НА ЖИВОВойната в Украйна

Руслан Стефанов: Налагане на таван на цените не е добра мярка за пазара

693

"Налагане на таван не е добра мярка от пазарна гледна точка. Смятам, че това ще бъде един допълнителен фактор, който да подтикне "Газпром" към пълно спиране на газовите доставки. Това е нещо, което всички очакваме от февруари 2022 г. Не трябва да имаме съмнения, че тази война е за разрушаването на ЕС като съюз". Това заяви пред БНТ Руслан Стефанов от Центъра за изследване на демокрацията по повод газовите доставки. 

"Това е сериозен успех. За пръв път имаме сериозна алтернатива и ще има възможност цените на газа да са възможно най-ниските. Бих казал, че още трябва да се направи. Трябва да имаме поне два независими източника извън Русия", коментира Стефанов относно газовата връзка с Гърция.

По думите му от 1 октомври ще получаваме газ, която ще е достатъчна за 1/3 от потреблението на страната. "Това гарантира най-малко базовите нужди, тоест болници, детски градини, топлофикации и т.н. Потреблението така или иначе спадна заради високите цени, които са тук и в Европа. Една базова част от нужните количества са гарантирани. Ще се търсят и допълнителни доставки, разбира се", каза още Руслан Стефанов. 

Руслан Стефанов: Руската икономика ще влезе в рецесия с първите санкции

Руската икономика сигурно ще влезе в рецесия почти моментално, дори с тази първа вълна санкции, каза по БНР Руслан Стефанов, главен ико...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Общество

БДЖ пуска празничен коледен влак...
Още европари в размер на милиони...
Йоана Буковска: Изразът "Бий...
Какво търси българинът в Google...
Ръст на регистрираните онлайн...
Омбудсманът иска по-бърз достъп...
Проучване: Гъвкаво работно време...
Експерт: Ако държавата забрани...
Как да разпознаваме фалшивите...
Докато ВСС се накани, кандидатка...
Започва изплащането на пенсиите...
Най-важното за деня, 6 декември...

Последни новини