САЩ арестуваха руска шпионка

4724
САЩ арестуваха руска шпионка
Снимка: Facebook/Maria Butina

Руска гражданка бе задържана в САЩ и обвинена в опит да повлияе на политиката чрез проникване с в политически организации, включително влиятелната Националната асоциация на притежателите на огнестрелни оръжия. Това предаде AFP, цитирана от БНР.

Мария Бутина (29 г.) е арестувана във Вашингтон и изправена пред съд в понеделник, съобщи правосъдното министерство на САЩ. Тя е обвинена в заговор в полза на Русия, при който опитвала да „развива отношения с американски граждани и да проникне в организации, за да повлияе на политиката в САЩ“.

Лондон: Русия цели дестабилизация на Западните Балкани

Русия е готова да направи всичко по силите си, за да предизвика дестабилизация на региона на Западните Балкани, които ЕС пренебрегва пр...

Арестът ѝ бе обявен, докато президентът Доналд Тръмп се връщаше във Вашингтон от срещата с Владимир Путин в Хелзинки и насред обвинения, че не e атакувал руския си колега заради намесата в изборите в САЩ през 2016 г.

Според правосъдното министерство Бутина нарушила закона, тъй като не разкрила пред властите в САЩ, че действа като агент на руското правителство. Имала близки връзки с „руски представител“, чието име не бе съобщено официално.

Но американски медии обявиха, че става дума за руския политик Александър Торшин – бивш член на горната камара на руския парламент, член на управляващата партия „Единна Русия“, който сега е на висш пост в централната банка. Торшин, който е пожизнен член на Националната асоциация на притежателите на огнестрелни оръжия, е включен в американския списък с руски граждани подлежащи на санкции през април 2018 г.

Обвинението твърди, че Бутина и руският представител работели за изграждане на тайни линии за комуникация, които можели да бъдат използвани от Руската федерация за проникване в националния апарат на САЩ за вземане на решения.

Нова Зеландия не откри руски шпиони, които да изгони

Нова Зеландия увери, че е искала да експулсира руски шпиони като част от ответните мерки срещу отравянето на Скрипал във Великобритания...

Сред изгражданите от Бутина връзки били с „организация, защитаваща правото на носене на оръжие. В обвинителния акт името ѝ не е посочено, но американски медии масово твърдят, че става дума за Националната асоциация на притежателите на огнестрелни оръжия, която е силен съюзник на Републиканската партия.

Според The New York Times по време на изборната кампания за изборите през 2016 г. в САЩ Бутина се опитала два пъти да организира тайни срещи на Тръмп и Путин.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

NYT: САЩ не са дали на Русия цялата налична информация за планираната атака в "Крокус Хол"

Шансът е един на милиони: Американец стана милиардер от лотарията

Извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор

Колумбия изгони аржентински дипломати

"По навик": САЩ свалиха поредните дронове на хутите

Опозицията във Венецуела на ръба на разпадането

САЩ купуват снаряди от Турция, дават ги на Украйна

Обвиниха детска писателка в САЩ, че е убила съпруга си: Ето какво я уличава

Срутеният мост в Балтимор - инцидент за политическа употреба срещу Байдън

Заради хакeри: Криптосекторът претърпя огромен инцидент със сигурността

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com