НА ЖИВОВойната в Украйна

САЩ ще поддържа ограничени контакти с Русия

1364

Администрацията на САЩ е решена да поддържа контакти с Русия в тези области, където има възможност за напредък и ако американската страна е заинтересована. Това заяви държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен в интервю за журналисти от телевизия CBS, разпространено от Държавния департамент.

Ръководителят на американската дипломация беше попитан дали договорките между Москва и Вашингтон за размяната на руснака Виктор Бут за американката Бритни Грайнър показват, че има потенциал за промени в двустранните отношения.

„Постоянно демонстрирахме, че въпреки наличието, меко казано, на проблеми в нашите по-широки отношения, въпреки военната агресия на Русия срещу Украйна, можем да работим по конкретни въпроси, по определени интереси, за да видим дали можем да постигнем напредък. Ние си сътрудничихме от самото начало, за да се опитаме да върнем американците, които бяха несправедливо задържани. И има области от нашите отношения, в които продължаваме да поддържаме определени контакти, например относно контрола на оръжията. И ще продължим да направете това, ако е необходимо, за да защитите американските национални интереси", отбеляза Блинкен.

Държавният секретар на САЩ заяви, че размяната на Бут с Грайнер не предполага никакви допълнителни двустранни споразумения. Според него „целта тук е да върнем Бритни у дома“.

„Целта беше тази, нито повече, нито по-малко“, подчерта Блинкен, пише БГНЕС. Говорейки за освобождаването на руснака, държавният секретар на САЩ заяви, че са взети "трудни решения" от американска страна.

Блинкен увери, че Вашингтон ще положи допълнителни усилия за освобождаването на Пол Уилън, американец, осъден в Руся за шпионаж.

ОЩЕ: Лавров: Русия е готова да обсъди размяна на затворници със САЩ

САЩ очакват скорошно приемане на Швеция и Финландия в НАТО

Съединените щати са уверени, че официалното приемане на Швеция и Финландия в НАТО скоро ще бъде завършено. Това заяви държавният секрет...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Америка

Кристалина Георгиева разказа...
Дерайлира товарен влак с 50 цистерни,...
Американците свалиха китайския...
Блинкен разкритикува Китай заради...
Втори китайски шпионски балон...
Как се губят 50 милиарда долара...
За пръв път: Конфискуваните активи...
Бил Гейтс: Предпочитам да плащам...
Решено: САЩ пращат в Украйна далекобойни...
САЩ обявиха нова военна помощ...
Заради шпионския балон над САЩ:...
Китай даде обяснение за балона,...

Последни новини