НА ЖИВОВойната в Украйна

САЩ разкритикуваха свободното говорене за ядрените оръжия на Путин

2025

Съединените щати осъдиха "свободното говорене" за ядрените оръжия, след като руският президент Владимир Путин спомена за нарастващите рискове от ядрена война, но заяви, че Москва няма да нанесе първи удар.

Путин, който и преди е намеквал за използването на малки "тактически" оръжия във войната в Украйна, заяви на среща в Кремъл, че "такава заплаха се увеличава", но беше уклончив по отношение на политиката на Русия. "Русия в никакъв случай няма да ги използва първа", каза Путин.

Говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс, запитан за забележките на Путин, отказа да отговори директно, но заяви: "Смятаме, че всяко свободно говорене за ядрени оръжия е абсолютно безотговорно."

Прайс заяви, че ядрените сили по света от времето на Студената война, включително Китай, Индия, Съединените щати и самата Русия, са били категорични, че "ядрената война е нещо, което никога не трябва да се води и никога не може да бъде спечелено".

Следете развитието на войната в Украйна тук

"Смятаме, че всякаква друга реторика - независимо дали става дума за ядрено размахване на саби или дори за повдигане на въпроса за използването на тактически ядрени оръжия - е нещо безотговорно", каза Прайс. "Тя е опасна и противоречи на духа на това изявление, което е в основата на режима за неразпространение на ядрените оръжия от времето на Студената война", каза той, цитиран от БГНЕС.

В изказването си Путин противопостави Русия на Съединените щати, посочвайки разполагането на ядрени оръжия от Вашингтон в съюзниците на НАТО в Европа. "Ние не сме прехвърляли и не прехвърляме ядрените си оръжия на никого, но, разбира се, ще защитим нашите съюзници с всички средства, с които разполагаме, ако е необходимо", каза Путин.

Представители на САЩ изразиха опасения, че Русия може да използва ядрени оръжия, ако се почувства обречена на бойното поле и може да създаде измислена история, за да оправдае действията си. Русия вече е говорила за предполагаеми украински опити за взривяване на "мръсна бомба", което предизвика категорични опровержения от страна на Украйна и остър упрек от страна на Съединените щати, които рядко поддържаха директна комуникация с Москва, за да я предупредят да не използва ядрено оръжие.

Нито Съединените щати, нито Русия - най-големите ядрени сили - официално не провеждат политика на отказ от първа употреба на свръхразрушителното оръжие. В неотдавнашния преглед на позициите на САЩ, извършен от президента Джо Байдън, се стигна само до заключението, че ядрените оръжия трябва да се използват само при "екстремни обстоятелства". Наскоро Русия отмени планираните в Кайро преговори за контрол на ядрените оръжия, обвинявайки Съединените щати, които се опитват да накажат Русия заради нахлуването ѝ в Украйна, във враждебност.

Русия е изстреляла хиляда ракети срещу украинската енергийна инфраструктура, твърди Киев

Русия е изстреляла повече от хиляда ракети срещу украинска енергийна инфраструктура, която все още работи, въпреки че е претърпяла знач...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Америка

Земетресение и в щата Ню Йорк -...
Арнолд Шварценегер блъсна велосипедистка...
ООН: 200 милиона жени и момичета...
Американците избират кредитни...
General Dynamics ще прави танкове...
Кристалина Георгиева разказа...
Дерайлира товарен влак с 50 цистерни,...
Американците свалиха китайския...
Блинкен разкритикува Китай заради...
Втори китайски шпионски балон...
Как се губят 50 милиарда долара...
За пръв път: Конфискуваните активи...

Последни новини