НА ЖИВОВойната в Украйна

САЩ конфискуват 5 млн. долара от руски олигарх, Украйна може да ги получи

3539

Съдия от САЩ постанови в четвъртък, че американските прокурори могат да конфискуват 5,4 млн. долара, принадлежащи на санкционирания руски бизнесмен Константин Малофеев. По този начин се открива възможност средствата да бъдат използвани за подпомагане на възстановяването на опустошената от война Украйна.

Решението на окръжния съдия Пол Гардеф във федералния съд в Манхатън бележи първата заповед за конфискация на активи на руски олигарх, откакто Министерството на правосъдието през 2022 г. стартира работна група, целяща да свие финансите на съюзниците на руския президент Владимир Путин в отговор на инвазията му в Украйна.

В края на 2022 г. президентът на САЩ Джо Байдън подписа закон, който позволява на Министерството на правосъдието да прехвърли някои конфискувани активи на Държавния департамент, за да може той да помогне на Украйна. Законът ограничава начина, по който правителството може да използва конфискуваните активи, пише "Ройтерс".

Американските власти обвиняват Малофеев - собственик на християнския православен телевизионен канал Царьград ТВ, във финансиране на сепаратистите в Крим, който Русия анексира през 2014 г. Малофеев отрича.

Руският бизнесмен е санкциониран от Вашингтон през 2014 г., а през 2022 г. е обвинен в нарушаване на санкциите. Не е коментирал конфискацията в САЩ. Смята се, че е на свобода в Русия.

Андрю Адамс - ръководител на оперативната група на Министерството на правосъдието, отговаряща за активите, заяви миналия месец, че първите конфискувани средства може скоро да бъдат прeхвърлени в Украйна. "Тези суми са нищожни в сравнение с цената на катастрофата, нанесена от Русия на народа и земята на Украйна, но приносът е важен", каза Адамс в реч пред института "Хъдсън", мозъчен тръст във Вашингтон.

В края на миналата година в съдебни документи прокурорите заявиха, че имат право да получат парите от сметката на Малофеев в базираната в Денвър банка Sunflower, тъй като той се е опитал да ги преведе на бизнес партньор в нарушение на санкциите на САЩ. Тъй като Малофеев не е оспорвал, в четвъртък прокурорите заявиха, че средствата трябва да бъдат конфискувани по подразбиране.

Оперативната група "KleptoCapture" към Министерството на правосъдието на САЩ временно е конфискувала активи на други олигарси, включително яхта на стойност 300 млн. долара, но все още не е получила заповеди за окончателното им отнемане.

ОЩЕ: Малофеев и плановете му за монархия. Откъде идват парите му?

Арест за бивш агент от ФБР - взимал пари от руски олигарх

Бивш високопоставен агент на ФБР е арестуван и обвинен, че е нарушил санкциите на САЩ срещу Русия, като е приел тайни плащания от руски...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Америка

Десетки хиляди калифорнийци...
Американски ученик застреля...
САЩ: Ако Русия е загрижена за танкистите...
Обвинението срещу Доналд Тръмп...
Силен трус удари Аржентина...
Куриоз: Затворници избягаха...
Три деца загинаха в масова стрелба...
Бразилия: Ако Путин дойде, ще...
САЩ предложиха на Словакия хеликоптери...
САЩ удари иранското производство...
Републиканци поискаха от Байдън...
Поредно убийство на чернокож...

Последни новини