Салман Рушди с първо интервю след нападението през 2022 г.

874
Салман Рушди с първо интервю след нападението през 2022 г.
Снимка: Getty Images

Половин година след като беше намушкан няколко пъти, докато се подготвяше да изнесе лекция, британският писател Салман Рушди не вижда с дясното око, опитва се да пише и на моменти сънува "плашещи" кошмари. 

Това споделя той в първото си интервю след нападението през август 2022 г. Рушди говори пред изданието "Ню Йоркър" в пространен материал, в който се обсъжда възстановяването на Рушди, отношението му към мъжа, който го нападна и творческото бъдеще, доколкото е възможно то. 

"Бил съм и по-добре", казва писателят пред журналиста Дейвид Ремник от "Ню Йоркър" в разговора, публикуван в понеделник. "Но като се има предвид случилото се, не съм толкова зле". 

"Тежките наранявания вече са излекувани", описва състоянието си творецът. "Чувствам палеца, показалеца и долната половина на дланта си. Правя много физиотерапия и ми казаха, че се справям доста добре". 

Ремник е разговарял с Рушди както лично в офиса на неговия агент в Манхатън, така и чрез платформата Зуум. Според него писателят, носител на наградата "Букър", е отслабнал с повече от 18 килограма и чете основно чрез iPad, за да може да регулира осветлението и размера на шрифта.

"Има белег от дясната страна на лицето", пише журналистът. "Той говори гладко както винаги, но долната му устна е увиснала на една страна. Лакътният нерв на лявата му ръка е бил силно увреден".

Салман Рушди, Робърт де Ниро

Салман Рушди и Робър де Ниро през 2003 г.

Заплашиха със смърт Дж. К. Роулинг след пост в защита на нападнатия Рушди

Британската писателка Дж. К. Роулинг е била заплашена със смърт след нейн пост в защита на прободения снощи писател Салман Рушди. 57-г...

Салман Рушди години наред се крие, след като иранският аятолах Хомейни издаде фетва през 1989 г., призоваваща за смъртта му заради предполагаемото богохулство в романа "Сатанински строфи". Писателят обаче отдавна се движеше свободно, с минимални мерки за сигурност и не се е чувствал застрашен миналия август, когато се появи на сцената на института "Шътокуа" в щата Ню Йорк на 12 август м.г., когато бе атакуван с нож.

Предполагаемият извършител - Хади Матар, пледира невинен по обвиненията в нападение и опит за убийство и дори заяви, че е изненадан, че писателят е жив. В интервюто Рушди нарича мъжа "идиот", но въпреки това споделя, че не изпитва гняв.

"Опитвах се многократно през тези години да избегна взаимни обвинения и огорчение", сподели творецът. "Един от начините, по които се справях с всичко, бе да гледам напред, а не назад. Това, което ще се случи утре, е по-важно от това, което се е случило вчера".

Интервюто излиза в навечерието на публикуването на новия роман на Рушди - "Град на победата", който той завършва месец преди нападението.

Доста време Салман Рушди запази мълчание в социалните мрежи, но сега публикува в профила си в Туитър от време на време и дори отговаря на обиди. Миналата седмица потребител му каза, че живее "позорен живот", а писателят отговори: "О, още един фен! Толкова съм доволен", предава БТА.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КНИГИ:

От Норвегия идва литературният шедьовър "Последните ласки", който те кара и да се смееш, и да плачеш

Евгения Чаушева от Actualno.com е номинирана за "Рицар на книгата"

В мрежата на "Паяка" - Ларш Кеплер представя злодей, по-брутален от всякога

Световноизвестният художник Кантен Гребан посвети прочувствена илюстрация на българските читатели (СНИМКИ)

Чудовищата са реални в "Децата на хълма" от Дженифър Макмеън

Ново издание на абсолютния бестселър на майстора на психотрилъра Себастиан Фитцек - "Терапията"

Излезе "Нож" на Салман Рушди: Първата му творба след нападението (ВИДЕО)

Наградиха писателката Елфриде Йелинек с почетен френски орден

Албанският писател Григор Бануши пристига за премиера (СНИМКА)

"Чудните приказки на баба. В градината" – пролетен букет от очарователни истории

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com