НА ЖИВОВойната в Украйна

САЩ информирали 40 държави за инцидента с китайския шпионски балон

1423

САЩ проведоха брифинги във Вашингтон и Пекин с чуждестранни дипломати от 40 държави относно китайския шпионски балон, който навлезе във въздушното пространство на САЩ в края на януари, съобщиха високопоставен служител на администрацията и дипломати.

ОЩЕ: САЩ няма да върнат отломките от шпионския балон на Китай

В понеделник заместник-държавният секретар на САЩ Уенди Шърман информира близо 150 чуждестранни дипломати от 40 посолства, съобщи служителят, докато в Пекин посолството на САЩ събра чуждестранните дипломати в понеделник и вторник, за да представи констатациите на САЩ за балона.

Според служителя така САЩ искали да запознаят колкото се може повече държави по света с детайли около инцидента, тъй като и други страни могат да попаднат в подобна ситуация.

За брифинга на Шърман първо съобщи в. „Вашингтон пост“.

Появата на китайския балон над САЩ миналата седмица предизвика политическо възмущение във Вашингтон и подтикна държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън да отмени пътуване до Пекин, което и двете страни се надяваха да заглади влошените им отношения, пише БТА.

Изтребител на американските ВВС свали балона край Южна Каролина в събота, седмица след като за първи път влезе във въздушното пространство на САЩ. Китайското външно министерство заяви, че това е бил метеорологичен балон, който се е отклонил от курса си, и обвини САЩ, че са реагирали прекалено остро.

ОЩЕ: Американците свалиха китайския балон (ВИДЕО)

Колумбия засече още един китайски балон, Пекин го нарече "граждански"

Китай призна за още един балон на голяма височина. След случая в САЩ - сега друг балон е над Южна Америка. Китай отново настоя, че няма...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Америка

Две жертви на торнадото в Арканзас...
САЩ предоставят на Украйна още...
ООН: Ядрената заплаха е най-висока...
Съдът позволи обвинителният...
МВФ одобри заем за Украйна на стойност...
Майк Пенс: Обвинението срещу...
На Доналд Тръмп са повдигнати...
Синовете на Тръмп за обвинението:...
Адвокатът на порнозвездата,...
Критици на Тръмп: Обвинението...
Кевин Маккарти за обвинението...
Тръмп за обвинението: Това е политическо...

Последни новини