САЩ може да обявят "Вагнер" за терористична. Пригожин наема затворници от Африка?

4194
САЩ може да обявят "Вагнер" за терористична. Пригожин наема затворници от Африка?
Снимка: Getty Images

Администрацията на САЩ обсъжда дали да обяви частната военна компания "Вагнер", контролирана от Евгений Пригожин, за чуждестранна терористична организация. Това съобщи Bloomberg, позовавайки се на двама души, запознати със случващото се.

Подобно решение би позволило на САЩ да започнат наказателно преследване срещу групата и нейните членове, както и да конфискуват активите ѝ по целия свят. Според източниците окончателното решение по този въпрос все още не е взето. Белият дом и Държавният департамент на САЩ не са коментирали.

Репутацията на Пригожин е в калта: Той е мека китка?

Мощен удар по репутацията на бързо набралия популярност руски олигарх Евгений Пригожин, известен като Готвача на Путин, беше нанесен чр...

Вашингтон цели да ограничи участието на наемниците във войната на Русия срещу Украйна и да се противопостави на нарастващото им влияние в Африка, пише още медията. ЧВК „Вагнер“, както и нейният основател Евгений Пригожин, вече са санкционирани от САЩ, ЕС и Великобритания.

Наскоро в Европарламента обявиха, че се готвят да включат „Вагнер“ в списъка с терористични организации на ЕС, а след това Готвача на Путин, както е известен Пригожин, прати на евродепутатите окървавен чук.

„Вагнер“ е обвинявана в нарушения на правата на човека, включително изтезания и убийства, в Украйна, Сирия, Либия, Централноафриканската република, Судан и Мозамбик.

ОЩЕ: Пригожин одобри брутална екзекуция на дезертьор от "Вагнер", сравниха го със Сталин

ОЩЕ: Готвача на Путин: Не бяхме ние, ЦРУ е убило бившия ни наемник

Пригожин със сълзлива история за загиналия във войната с Украйна замбиец

Бизнесменът Евгений Пригожин потвърди информацията за това, че загиналият във войната в Украйна гражданин на Замбия Лемехани Ниренда&nb...

Междувременно се появи информация, че „Вагнер“ освобождава бунтовници от затвори в Централноафриканската република (ЦАР) и ги изпраща в чужбина, включително в Донбас, където да се бият на страната на Путин. Това съобщи Daily Beast на 29 ноември, позовавайки се на двама висши военни в африканската страна.

Според източниците - десетки мъже, задържани от армията и полицията на страната за престъпления като изнасилвания и убийства, са били вербувани от местното крило на бойците на "Вагнер", известни като "черните руснаци". "Те (б.а. - "Вагнер") казаха, че се нуждаят спешно от работна ръка в Мали и Украйна", казва офицер от армията на ЦАР пред американската медия. "Мисля, че повече от 20 души, които държахме за много тежки престъпления, бяха освободени".

Според друг служител в републиката никой не може да спре хората на Пригожин, защото "правителството им е дало толкова много власт, че могат да действат, както си искат".

От август насам групата набира и руски затворници, които да се бият срещу Украйна. В ЦАР пък ЧВК "Вагнер" действа от години. През 2018 г. руските журналисти Орхан Джемал, Александър Расторгуев и Кирил Радченко бяха убити в Централноафриканската република, след като разследваха дейността на военната компания в страната. Според разследвания на две руски независими медии - "Дождь" и "Досие" - е възможно с убийството да са свързани руски наемници. ЧВК "Вагнер" отрича обвиненията.

Почва ли Путин да търси как да озапти Пригожин и ЧВК Вагнер, включително чрез Кадиров?

Режимът на Владимир Путин изглежда опитва да удържи влиянието на руския олигарх Евгений Пригожин и частната му армия ЧВК Вагнер. Това з...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

И Аризона обвини официално антуража на Тръмп в изборна измама

Търговски кораб се защити от ракета на хутите

Вашингтон с повече информация за изпратените в Украйна ракети ATACMS

Първа пратка оръжие от САЩ за Украйна: Какво получава Киев? (ВИДЕО)

Потвърдено: САЩ са предоставили на Украйна ракети ATACMS с голям обсег

Помощта на САЩ може да потегли към Украйна - Байдън сложи подпис

47-годишна жена е първият евтанизиран човек в Перу

Закон в САЩ: Руски пари може да се харчат за Украйна, забрана за TikTok

Венецуела изгони хиляди от незаконна златна мина

Над 60 млрд. долара: Ново оръжие от САЩ за Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка