НА ЖИВОВойната в Украйна

САЩ оттеглиха обвиненията срещу изпълнителния директор на Huawei

1717

Министерството на правосъдието на САЩ оттегли всички обвинения срещу изпълнителния директор на Huawei Мън Уанджоу. Тя беше задържана от Канада в продължение на почти три години след американска заповед по обвинения, свързани със санкциите срещу Иран, припомня БГНЕС.

Мън, която се бореше срещу екстрадиция в САЩ, докато Отава се бореше с ответния арест на двама канадци от страна на Китай, беше освободена през 2021 г. след постигане на споразумение с американските власти за отлагане на наказателното преследване. Министерството на правосъдието обяви днес, че периодът на споразумението е изтекъл, без тя да го наруши, поради което обвиненията са напълно отпаднали и не могат да бъдат преразглеждани.

Случаят се превърна в сериозен проблем в отношенията между Китай и Канада и Съединените щати. 50-годишната дъщеря на Жът Джънфей, милиардера-основател на китайския телекомуникационен гигант, беше главен финансов директор на Huawei, когато беше арестувана във Ванкувър през декември 2018 г. Съединените щати поискаха ареста ѝ заради манипулация и измама на банката HSBC във връзка с предполагаемите ѝ усилия да прикрие нарушения на американските санкции срещу Иран от страна на свързаната с Huawei компания Skycom.

През същия период, в който Мън беше държана под домашен арест, Вашингтон засили кампанията си срещу използването на оборудване на Huawei в САЩ и съюзниците, заявявайки, че то представлява сериозна заплаха за сигурността. 

Междувременно Китай арестува и задържа двама канадци - бившия дипломат Майкъл Ковриг и бизнесмена Майкъл Спавор, принуждавайки ги да водят преговори, които станаха известни като "заложническа дипломация". Сделката на САЩ за отлагане на наказателното преследване и освобождаването и репатрирането на Мън и двамата канадци станаха в рамките на строго организирана поредица от действия през септември миналата година. 

Но това не сложи край на натиска от страна на САЩ да изключат Huawei - един от най-големите доставчици на мрежови и 5G технологии в света, от пазарите и системите на съюзниците. Американските власти твърдят, че оборудването на Huawei би могло да осигури на китайския разузнавателен апарат нелегален достъп до телекомуникационните мрежи на съперниците. Съединените щати забраниха оборудването на Huawei за правителствена употреба и възпрепятстваха използването му на търговския пазар. През май тази година Канада забрани оборудването на Huawei в своята 5G мрежа.

Huawei представя проучване как европейците се грижат за сърдечното си здраве

“Колкото по-рано, толкова по-добре” – това е мотото на експертите по отношение на профилактиката на здравето на сърде...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Unlimited Tech Guide

Vivacom пусна предварителни...
Vivacom ще излъчва мачовете от...
Vivacom вече предлага новите...
Vivacom и Samsung със страхотно...
Vivacom дари интерактивно оборудване...
Рекорден брой проекти в надпреварата...
Vivacom е най-бързо развиващата...
От днес може да вземете винетки...
Край на анкетата на Мъск: Над 57%...
Twitter блокира акаунта, следящ...
Коледен подарък от Vivacom: Свободен...
Неограничени футболни емоции...

Последни новини