САЩ поставиха в черен списък ирански танкер, за който твърдят, че превозва петрол за Сирия

2982
САЩ поставиха в черен списък ирански танкер, за който твърдят, че превозва петрол за Сирия
Снимка: Getty Images

Американското финансово министерство постави в черен списък ирански танкер, за който САЩ твърдят, че превозва петрол за Сирия, съобщава BBC. Корабът „Грейс 1“, който беше преименуван на „Адриан Дариа 1“, беше задържан от британски командоси в Гибралтар през юли, след като беше заподозрян в нарушение на санкциите на ЕС за доставка на петрол за Дамаск.

В началото на този месец беше освободен, след като Иран даде уверения, че товарът няма да бъде доставян в Сирия. САЩ неуспешно се опитаха отново да изискат задържането на плавателния съд.

Джихадистите в Сирия - преименувани и ребрандирани

Някога "Ал Кайда" беше най-страшната терористична групировка, но в последните години бе изместена от ИДИЛ. Наследството на "Ал Кайда" о...

Първоначалното му задържане предизвика дипломатическа криза между Великобритания и Иран. В отговор Техеран задържа плаващият под британски флаг шведски кораб „Стена Имперо“ в Персийския залив.

В изявление на финансовото министерство на САЩ се посочва, че „Адриан Дариа 1“ се използва за пренасянето на 2,1 милиона барела ирански суров петрол, който е собственост на Иранската революционна гвардия –крило на въоръжените сили на страната, което Вашингтон смята за терористична организация.

Според САЩ кораби като „Адриан Дария 1“ се използват за продажбата на петрол, а с парите незаконно се финансират „ирански операции и дейности, които пропагандират тероризма“.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео написа в „Тwitter“, се Вашингтон има „достоверна информация“, че плавателния съд е на път за Тартус – водещ сирийски пристанищен град, в който е разположена руска военноморска база. По думите му е „огромна грешка“ да се вярва на уверенията, дадени за кораба от страна на иранския министър Джавад Зариф.

Путин иска от Сирия "да стабилизира ситуацията"

Основната задача в Сирия е да стабилизира ситуацията и да гарантира напредването на процеса на политическо уреждане, заяви руският през...

По-рано Техеран заяви, че петролът на борда на иранския кораб вече е продаден, но не разкри самоличността на купувача. След като „Адриан Дариа 1“ напусна Гибралтар миналата седмица, той посочи гръцкото пристанище Каламата като крайна дестинация.

Помпео заплаши със санкции всяка държава, която помага на танкера и Гърция заяви, че няма да подпомага плаването му до Сирия.

Според публично достъпни данни от сайт за проследяване на корабоплаването „Адриан Дариа 1“ е променил крайната си дестинация на Искендерун в Източна Турция – пристанище, разположено на 40 километра от сирийската граница. Според турския външен министър Мевлют Чавушоглу танкерът е променял курса си няколко пъти и посочи, че се е насочил към ливански териториални води.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

"Глупост": Белият дом коментира руските твърдения за украинска връзка в атентата край Москва

Стара книга в Харвардския университет била подвързана с човешка кожа

NYT: САЩ не са дали на Русия цялата налична информация за планираната атака в "Крокус Хол"

Шансът е един на милиони: Американец стана милиардер от лотарията

Извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор

Колумбия изгони аржентински дипломати

"По навик": САЩ свалиха поредните дронове на хутите

Опозицията във Венецуела на ръба на разпадането

САЩ купуват снаряди от Турция, дават ги на Украйна

Обвиниха детска писателка в САЩ, че е убила съпруга си: Ето какво я уличава

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com