НА ЖИВОВойната в Украйна

САЩ с нова оферта към Тайван: Предлагат 100 от най-модерните ракети Patriot (ВИДЕО)

2239

САЩ са предложили да продадат на Тайван до 100 броя от най-модерните си ракети за противовъздушна отбрана Patriot. В пакета са включени още радар и помощно оборудване, а сделката е на стойност 882 млн. долара, според съобщение на Държавния департамент, цитирано от Bloomberg.

Офертата е направена в съответствие с разпоредбите на продажба от САЩ за Тайван от 2010 г. Тя е класифицирана като подобрение на по-ранната сделка с потенциална обща стойност от 2,81 млрд. долара. Подобрението няма да промени общата стойност на тази сделка, която тогава разгневи Пекин и доведе до спиране на планирания военен обмен между Тайпе и Вашингтон.

Сега става въпрос за най-модерните ракети Patriot Pac-3. Версията е значително подобрение на почти всички аспекти на оригиналната система за ПВО. Софтуерът и комуникационните настройки са изцяло преработени.

PAC-3 е и по-маневрена от предишните варианти благодарение на 180 малки импулсни ракетни двигатели на твърдо гориво, монтирани в предната част на ракетата. Те са наречени двигатели за контрол на височината, или ACM, и служат за прецизно изравняване на траекторията на ракетата с целта, за да се постигне способност за поразяване.

MIM-104 Patriot е зенитно-ракетна система, използвана от армията на САЩ и няколко съюзнически държави. Произвежда се от американския отбранителен предприемач Raytheon.

ОЩЕ: Системите Patriot дадоха удобен повод на полското правителство да използва Германия като боксова круша

САЩ подкрепя Тайван, откакто Китай започна мащабни военни учения в Тайванския проток и думите на властите в Пекин, че демократично управляваният остров им принадлежи, се превърнаха в реални действия, заплашващи мира в региона. Последната ескалация на напрежението беше отпреди около месец, когато 31 самолета на Народноосвободителната армия на Китай пресякоха мисловната граница и навлязоха в идентификационната зона на противовъздушната отбрана на Тайпе. Преди това същото сториха китайски дронове и кораби.

Пекин засили военните си действия около Тайван от август насам. Тогава председателят на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси оглави делегация в Тайпе. Китай разглежда Тайван като "отцепническа провинция", въпреки че Тайпе се управлява самостоятелно от 1949 г. насам.

Пекин след срещата Си-Байдън: Китайският народ няма да позволи отделяне на Тайван

"Всеки, който се опитва да отдели Тайван от Китай, ще наруши основните интереси на китайската нация; китайският народ категорично няма ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Азия

Хиляди японски домакинства останаха...
Загинал е третият пилот при инцидента...
13-годишен стрелец рани двама...
42-ма задържани в Израел след...
Оцелели са двама от индийските...
Убити и ранени при стрелба в синагога...
Държавите от Персийския залив...
Сестрата на Ким Чен Ун: Северна...
Защо в Япония намаляват с половин...
Ердоган: Турция застава зад своя...
Наводнения в Нова Зеландия, летището...
Австралия с референдум за правата...

Последни новини