С „Още щрихи към живописния портрет на Варна” Галерия „Арт Маркони“ отбелязва своя рожден ден

5778
С „Още щрихи към живописния портрет на Варна” Галерия „Арт Маркони“ отбелязва своя рожден ден
Снимка: Арт Маркони

Галерия "Арт Маркони" представя изложба живопис „Още щрихи към живописния портрет на Варна“. Експозицията ще бъде открита на 15 юни от 18.30 ч. и ще може да бъде разгледана до 12 юли. По този начин галерията ще отбележи дванадесетия си рожден ден. Новата инсталация е своеобразно допълнение към живописния портрет на Варна. Миналогодишният проект, посветен на 100 години от обявяването ѝ за курортен град, донесе на екипа ни високото отличие НАГРАДА „ВАРНА”.

Собственикът на галерията Ваня Маркова определи пред Actualno.com новата изложба като „поредна провокация“ към жителите и гостите на Варна. „Тя е своеобразно продължение от миналогодишния ни проект. Този път не сме кандидатствали никъде, правим го сами с галерията и художниците. На тях им допадна идеята да им се поставят  задачи. Този път задачата беше различен формат. Миналата година трябваше да съберем поне 100 платна, тъй като Варна честваше 100 години от обявяването й за курортен град. Този път нямахме условието да търсим тази бройка. Затова увеличих формата от 30 на 40/40 см.

Платно: "Утро над Варна"

„Впоследствие реших да направя още един микс. Включихме 16 творби, които участваха миналата година, но не успяха да си намерят дом. Също са много хубави и показателни за темата", обясни Маркова. 

В новата инсталация „Още щрихи към живописния портрет на Варна” ще има по-осезаемо детско присъствие: Владимир Томов, Елена Койнова, Ива Даниел Ефтимова и Калина Койнова. Своята обич към Варна, те споделят в рисунки акрил, създадени на специална сесия в ателието на Миряна Койнова и Георги Кенаров.  

Рисунка: Ива Даниел, "Бански на лалета"

Рисунка: Владимир Томов, "Гларус"

Ваня Маркова благодари на Миряна Койнова за отделеното време, вдъхновението и вниманието към децата и чудесното преживяване, което те ще помнят дълго. „Тази година реших да поканя четири малки деца, които рисуват в ателието на Миряна Койнова и в нарочен ден четирите деца се събраха, обсъждаха теми и какво ще нарисуват. Темата е "Морето и Варна". Получихме четири великолепни акрилни рисунки, които образуват една линия в средата на паното“, каза още Ваня Маркова.

Рисунка: Елена Койнова, "Дъга"

Рисунка: Калина Койнова, "Морско дъно"

Изложбата, която ще бъде открита на 15 юни,  е с участието на художниците: Антон Антонов, Анна Борисова – Емилова, Анатолий Панагонов, Васил Петров, Венцислав Марков, Георги Кенаров Димитър Борисов, Димитър Кавръков, Ивайло Евстатиев, Иван Додов, Лора Маринова, Мая Рад, Миряна Койнова, Огнян Георгиев, Ренета Павлова, Светлин Ненов, Стефан Хаджи-Николов и Христина Цонкова.

Платно: О. Георгиев, "Фар Варна"

Общата експозиция ще бъде допълнена с платна на: Ангел Атанасов /Ачо, Димитър Манолов, Петър Андреев, Любен Пашкулски, Янко Маринов.

Платно: Лора Маринова, "Детство" 


„Много съм щастлива, че намираме една интересна формула. На 15 юни традиционно правя сборна изложба, за да отбележа поредния рожден ден на галерията. Тази година ще бъде дванадесетият ни рожден ден. За мен е важно да поставя повече автори, с които галерията работи“, каза още Ваня Маркова.

Платно: В. Петров, "Светлината на града"

Стана ясно, че темата за живописен портрет на Варна не се е изчерпала.
„Темата се оказа много благодатна и много хора се зарадваха да видят нещо такова, защото всеки от художниците по свой начин вижда нещата и ги преосмисля. За догодина си мислим да продължим в тази посока. Ще сменим размера на платната, но темата ще се изкристализира като "Духът на Варна". Вече съм нетърпелива да видя по какъв начин този път художниците ще интерпретират тази тема", заяви още Маркова. По думите й във всяка една от творбите до момента, съдържат духа на Варна, тъй като част от тях са видели морската ни столица през старите къщи. 

Платно: Д. Кавръков, "На пирса"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВАРНА:

24 млн. лв. за фекалната тръба във Варненското езеро и тя още е "запушена"

Big brother: Блок във Варна се пази от кражби с 15 камери

Ръст на случаите на скарлатина във Варна

Добив на каменна сол в Провадия: БАН със становище води ли до земетресения

Наводнени пътища и пропаднали коли след проливен дъжд във Варна

Нови солни сондажи до Провадия могат да доведат до нелеки земетресения (СНИМКИ)

"Нова енергия в управлението": Варненският кмет Благомир Коцев ударно разчиства директори от ГЕРБ

Кърлежи тормозят Варна: Бум на ухапванията за последните дни

Зоопаркът във Варна се радва на ново бебе

Ето как посрещнаха кораба “Св.Св. Кирил и Методий“ във Варна (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com