НА ЖИВОВойната в Украйна

Сабрутев обвини служебното правителство, че с липсата на бюджет за догодина обрича населението на бедност

1278

Безхаберието на служебния кабинет на президента Румен Радев и отказът му да внесе бюджет за следващата година означава обедняване на половината от населението. Това каза депутатът от „Продължаваме промяната“ Венко Сабрутев в ефира на Нова телевизия.

„Служебния кабинет се опитва да бъде над парламента. Той не изпълни конституционното си задължение да изготви бюджет за 2023 г. Взимат заплати, а не си вършат работата и не мислят за хората“, каза той.

Относно искането на намаляване на ДДС за храните и напитките на 9% на ставката, той заяви, че това няма да понижи цените за крайните клиенти. „И това го видяхме с намаляване на ДДС за ресторантьорите, за детските храни. В същото време рязко спаднаха приходите в държавата. Това означава, че отнякъде трябва да вземем тези пари“, обясни Сабрутев.

Той каза, че у нас няма проблем с потреблението, а имаме проблем с доходите. „Честно ли е и бедни и богати да ползват това намалено ДДС“, попита той.

Според Сабрутев трябва цялостна политика за вдигане на доходите. „Ясно казахме, кои са политиките, които ще подкрепим. Това са политики, които са свързани с увеличаване на доходите, в подкрепа на младите семейства“, каза депутатът. И категорично заяви, че ще подкрепят вдигането на минималната работна заплата.

„Дерогацията е едно от големите постижения на кабинета „Петков“, изтъкна Сабрутев. По думите му има риск да останем без дизел, ако държавата не си свърши работата. „Лукойл“ и към момента може да преработва неруски сорт петрол и това да се изнася. Държавата притежава златната акция и има думата. Трябва държавата да изисква от „Лукойл“. Трябва да има баланс между русия и неруския петрол“, смята той.

ОЩЕ: "Продължаваме промяната" с предложение за по-ниски цени на горивата (ВИДЕО)

Дебатът за бюджета прерасна в разговор за политическото либидо на партиите

По време на дебата по декларацията за задължаване на служебното правителство да внесе бюджет за 2023 г., многократно от "Продължаваме п...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Политика

Отложи се заседанието на Националния...
Иван Христанов напуска "Продължаваме...
Сачева за Морфов: Големият талант...
Биков: Евгени Будинов е отстранен...
Шишков: Попадаме в капан и той...
Митов: Няма нищо ненормално,...
Симеон Славчев: Партия МИР ще...
Иван Костов: Радев говори като...
Заместник-министър: Променяме...
Свиленски: Лидерският въпрос...
БСП решава как се явява на изборите...
МВнР: Управляващите в Северна...

Последни новини