснаците в Донецк, бяха освободени и върнати обратно в Обединеното кралство. На борда на самолета беше Роман Абрамович, който връчи на мъжете чисто нови телефони iPhone, позволявайки им да се обадят на семействата си. Това беше брилянтен пропаганден ход. Един от освободените настоя, че в резултат на това санкциите спрямо Абрамович трябва да бъдат отменени.

Оценки от британските служби за Путин и руската агресия

СНИМКА: Getty Images

Кристофър Стийл е бивш шеф на MI6 в Москва, ръководи разследването на MI6 за покушението срещу Сергей Скрипал през 2018 година. Той твърди, че Обединеното кралство е пропиляло шанса да създаде ефективна система за санкции много преди военните действия да ескалират през 2022 година. Имало е и други преломни събития, казва той, като отравянето на Александър Литвиненко през 2006 г., а не само изборът на Доналд Тръмп за президент на САЩ: Тръмп е бил зависим от Русия - това гласи информация във второ досие за милиардера

Великобритания нямаше ресурсите да преследва руските магнати толкова бързо, колкото е необходимо, и сега си играят на "догонване." Според Стийл, работата по замразяването на активи се усложнява от факта, че някои олигарси са били предупредени за събитията в Украйна. Но замразяването на активи е едно. Може би по-важното е какво да се прави със съответния имот.

Решено: Конфискуваните от САЩ активи на руски олигарси ще бъдат прехвърляни на Украйна

Конфискуваните активи на руски олигарси ще бъдат прехвърляни на народа на Украйна. Това стана факт, след като днес Камарата на представ...

В първите дни на санкциите идеята замразеното недвижимо имущество да се продаде и приходите да се насочат за военните нужди на Украйна се раздухва с удоволствие. Не е толкова лесно обаче да се конфискува имущество – или яхти, или самолети. По-лесно е да обявиш, че си взел чужда собственост на олигарх, отколкото да го направиш.

Заповед за конфискация на замразени средства

Един от начините е да получите заповед за конфискация поради непроверен източник (UWO) за хора, свързани със сериозни престъпления. "UWO са предназначени например за наркотрафиканти, които твърдят, че печелят 15 000 британски лири годишно, но карат мерцедеси и притежават вили. И въпросът е как сте спечелили тези пари? Но ще бъде много трудно да се обвържат олигарсите за непотвърдени източници, освен ако не можете да докажете в съда, че тези пари са получени в резултат на корупция. Няма начин да го направим, защото това ще изисква сътрудничеството на руските власти и банки", казва д-р Джъстин Уокър от ACAMS.

Междувременно, казва Уокър, има още едно главоболие. „Никога [преди] правителствата по света не са държали толкова много активи на онези, които са под санкции... Как да ги управляваме? Тези въпроси ще станат много важни през следващите месеци".

И какво ще се случи, когато конфликтът в Украйна приключи и санкциите бъдат премахнати? Ще може ли тогава Алишер Усманов да се върне в Сътън Плейс, а Андрей Гуриев в Уитанхърст?

"Ако санкциите бъдат премахнати утре и няма ограничения за влизане", казва д-р Уокър, "тогава, разбира се, те биха могли да се върнат". Но след всичко, което им беше направено, дали ще искат?

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Между репресиите у дома и страхът от война с Израел: Какъв е животът на обикновените иранци?

Войната на Иран срещу жените

Мирът в Украйна: Глобалният юг като съперник на Запада

The Times: Великобритания умува как да връща нелегални мигранти на няколко държави

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари