САЩ обмислят изкуствен интелект за противодействие на заплахите от Китай и Русия

2019
САЩ обмислят изкуствен интелект за противодействие на заплахите от Китай и Русия

САЩ и техните съюзници трябва да отхвърлят призивите за глобална забрана на автономните оръжейни системи, задвижвани с изкуствен интелект, според официален доклад, поръчан за американския президент и Конгреса.

В него се казва, че изкуственият интелект ще „компресира времевите рамки за вземане на решения“ и ще изисква военни реакции, които хората не могат само да предприемат достатъчно бързо.

И предупреждава, че Русия и Китай едва ли ще се придържат към такъв договор.

Но критиците твърдят, че предложенията рискуват да предизвикат "безотговорна" надпревара във въоръжаването.

"Това е шокиращ и плашещ доклад, който може да доведе до разпространение на оръжия с изкуствен интелект, вземащи решения за това кой да бъде убит", каза проф. Ноел Шарки, говорител на Campaign To Stop Killer Robots.

„Най-големите учени в областта на ИИ на планетата са ги предупредили за последиците и въпреки това продължават.

Това ще доведе до груби нарушения на международното право."

Докладът контрира, че ако автономните оръжейни системи са правилно тествани и командир човек им разрешава да деийстват, те трябва да са в съответствие с международното хуманитарно право.

Препоръките бяха направени от Комисията за национална сигурност по отношение на изкуствения интелект - орган, оглавяван от бившия шеф на Google Ерик Шмид и бившия заместник-министър на отбраната Робърт Уорк, който е работил при президентите Обама и Тръмп.

Сред останалите членове са Анди Джеси, следващият главен изпълнителен директор на Amazon, ръководителите по ИИ на Google и Microsoft д-р Андрю Мур и д-р Ерик Хорвиц, и главният изпълнителен директор на Oracle Сафра Кац.

Ядрена граница

Голяма част от доклада от 750 страници се фокусира върху това как САЩ да се противопоставят на амбицията на Китай да бъде световен лидер в ИИ до 2030 г.

В него се казва, че висши военни лидери са предупредили, че САЩ могат да "загубят военно-техническото си превъзходство през следващите години", ако Китай ги изпревари , като въведе системи с изкуствен интелект по-бързо - например като използва безпилотни летателни апарати за атака срещу американския флот.

„Министерството на отбраната [МО] отдавна е хардуерно ориентирано към кораби, самолети и танкове [и] сега се опитва да направи скок към интензивно използване на софтуер“, се казва в доклада.

"Ако нашите сили не са оборудвани със системи с ИИ, ръководени от нови концепции, които надхвърлят тези на техните противници, те ще бъдат надминати и парализирани от сложността на битката."

Докладът прогнозира, че ИИ ще трансформира "всички аспекти на военното дело" и говори за конкуриращи се алгоритми, които ще воюват в бъдеще.

И макар да предупреждава, че лошо проектираните системи с ИИ могат да увеличат риска от война, документът добавя, че „защитата срещу противници, разполагащи с ИИ, без да се използва ИИ, е покана за катастрофа“.

Той обаче очертава границата с ядрените оръжия, като казва, че те все още трябва да изискват изричното разрешение на президента.

И там се казва, че Белият дом трябва да притисне Москва и Пекин да излязат със свои публични ангажименти по този въпрос.

Изтичане на мозъци

Комисията започна прегледа си през март 2019 г. и това бележи окончателния й доклад.

В него се казва, че предишните предупреждения за заплахи за националната сигурност, пред които се изправят САЩ заради ИИ, са били игнорирани, но все още има "прозорец" за извършване на предложените промени, ако президентът Байдън и други политици действат бързо.

Но не всички негови предложения са фокусирани върху военните, което предполага, че разходите на САЩ за отбрана за научноизследователска и развойна дейност, свързани с ИИ, се удвояват и достигат 32 млрд. долара годишно до 2026 г.

Други предложения включват:

• -Създаване на нов орган, който да помогне на президента да ръководи по-широките политики на САЩ за ИИ;

• -Облекчаване на имиграционните закони за подпомагане на привличането на таланти от чужбина, включително усилие за увеличаване на "изтичането на мозъци" от Китай;

• -Създаване на нов университет за обучение на цифрово талантливи държавни служители;

• -Ускоряване на приемането на нови технологии от разузнавателните агенции на САЩ.

Докато членовете на комисията работят в лично качество, много от компаниите, в които работят, кандидатстват за договори за изкуствен интелект с Пентагона и други правителствени структури.

Те включват сделка за Microsoft на стойност 10 млрд. долара, която Amazon оспорва в съда.

Ограничения на чипа

Докладът също така се фокусира върху необходимостта на САЩ да ограничат възможностите на Китай да произвежда модерни компютърни чипове.

"Ако потенциален противник е по-добър от САЩ в полупроводници в дългосрочен план или внезапно прекъсне изцяло достъпа на САЩ до модерни чипове, той може да вземе надмощие във всяка сфера на войната", се посочва в доклада.

Съветът е, че САЩ трябва да поддържат поне две поколения пред производствените възможности на Китай за микроелектроника.

За целта се казва, че правителството трябва да предложи големи данъчни кредити на компании, които изграждат нови заводи за производство на чипове на територията на САЩ.

И се казва, че трябва да се въведат ограничения за износ, за да се предотврати възможността Китай да внася фотолитографските машини, необходими за производството на най-модерните видове чипове с най-малките транзистори.

Могат ли американските удари в Сирия да доведат до реална война с Русия?

Първите военни удари, разпоредени от новата американска администрация на Байдън, бяха срещу проирански милиции в Сирия. Пентагонът заяв...

Това, според доклада, ще изисква сътрудничество между правителствата на Холандия и Япония, чиито компании са специализирани в тази сфера.

В допълнение в доклада се казва, че американските фирми, които изнасят чипове за Китай, трябва да бъдат принудени да удостоверят, че не се използват за „улесняване на нарушенията на човешките права“, и трябва да представят тримесечни отчети в Министерството на търговията, изброяващи всички продажби на чипове в Китай.

Това следва твърдения, че чипове от американски фирми Intel и Nvidia са били използвани за провеждане на масово наблюдение срещу китайското уйгурско етническо малцинство в региона на Синцзян.

Свързани с чиповете напрежения

Президентът Байдън вече е наредил преглед на американската полупроводникова индустрия и миналата седмица обеща подкрепа за план от 37 млрд. долара от Конгреса за стимулиране на местното производство.

Сега съзнанието е фокусирано върху настоящия недостиг на чипове, засягащ автомобилната индустрия.

Иракчани и кюрди помогнали на САЩ за ударите в Сирия

Иракските и кюрдските партньори на САЩ подпомогнаха събирането на необходимата информация за нанасянето на въздушния удар срещу проиран...

Но Китай също разглежда въпроса като критичен за собствените си амбиции и по-рано в понеделник министерството на промишлеността и информационните технологии обеща "енергично да подкрепи" собствените си производители на чипове.

По-рано Пекин заяви, че иска да произведе 70% от местно използваните чипове до 2025 г.

Китайските производители на полупроводници търсят оборудване за фотолитография втора ръка, за да направят това, изкупувайки до 90% от наличните запаси, според доклад в Nikkei Asia.

Тези по-стари машини обаче не са в състояние да произвеждат най-модерните чипове, които са ценени за използване както в най-новите смартфони, така и в други потребителски джаджи, както и във военни приложения.


Лио Келиън, Би Би Си

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Камарата на представителите на САЩ с важна стъпка за помощта за Израел и Украйна

Mъж се самозапали пред съда, който гледа делото срещу Доналд Тръмп

Демократите в САЩ спасиха законопроекта за Украйна и Израел от крайнодесни републиканци

Директорът на ЦРУ: Без нова помощ Украйна може да загуби войната още тази година

Конгресменка, родена в Украйна, поиска орязване на военната помощ за Киев

Илон Мъск иронизира ударите на Израел по Иран

САЩ наложиха вето на искането на Палестина да се присъедини към ООН

Семейство Кенеди подкрепи Байдън

ФБР: Китайски хакери се готвят да атакуват инфраструктурата на САЩ

САЩ са против пълноправно членство на Палестинската автономия в ООН

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка