НА ЖИВОВойната в Украйна

САЩ опитва да блокира сделка на Microsoft за близо 70 млрд. долара

1557

Регулаторът за защита на потребителите в САЩ влиза в съдебна битка с Microsoft в опит да блокира сделката за придобиване на компанията за видеоигри Activision Blizzard.

Американските регулатори цитират притеснения относно опазването на конкуренцията, цитирайки опасения, че след финализирането на сделката, игрите на Activision Blizzard могат да станат недостъпни за конзоли, различни от тези на Microsoft, предава BBC.

Ако сделката за Activision все пак стане факт, то това ще бъде най-голото придобиване в историята на Microsoft. Компанията посочва, че ще се бори да приключи сделката, която е на стойност 69 млрд. долара.

Президентът на Microsoft Брад Смит казва, че компанията има „пълна увереност в нашия случай” и приветства възможността да се защитят в съда.

Действията срещу Microsoft са сред най-сериозните на този фронт след заявката на президента на САЩ Джо Байдън да заеме твърда позиция срещу монополите.

Планираната сделка вече предизвика притеснения в други страни, включително Великобритания. Activision Blizzard притежава някои от най-популярните видеоигри в света, сред които серията Call of Duty, World of Warcraft, Overwatch и Candy Crush.

Федералната търговска комисия на САЩ, регулаторът за защита на потребителите, който се опитва да спре сделката, посочва, че Activision е един от малкото топ разработчици на висококачествени видеоигри, достъпни за множество устройства.

Според регулатора, сделката би дала на Microsoft и мотивите, и средствата да увреди конкуренцията чрез манипулация на цените, пускането на игри с по-ниско качество за конкурентите конзоли или чрез пълното изтегляне на съдържанието от конкурентните устройства, което би навредило на интересите на потребителите, става ясно от съобщение, цитирано от BBC.

Регулаторът дава пример със сделката на Microsoft за придобиването на ZeniMax, която е собственик на разработчика на видеоигри Bethesda Softworks. Microsoft обяви, че няколко от бъдещите заглавия на студиото ще бъдат ексклузивни само за нейните конзоли.

По-рано през тази седмица Microsoft посочиха, че са постигнали съгласие да направят Call of Duty достъпна за устройствата на Nintendo за срок от 10 години, ако сделката бъде финализирана.

„Това звучи тревожно, така че искам да потвърдя своята увереността, че тази сделка ще бъде сключена“, казва изпълнителният директор на Activision Blizzard Боби Котик в писмо до служителите на компанията, което бе споделено на сайта на разработчика.

„Обвиненията, че тази сделка е антиконкурентна не отговорят на фактите, като вярваме, че ще спечелим това предизвикателство”, добавя той.

Ако сделката приключи успешно, Microsoft ще стане третата най-голяма гейминг компания в света по размер на приходите, като ще изоставя само от китайската Tencent и японската Sony, която е собственик на марката конзоли Playstation и вече изказа критики относно сделката.

Microsoft придобива създателите на Starcraft и Warcraft за близо 70 млрд. долара

Microsoft обяви планове за придобиването на разработчика на видеоигри Activision Blizzard в грандиозна сделка на стойност близо 70 млрд...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Международни

МВФ повиши прогнозите за икономически...
Федералният резерв: Борбата...
Какво се случи с инвестицията...
Емблематичният самолет Боинг...
МВФ повиши прогнозата си за световния...
МВФ предвижда икономически растеж...
Най-голямата европейска икономика...
Издирват радиоактивна капсула,...
Руският банков сектор потъна...
Таванът на дълга на САЩ продължава...
IBM съкращава 3900 работни места...
Tesla отчита поредни рекордни...

Последни новини