САЩ притискат съюзниците си да затегнат прилагането на санкциите срещу Русия

3430
САЩ притискат съюзниците си да затегнат прилагането на санкциите срещу Русия
Снимка: Getty images

Американски държавни служители кръстосват цял свят, за да убедят ключовите търговски партньори на Русия да спазват санкциите и търговския контрол, тъй като вносът в страната отново започна да се покачва след продължителен спад поради конфликта в Украйна, пише The Wall Street Journal.

САЩ и техните съюзници побързаха да обявят първи успехи на международна кампания за натиск срещу Руската федерация, която прекъсна веригите за военни доставки на Русия и потопи икономиката ѝ. Въпреки това пропуските в санкциите и неспазването им под формата на забранени транзакции подкопават международните усилия, помагат на руската икономика и удължават боевете в Украйна.

"Искаме да избегнем заобикалянето на санкциите както в Европа, така и чрез трети страни", каза в интервю европейският комисар по финансовите услуги Марийд Макгинес, която отговаря за санкционната политика. Макгинес добави, че нейната дирекция разглежда митнически данни от цяла Европа, за да изкорени подобни практики.

За да затегнат западния финансов и търговски контрол, САЩ изпращат висши служители от основните американски правителствени служби по цял свят. Тяхната мисия е да споделят разузнавателна информация относно механизмите за заобикаляне на санкциите, тихо да заплашват с наказателни мерки непокорните национални власти и фирми, както и да събират разузнавателна информация за мрежи, за които се подозира, че доставят стоки в Русия.

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън сподели проблемите със своите колеги от Г-20 на срещата на върха в Бали в Индонезия. В началото на ноември заместник-министърът на финансите на САЩ Уоли Адейемо посети Брюксел, Лондон и Париж. Елизабет Розенберг, заместник-министър на финансите по въпросите за борба с финансирането на тероризма и финансовите престъпления, наскоро пътува до Япония със същата мисия. В допълнение, цяла армия от служители на по-ниско ниво от американското министерство на финансите, търговията и други департаменти лети по света.

4 държави от ЕС искат таван на цената на руския петрол

Полша, Латвия, Литва и Естония, които от началото на войната в Украйна настояват за по-строги и бързи санкции на ЕС срещу Русия, настоя...

"Има съобщения, че Русия активно пере пари в арабския свят", каза Розенберг на конференция на Арабския банков съюз в края на миналия месец. Длъжностни лица казват, че необичайно грубият ѝ език е умишлено предназначен като предупреждение: "Всички сме заинтересовани да разследваме и да предотвратяваме рецидиви".

Данните за второто тримесечие показват, че износът за Русия от големите световни икономики е намалял с повече от 50% след санкциите, наложени в края на февруари. Но при редица от тях, включително дългогодишни съюзници на САЩ, износът за Руската федерация бавно се възстановява.

Според американските данни, износът на съюзниците Южна Корея и Япония остава под нивото отпреди санкциите, но вече се е възстановил с почти една трета. ЕС продължава да разширява обхвата на забранения износ, но също така отчасти обърна първоначалния спад.

Западни служители и висши регулаторни органи са загрижени, че банките в Австрия и Швейцария (които не са част от Европейския съюз, но са приели неговите санкции) са небрежни относно спазването им.

Повечето компании и банки внимателно избягват сделки, които биха могли да се считат за нарушение на санкциите, но някои играчи, напротив, видяха това като нова възможност, каза Георгий Волошин, руски следовател на санкциите от Асоциацията на специалистите по пране на пари. "Например, те работят тихо с руски държавни служители", твърди той.

ЕС е замразил руски активи за 68 млрд. евро - в коя страна са най-много?

Европейският съюз е замразил руски активи на стойност 68 милиарда евро, съобщи Politico, цитирайки вътрешен документ на Европейската ко...

Швейцарските финансови власти заявиха през април, че страната е замразила руски активи на стойност около 8 милиарда долара, но до май е деблокирала 3 милиарда. Според анализатори от индустрията размерът на активите на руските олигарси в Швейцария е много по-висок.

Анте Бърчи, говорител на швейцарския държавен секретариат по икономическите въпроси, нарече дела на замразените активи "висок според международните стандарти, а също и на фона на санкциите срещу други страни".

Австрийската Raiffeisen Bank International (RBI) обеща през март да преразгледа позициите си в Русия, откъдето получаваше значителни печалби до пълното напускане на страната. Няколко месеца по-късно, в доклад за третото тримесечие, банката съобщи, че оценката на стратегическите възможности все още не е завършена. Повечето западни банки ограничиха финансовите транзакции с Русия още през февруари, с началото на руската инвазия в Украйна. "Разбира се, RBI Group спазва всички санкции, които са били приети", каза говорителката ѝ Ингрид Диц. Според нея от началото на годината банката е намалила с 25% кредитите в рубли за клиенти в Русия и е ограничила издаването на нови.

Вносът в Русия от Китай, който не подкрепи западния натиск, сега е дори по-голям, отколкото беше преди санкциите. Американски служители се притесняват, че Китай ще предостави на Москва финансирането и стоките, необходими за военните усилия и развитието на икономиката. Пекин заяви, че няма да се съобрази със западните санкции. "Китайско-руските отношения са здрави като скала", заяви говорителят на китайското външно министерство Джао Лицзян на брифинг този месец.

Китайски удар срещу Путин: Рафинериите вече купуват по-малко руски петрол заради санкциите

Орбан нарече санкциите на ЕС срещу Русия "стъпка към война"

Унгарският премиер Виктор Орбан нарече санкциите на Европейския съюз срещу Русия "стъпка към война". "Всеки, който се намесва икономич...

Вносът в Русия от Турция - въпреки че е член на НАТО, че доставя бойни дронове на Киев и играе ключова роля в дипломатическите преговори за украинския износ на зърно - се е повишил с около 25% в края на второто тримесечие. Последните данни показват, че турският внос се е увеличил още повече оттогава. В същото време министърът на финансите на Турция Нуреддин Небати увери, че страната му не подкопава кампанията за натиск. "Продължаваме да търгуваме с Русия в области, които не са засегнати от санкции", каза той.

Анкара заяви, че е спряла плановете на банковия сектор да свърже финансовата индустрия на Турция с руската платежна система "Мир", което щеше да даде на Москва достъп до глобалните финансови мрежи. Основната част от руската банкова система попадна под санкции.

"Това е наистина глобална кампания. Ние се борим с неспазването на санкции, калибрираме усилията си, за да имаме максимално въздействие на бойното поле, и наказваме онези, които продължават да помагат на президента Путин да показва мускули", каза заместник-секретарят по въпросите на тероризма и финансовото разузнаване на САЩ Брайън Нелсън.

ОЩЕ: Осъзнаване в Русия: Зависим от Запада за техника. Израелска техника намерена в ирански дрон - украински данни

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Закон в САЩ: Руски пари може да се харчат за Украйна, забрана за TikTok

Венецуела изгони хиляди от незаконна златна мина

Над 60 млрд. долара: Ново оръжие от САЩ за Украйна

Директорът на ФБР: TikTok е проблем за националната сигурност на САЩ

Републиканците за малко да сложат прът за новата военна помощ на САЩ за Украйна

Две жени са открити мъртви, а дете е отвлечено във Вашингтон: Полицията издирва бивш полицай

CNN: Оръжията от САЩ са близо до Украйна, ще пристигнат светкавично

Йоко Оно с медал за изключителен принос към американската култура

Австралийският премиер нарече Илон Мъск „арогантен милиардер“

"Купуването на мълчание е изборна измама": Прокуратурата с удар срещу Тръмп

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com