САЩ: Бунтът на поколението Колумбайн

3747
САЩ: Бунтът на поколението Колумбайн
Снимка: Getty Images/Guliver

Свикнали сме вече с това: след поредната безразборна стрелба в САЩ хората се гневят, но са безсилни срещу оръжейното лоби и политиците. Но след кървавата баня във Флорида се усеща нов вятър.

В деня на Св. Валентин в училище във Флорида загинаха 14 ученици и трима учители, защото един тежко въоръжен ученик устрои там кървава баня. От началото на годината това бе 18-та подобна стрелба в американско училище. След масовото убийство в Колумбайн през 1999 година с 15 жертви повече от 150 хиляди ученици в общо 170 американски училища са преживели ужаса на подобни въоръжени нападения, е изчислил "Вашингтон пост". Казано иначе: те отдавна вече са се превърнали в ежедневие в американските училища.

"Съкровища" от клоаката на Каракас

Много от тях нямат друг шанс. Десетки венецуелци в Каракас ровят всеки ден в мръсната тиня на Рио Гуаире - търсят ценни отпадъци, които...

Досега реакциите сред американското общество следваха един и същи модел: гняв, траур, молитви... А светът се питаше недоумяващо: След като в САЩ от огнестрелно оръжие умират по над 10 хиляди души годишно, защо не помислят да ограничат поне продажбата на полуавтоматични оръжия? В коментар на ДВ след безразборната стрелба в Садърленд Спрингс през ноември 2017 година четем: „Трябва да насочим погледа си върху постоянно повтарящото се. И трябва да назовем тези кланета с истинското им име. Те са плод на пълния провал на законодателя да защити собствените си избиратели“.

В ролята на жертва

Нещата обаче може и да не продължат още дълго по този начин. Защото сегашното поколение от млади хора, които още ходят на училище, не желае повече да бъде в ролята на жертва. Най-доброто доказателство за това бе яростната реч на 19-годишната Ема Гонзалес, която оцеля при нападението на Св. Валентин. "Засрамете се", призова тя президента Тръмп, когото нападна за това, че е близък с Националната оръжейна асоциация (NRA). „Ние сме тези, които един ден ще правят законите“, каза още момичето.

Нейната реч възпламени социалните мрежи. За кратко време във Фейсбук тя беше харесана над 60 000 пъти. В много училища се проведоха протестни демонстрации, а за 24 март ученици подготвят антиоръжеен протестен марш във Вашингтон.

Една от най-опасните професии

Цензура, затвор, убийства: критичните журналисти са подложени на натиск и репресии. Дениз Юджел е може би най-известният напоследък сл...

Поколението Колумбайн

А те се много. И са гневни. Решени са твърдо да прекратят американската мания да се притежава оръжие. Мания, която погрешно внушава, че притежаването на оръжие означава и по-голяма сигурност в обществото. Тези ученици знаят и как да разпространяват бързо посланията си в мрежата. Даже си имат вече и име: те са поколението Колумбайн.

Сигурно е прибързано да се твърди, че съучениците на Ема Гонзалес ще бъдат последните деца, преживели ужаса на подобни нападения с оръжие в американските училища. Но тези деца могат да станат първите, поставили началото на широка обществена съпротива срещу диктата на оръжейната логика. За което трябва да им благодарим. Не само е станало време - отдавна вече това трябваше да се е случило. 

Източник: Дойче веле

Нежеланите дъщери на Индия

В Индия раждането на момиче обикновено не носи радост на родителите. Според правителството, близо 21 милиона дъщери са смятани за "неж...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФИЙЧЪРИ:

Лейбъристите в Австралия печелят убедително парламентарните избори

Виктор Орбан – обичаният и мразеният

Жълт картон: Руснаците не искат да работят по-дълго

Словакия: Мръсната битка за нивите

Къде по колко пари получават бежанците?

Без вода: Най-тежката криза в историята на Индия

Скандалът с Фолксваген, Ауди и сие: Кой ще е следващият арестуван?

Хората в Русия си мислеха, че покрай Световното ще забогатеят

Майорка: Да се къпеш в мътна помия

Тайните на севернокорейската икономика

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com