НА ЖИВОВойната в Украйна

САЩ и Япония с общи действия срещу Китай, ще се отбраняват заедно и от космически атаки

1326

САЩ и Япония обявиха, че ще задълбочат сътрудничеството си в сигурността с оглед на общите опасения от Китай, предаде Ройтерс.

"Съгласни сме, че Китай е най-голямото общо стратегическо предизвикателство, пред което ние и нашите съюзници сме изправени", заяви държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън, след като той и американският министър на отбраната Лойд Остин се срещнаха с японските си колеги във Вашингтон.

На същата пресконференция Остин обяви намерения в Япония да бъде сформиран нов полк на американската морска пехота, който ще разполага със значителни способности, включително с ракети за противокорабна отбрана.

Блинкън съобщи, че двете страни са се споразумели и да разширят условията на договора си за обща отбрана така, че той да обхване и космоса. "Съгласни сме, че атаките по отношение на космоса, от него или в него очевидно представляват предизвикателство. И ние потвърждаваме, че в зависимост от характера на тези атаки те може да доведат до задействане на член 5 от договора за сигурност между САЩ и Япония. Това е важно", каза той, цитиран от агенциите. Според чл. 5 от американско-японския договор всяка от двете страни ще разглежда всякаква военна агресия срещу съюзника като заплаха за националната си сигурност и е в правото си да предприеме действия в съответствие с положенията в конституцията си.

По-късно днес Остин отново ще се срещне с колегата си Ясукадзу Хамада в Пентагона, след което утре ще има среща между президента Джо Байдън и японския премиер Фумио Кишида.

Въпреки че общият брой на американските военнослужещи в Япония няма да се промени, тези нови изменения във военното присъствие на САЩ в Азия, като сформирането на новия полк на морската пехота в Япония, имат за цел да изпратят предупреждение към Пекин, отбелязва Ройтерс.

Споразумението за задълбочаване на отбранителното сътрудничество става факт след почти едногодишни преговори между Вашингтон и Токио и след взетото от Япония миналия месец революционно решение да увеличи военния си потенциал - скъсвайки по този начин със 70-годишна политика на пацифизъм. Всички тези действия са плод на общите опасения на двете страни от китайските действия в региона.

Петгодишният план за модернизация на японските въоръжени сили предвижда Япония да увеличи военния си бюджет на 2 процента от брутния вътрешен продукт, както и да придобие ракети, с които ще могат да се нанасят удари по сухоземни и морски цели на разстояние от 1000 км.

Помолен да коментира японските реформи, Блинкън заяви: "Много е просто, сърдечно приветстваме тази нова стратегия за отбрана, особено поради забележителната съвместимост между нашата стратегия за отбрана и тази на Токио".

"Приветстваме и поемането на задължение за повишаване на инвестициите, ролите, мисиите и способностите, но и за задълбочаване на сътрудничеството не само със САЩ, но и с другите наши съюзници и партньори", каза той. "Вече имаме здрава основа, над която ще можем да надграждаме."

Противокорабните ракети ще пристигнат в Япония като част от преобразуването на вече съществуващ полк на Корпуса на морската пехота на САЩ в нов в състав от 2000 души, който ще разполага с модерни средства за разузнаване, наблюдение и транспортиране, заявиха пред Ройтерс американски представители. Очаква се процесът по сформирането на новото подразделение да бъде завършен до 2025 г.

Източниците на Ройтерс добавиха, че тази пролет в Япония ще бъдат разположени още една рота на сухопътните войски на САЩ от около 300 войници и 13 плавателни съда, чиято задача ще бъде да помагат за транспортирането и по-бързото предислоциране на американските и японските войски.

Токио следи с изключително голямо безпокойство войнственото отношение спрямо Тайван на Китай, който се стреми да наложи претенциите си за суверенитет над острова,

Остин отбеляза, че китайските военни са засилили активността си в района на Тайванския проток, но изрази сериозни съмнения, че това е признак за неизбежно нахлуване в Тайван от страна на Пекин.

През август Китай организира военни учения близо до острова след посещение там на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси. Маневрите включваха изстрелването на пет ракети във води, намиращи се близо до остров Окинава, в рамките на изключителната икономическа зона на Япония.

В Япония са разположени 18 000 американски морски пехотинци, най-голямото съсредоточаване на подобни сили извън САЩ. Повечето от тях са в бази на о-в Окинава, който е част от островна група, намираща се в периферията на Източнокитайско море и на около 100 км от Тайван.

Голямото американско военно присъствие предизвиква негодуванието на жителите на Окинава, а местните власти дори призоваха и други райони на Япония да приемат войските. Общо в Япония има 54 000 американски военнослужещи, пише БТА.

ОЩЕ: Япония започна строителството на база за американски самолетоносачи на необитаем остров

 

Блинкен приветства решението на Япония да удвои бюджета си за отбрана

САЩ приветстват решението на Япония до 2027 г. да удвои разходите си за отбрана, съобщи американският държавен секретар Антъни Блинкен....

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Африка

Либийската брегова охрана е стреляла...
Иран се закани: Ударите на САЩ...
Бежанска лодка потъна край Тунис,...
34 мигранти са в неизвестност,...
Полицейска акция в Бразилия доведе...
"Вагнер" може да ограничи действията...
Циклонът "Фреди" вдигна четири...
11 жертви на земетресението в...
В Малави започват спасителна...
УНИЦЕФ: Над хиляда деца по света...
Южна Африка намекна на Путин да...
Колумбийският президент прекрати...

Последни новини