Руските власти пранират няколко години затвор за Навални

1227
Руските власти пранират няколко години затвор за Навални

Руската прокуратура подкрепи искането за лишаване от свобода на опозиционния лидер Алексей Навални за няколко години по стари обвинения.

Това стана, след като вчера полицията задържа огромен брой протестиращи в цялата страна, предаде Франс прес.

Ако Навални беше българин, щеше да се занимава със шкафчето на Борисов, а той да заплашва да го изгори

Винаги съм бил против арестите и насилието над мирно протестиращи граждани, независимо къде са, против използването на сила за разправа...

Това беше вторият уикенд на масови протести заради ареста на Навални. Заради тях властите наложиха безпрецедентна блокада на центъра на Москва.

Задържането на Навални и репресиите срещу протестиращите предизвикаха възмущение на Запад.

В изявление Главната прокуратура на Русия посочи, че подкрепя искането на затворническата служба за промяна на условната присъда на затвор. "Това предложение се разглежда за законно и обосновано", се казва в изявлението.

Във вторник се разглежда възможността за превръщане на условната присъда на Навални в ефективно лишаване от свобода. Причината е, че е нарушил условията на решение от 2014 г. По това време той е осъден на три години и половина условно по обвинение в присвояване по прословутото дело "Кировлес".

Условната присъда ще бъде оттеглена, тъй като Навални вече е излежал част от присъдата под домашен арест, остават още две години и половина, каза адвокатът му. Непосредствено преди съдебното заседание прокурорът заяви, че искането е "законно и обосновано".

Франция: Германия да се откаже от „Северен поток-2“ заради Навални

Франция призова Германия да се откаже от големия проект за газопровод с Русия в знак на протест заради задържането в Москва на опозицио...

Германският министър на правосъдието Кристин Ламбрехт остро разкритикува действията на силите за сигурност в Русия. Арестите и полицейското насилие срещу мирни протестиращи са "явно пренебрегване на Европейската конвенция за правата на човека и руската конституция", заяви политикът от Германската социалдемократическа партия. Държавното ръководство "вече дори не си придава вид на правовата държава, зачитайки свободата на изразяване и демокрацията". Вместо да продължи да преследва Навални и неговите поддръжници, "наказателните разследвания трябва най-накрая да започнат да изясняват нападението с отровата", поиска министърът.

Говорителят на външната политика на парламентарната група на Християндемократическият съюз и Християнсоциалния съюз Юрген Хард заявява пред „Дойче Веле“ , че в контекста на случващото се в големите руски градове е трудно да си представим, че парламентарните избори, предвидени за есента, ще бъдат свободни и демократични. Очевидно опозицията "няма начин да се артикулира".

Русия нарушава "всички правила на Съвета на Европа", на които тя самата е член. ЕС сега трябва да действа единно. Имайте предвид обаче, че не искаме да засягаме руския народ, например със санкции, искаме Путин и неговият ръководен екип в Кремъл да променят поведението си", казва Хард.

Въпреки масовите арести, представителят на ЕС по външните работи Жозеп Борел се придържа към планираното посещение в Русия. На срещите си в Москва през втората половина на седмицата Борел искаше да говори за Навални, съобщи говорител. Освен това ЕС се опитва да се срещне лично със задържания критик на Кремъл. По-рано Борел осъди "прекомерното използване на сила" срещу протестиращи и журналисти в Туитър.

Руският президент Владимир Путин остава категоричен и отхвърля всеки диалог с привърженици на Навални. "Не може да има разговор с хулигани и провокатори", каза говорителят на Путин Дмитрий Песков пред репортери. По-скоро трябва да реагирате с "крайната строгост на закона", добави той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Сикорски: Дипломацията е първата линия на отбрана на Полша

Лавров говори: Пореден явен намек-заплаха към Армения

За първи път в историята: "Мулен Руж" се разпадна (ВИДЕО)

Мистериозно изчезна бившата съпруга на задържания с подкуп руски зам.-министър

Кулеба: Нещо не е наред със Запада

Русия се готви да пази от съд биещи се за нея чужди наемници в Украйна

Повече от 80% от търсещите убежище в Ирландия преминават през Обединеното кралство: Ирландски министър

Петролни продукти пламнаха в руска индустриална зона (ВИДЕО и СНИМКИ)

ЕС готви санкции срещу "сенчестия флот" на Русия и корабите от Северна Корея

Русия произвежда повече оръжия, отколкото са й нужни за войната и вече пълни складовете: Борис Писториус

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа