САЩ подкрепят създаването на трибунал за руските престъпления в Украйна

1128
САЩ подкрепят създаването на трибунал за руските престъпления в Украйна
Снимка: iStock/Guliver

Съединените щати категорично подкрепят създаването на така наречениу "хибриден трибунал" за руските престъпления в Украйна. Това заяви посланикът на Държавния департамент за глобално наказателно правосъдие Бет Ван Шаак, цитирана от Европейьска Правда.

Според нея трибуналът "трябва да се основава на вътрешната съдебна система на Украйна", но да включва и някои международни елементи. "Това би увеличило шансовете за изправяне на извършителите пред правосъдието", посочи тя. Освен това подобен модел би насърчил широка международна подкрепа, смята Ван Шаак.

Руски опозиционер: Има само една страна, в която Путин може да се скрие от трибунала и това дори не е Китай

След края на войната, която Украйна ще спечели, почти няма да има място на планетата, където Путин да може да се скрие. Той панически щ...

Тя отбеляза, че има "много различни модели" на трибунали, които се разглеждат. Според представителя на Държавния департамент, след като са анализирали всички плюсове и минуси, Съединените щати са стигнали до извода, че „най-ефективният начин за осигуряване на отговорност за престъпленията на агресия включва създаването на интернационализиран съд в рамките на съдебната система на Украйна."

Според нея тези усилия ще включват „предметна юрисдикция върху международни престъпления, участие на международен персонал, вероятно чрез интегриране на професионалисти, съдии, прокурори, следователи, адвокати или чрез предоставяне на експертна помощ по искане на Украйна".

Шаак отбелязва, че потенциално трибуналът може да се намира някъде в Европа, поне по време на война. „Това допълнително ще укрепи европейската ориентация на Украйна, международната легитимност на такава институция и ще бъде от голямо значение за нея, както и ще допринесе за предоставянето на помощ от силни държави, които са ангажирани с разследването на престъплението агресия“, категорична е тя.

Представителят на Държавния департамент добави, че такъв съд няма да изисква резолюция на Общото събрание на ООН за своето създаване. „Такъв хибриден съд също така ще демонстрира лидерството на Украйна в осигуряването на отговорност за престъплението агресия изцяло в рамките на националната правна система“, смята Шаак.

Център за разследване на престъпленията в Украйна отварят в Хага

Евроджъст скоро ще започне да създава център в Хага за разследване на събития във връзка с конфликта в Украйна. Това каза говорителят н...

На въпрос на украинската служба на "Гласът на Америка" дали има международен консенсус и подкрепа за създаването на подобен хибриден модел на международен трибунал за разследване на престъпленията в Украйна, представителят на Държавния департамент отговори, че все още не е възможно да се постигне окончателен консенсус. "Има два модела, които се разглеждат: този модел е украинският трибунал, който ще има международен характер и ще има голяма международна подкрепа, и друг вариант, който може да бъде създадена от Общото събрание на ООН", обясни тя. Властите на Украйна обмислят и двата варианта. Изразено е предпочитание за самостоятелна международна институция, но има опасения, че може да не се съберат необходимите гласове в Общото събрание за създаване на създаването й, допълни Шаак.

Припомняме, че кабинетът на президента Зеленски публично се обяви против идеята за създаване на т. нар. „хибриден трибунал“ като инструмент за разследване на престъплението руска агресия. Въпреки това, от Европейската комисия потвърдиха, че "хибридният трибунал" срещу Руската федерация не е оттеглен от обсъждане. Припомняме, че в средата на март Международният наказателен съд в Хага издаде заповед за арест за руския президент Владимир Путин.

Още по темата Украйна – четете тук

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Великобритания отпуска 186 млн.долара за енергийната мрежа на Украйна

Украйна е разработила дрон, способен да удари чак в Сибир: The Economist

Двама задържани в Полша за пребит с чук съюзник на Навални

Даваш си живота за Путин в Украйна, крадат ти дори тоалетната чиния (ВИДЕО)

Медведев: Имаме първото доказателство, че Запада взе решение да премахне Зеленски

Втори руски самолет с ракети е бил принуден да обърне след свалянето на Ту-22М3 (ВИДЕО)

Чувство на несигурност: Руснаците отмениха парада в Крим за 9 май

За първи път: Украинските ВВС унищожиха руски бомбардировач Ту-22М3 (ВИДЕО и СНИМКИ)

Наченки на истерия в Русия: Кръгът "Тръмп" иска Украйна да спечели (ВИДЕО)

След поредната руска атака: Жертви в Днепропетровск, включително деца (ВИДЕО и СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа