НА ЖИВОВойната в Украйна

Само в два големи града у нас цените на жилищата изпреварват инфлацията

3277

Цените на жилищата у нас не спират да растат, но само в два големи града средното поскъпване е по-високо от годишната инфлация.

Цените на жилищата в България нарастват със средно 14.6% на годишна база през второто тримесечие на тази година, сочат предварителните данни на Националния статистически институт. Това е най-силният растеж от близо 14 години насам. За последно по-висок ръст е бил отчетен през третото тримесечие на 2008 година, когато цените на имотите записаха повишение от 26.8% на годишна база.

Съществуващите жилища поскъпват по-бързо (+16%) от новопостроените имоти (+12.3%) през второто тримесечие. Новият рекорден скок в цените идва след средно увеличение от 11.5% през първите три месеца на настоящата година.

В същото време обаче, годишната инфлация у нас се намира на 24-годишен връх, като за последно е била толкова висока през сравнително далечната 1998 година. Годишната инфлация към края на месец юни тази година възлиза на 16.9%. Това означава, че размерът на инфлацията към края на второто тримесечие е по-висок от средното поскъпване на жилищата в страната, както при новите, жилища така и при съществуващите имоти. Още повече, че ножицата не спира да се разтваря, тъй като годишната инфлация нарасна до 17.7% през месец август.

Така, инвестицията в недвижим имот у нас не предлага ефективно съхранение на стойност, тъй като инфлацията изяжда скока в цените на жилищата. Това обаче не важи за всички големи населени места в България.

Къде у нас цените на жилищата изпреварват инфлацията?

От всички градове с население над 120 000 души у нас, средният ръст в цените на жилищата изпреварва инфлацията само в две населени места – София и Русе. Близо до подобен резултат е и Стара Загора, но средното поскъпване остава под размера на инфлацията основно заради слабия ръст в цените на новите жилища в града. 

Цените на жилищата в София нарастват със средно 17.3% на годишна база през второто тримесечие на тази година, сочат данните на НСИ. Това се дължи предимно на съществуващите жилища, които поскъпват с 19.4%, докато цените на новите жилища растат с 14.4% за разглеждания период.

Темпът в поскъпването на недвижимите имоти в столицата се засилва значително, след като през първото тримесечие на тази година средното увеличение възлизаше на 11.9%, от което ръст от 8.8% при новите жилища и увеличение от 14.1% при старите имоти.

Жилищата в Русе поскъпват с най-високия темп у нас. През второто тримесечие цените на недвижимите имоти в града край р. Дунав нарастват със средно 23.3% на годишна база. Новопостроените жилища поскъпват с 28.6% за година, докато съществуващите отчитат повишение в цената от 22.3% за периода.

През първото тримесечие жилищата в Русе поскъпнаха със средно 15.4% спрямо същия период на 2021 година, от които ръст от 23.2% при новите и нарастване от 13.7% при старите жилища.

След Русе и София, по най-висок ръст в цените на жилищата се нарежда град Бургас – средно годишно увеличение от 14.9% през второто тримесечие. Новите жилища в Бургас поскъпват с 16.4% за периода, докато съществуващите имоти добавят 14.9% към цената си. И тук се наблюдава засилване в темпа на поскъпване спрямо първото тримесечие, когато бе отчетен годишен скок в цените от 11.1% (+0.1% при новите жилища и +17.8% при старите).

Инвестицията в недвижими имоти често е разглеждана като спасение от инфлацията, макар не всички жилища да обещават една и съща степен на съхранение на стойност;   Снимка: iStock 

Цените на жилищата в град Стара Загора нарастват със средно 12.6% на годишна база през второто тримесечие, спрямо годишен скок от 6.3% през първите три месеца на тази година.

Цените на съществуващите жилища в града записват повишение (+17.3%), което надхвърля годишната инфлация за съответния месец юни, но това не може да се каже за поскъпването при новите имоти (+2.2%). През предходното първо тримесечие новите жилища в Стара Загора записаха поскъпване от 2% на годишна база, а старите – увеличение от 8.1% за периода.

Цените на жилищата в град Пловдив нарастват през второто тримесечие със средно 8.6% на годишна база. Съществуващите имоти в града поскъпват с 12.9% за периода, докато цените на новите жилища добавят 3.6%. През първото тримесечие средното поскъпване на жилищата в Пловдив беше по-високо – ръст от 11.5%, от които увеличение от 9.7% при новите жилища и нарастване от 12.7% при съществуващите имоти.

Най-слабо поскъпване на жилищата в градовете с население над 120 000 жители у нас, се регистрира във Варна – среден ръст от 7.9% на годишна база през второто тримесечие (+13.2% през предходното първо тримесечие). Новите жилища добавят към цената си средно 0.2% за година, докато старите поскъпват със средно 12.4%. През първото тримесечие увеличението бе съответно от 8% при новите и 16% при съществуващите имоти. Трябва да се отбележи, че данните за град Варна не включват продажбите на недвижими имоти в курортните комплекси.

Още: Жилищните заеми нараснаха до 20% от всички кредити у нас

Колко струват жилищата в Европа и къде се нарежда България?

Европейският пазар на недвижими имоти преживява истински бум, като България не прави изключение. Въпреки, че цените на жилищата у нас н...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Икономика

БВП на България забавя растежа...
На комисия: Одобриха законопроекта...
Депутатите казаха "не" на помощ...
Заместник-министър на финансите:...
Иновативно приложение ни вкарва...
Главният изпълнителен директор...
През ноември Русия е получила...
Европейците намаляват потреблението...
Следващата зима ще е по-трудна...
Таван за руския петрол: Какво...
Левът беше самостоятелен, но...
Емигрантски парични трансфери:...

Последни новини