САЩ не изключват военни действия, за да спрат ядрената програма на Иран

3771
САЩ не изключват военни действия, за да спрат ядрената програма на Иран
Снимка: Getty Images

Иран се приближава до прага, при който обогатеният уран вече става годен за ядрено оръжие. Заради това САЩ отново заявиха, че няма да допуснат Техеран да разполага с такова средство. Правителството във Вашингтон не изключва военни действия, стана ясно от думите на държавния секретар Антъни Блинкен.

По време на обиколката си в Близкия изток той даде интервю за Al-Arabiya. Попитан дали САЩ включва евентуална военна намеса в плановете си, Блинкен отвърна: „Всички опции са на масата“.

Има жертви при удара срещу иранските милиции в Сирия, САЩ отрича участие

Има жертви и ранени, след като дронове атакуваха в неделя вечер конвой от 25 камиона в Източна Сирия, малко след като той е преминал в ...

Въпреки това предпочитаният начин да се накара режимът на Иран да отстъпи, все още са преговорите, добави той, цитиран от Die Welt.

Иран имаше възможност да се върне към международното ядрено споразумение, но се отказа, каза Блинкен. Още през лятото на 2022 г. президентът на САЩ Джо Байдън не е изключвал нападение "в краен случай".

Преговорите за съживяване на ядреното споразумение от Виена от 2015 г. между Иран и Запада са в задънена улица от много месеци. Според дипломати Техеран е блокирал споразумението малко преди сключването му. Бруталното потушаване на протестите срещу режима в Ислямската република също е разклатило доверието в преговорите. ЕС осъди действията на иранския апарат за сигурност и наложи нови, строги санкции.

ОЩЕ: Напук на резолюция на МААЕ Иран започна да обогатява уран

ВИДЕО: Нови удари в Иран, уцелена е сграда на Иранската революционна гвардия

Поредна порция атаки стават факт в Иран. Вече се появяват и видеокадри от новите удари в социалните мрежи. Според предварителни данни,...

След като през 2018 г. САЩ се оттеглиха от ядреното споразумение с Иран, Техеран вече не спазваше договорените в сделката ограничения и отказваше достъп на инспекторите на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ). Понастоящем страната обогатява уран до чистота от 60%. Според МААЕ това не е много под 90-те процента, необходими за ядрени оръжия. Иран твърди, че ще използва ядрената си програма само за граждански цели.

Само преди няколко дни САЩ завършиха мащабно военно учение с Израел в региона – най-голямото, което двете страни някога са провеждали заедно. На този фон нараства загрижеността за ядрената програма на Иран. Според израелските военни учението е имало за цел да противодейства на "различни регионални заплахи". След Ислямската революция в Иран през 1979 г. Израел е смятан за заклет враг на страната, със същата сила действа и обратното.

Вчера и по-предната нощ в Иран имаше серия от атаки с дронове, експлозии и пожари в различни градове като Исфахан, Хой, Техеран, Кередж и други. Беше ударен военен завод в Исфахан, както и конвой от 25 камиона на ирански милиции в Сирия, при което загинаха 7 души. Още в началото на нападенията се появиха твърдения, че зад атаките стои Израел, а „Уолстрийт Джърнъл“ написа специален материал точно за това, че Тел Авив е отговорен. От Израел отказват всякакъв коментар.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

За часове: Отпуснаха 60 млн. долара за реконструкцията на моста в Балтимор

Байдън събра рекордни средства за предизборната си кампания

"Глупост": Белият дом коментира руските твърдения за украинска връзка в атентата край Москва

Стара книга в Харвардския университет била подвързана с човешка кожа

NYT: САЩ не са дали на Русия цялата налична информация за планираната атака в "Крокус Хол"

Шансът е един на милиони: Американец стана милиардер от лотарията

Извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор

Колумбия изгони аржентински дипломати

"По навик": САЩ свалиха поредните дронове на хутите

Опозицията във Венецуела на ръба на разпадането

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com