САЩ опитва да блокира сделка на Microsoft за близо 70 млрд. долара

1655
САЩ опитва да блокира сделка на Microsoft за близо 70 млрд. долара
Снимка: iStock

Регулаторът за защита на потребителите в САЩ влиза в съдебна битка с Microsoft в опит да блокира сделката за придобиване на компанията за видеоигри Activision Blizzard.

Американските регулатори цитират притеснения относно опазването на конкуренцията, цитирайки опасения, че след финализирането на сделката, игрите на Activision Blizzard могат да станат недостъпни за конзоли, различни от тези на Microsoft, предава BBC.

Ако сделката за Activision все пак стане факт, то това ще бъде най-голото придобиване в историята на Microsoft. Компанията посочва, че ще се бори да приключи сделката, която е на стойност 69 млрд. долара.

Microsoft придобива създателите на Starcraft и Warcraft за близо 70 млрд. долара

Microsoft обяви планове за придобиването на разработчика на видеоигри Activision Blizzard в грандиозна сделка на стойност близо 70 млрд...

Президентът на Microsoft Брад Смит казва, че компанията има „пълна увереност в нашия случай” и приветства възможността да се защитят в съда.

Действията срещу Microsoft са сред най-сериозните на този фронт след заявката на президента на САЩ Джо Байдън да заеме твърда позиция срещу монополите.

Планираната сделка вече предизвика притеснения в други страни, включително Великобритания. Activision Blizzard притежава някои от най-популярните видеоигри в света, сред които серията Call of Duty, World of Warcraft, Overwatch и Candy Crush.

Федералната търговска комисия на САЩ, регулаторът за защита на потребителите, който се опитва да спре сделката, посочва, че Activision е един от малкото топ разработчици на висококачествени видеоигри, достъпни за множество устройства.

Според регулатора, сделката би дала на Microsoft и мотивите, и средствата да увреди конкуренцията чрез манипулация на цените, пускането на игри с по-ниско качество за конкурентите конзоли или чрез пълното изтегляне на съдържанието от конкурентните устройства, което би навредило на интересите на потребителите, става ясно от съобщение, цитирано от BBC.

Китай и Русия подкопават печалбите на една от най-големите публични компании в света

Бизнесът на Microsoft търпи негативни последици от събитията в източното полукълбо, поне когато говорим за неговите собствени стандарти...

Регулаторът дава пример със сделката на Microsoft за придобиването на ZeniMax, която е собственик на разработчика на видеоигри Bethesda Softworks. Microsoft обяви, че няколко от бъдещите заглавия на студиото ще бъдат ексклузивни само за нейните конзоли.

По-рано през тази седмица Microsoft посочиха, че са постигнали съгласие да направят Call of Duty достъпна за устройствата на Nintendo за срок от 10 години, ако сделката бъде финализирана.

„Това звучи тревожно, така че искам да потвърдя своята увереността, че тази сделка ще бъде сключена“, казва изпълнителният директор на Activision Blizzard Боби Котик в писмо до служителите на компанията, което бе споделено на сайта на разработчика.

„Обвиненията, че тази сделка е антиконкурентна не отговорят на фактите, като вярваме, че ще спечелим това предизвикателство”, добавя той.

Ако сделката приключи успешно, Microsoft ще стане третата най-голяма гейминг компания в света по размер на приходите, като ще изоставя само от китайската Tencent и японската Sony, която е собственик на марката конзоли Playstation и вече изказа критики относно сделката.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

S&P Global понижи кредитния рейтинг на Израел

Цените на петрола отбелязаха рязък скок заради напрежението в Близкия изток

Еврото отново е нестабилно в края на седмицата

Кристалина Георгиева посочи от колко пари се нуждае Украйна

Най-големият инвестиционен фонд в света спечели 109 милиарда долара за тримесечието

Санкциите срещу руските олигарси сринаха продажбите на суперяхти

В Германия започват тестове на безпилотни тирове

Износът на петрол от Иран достигна 6-годишен връх

Цените на петрола: Накъде поеха след отчетения рязък спад?

Курсът на еврото смени посоката спрямо долара

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com