Сблъсък между членовете на СЕМ: Трябваше ли изобщо да допускат Кошлуков?

4088
Сблъсък между членовете на СЕМ: Трябваше ли изобщо да допускат Кошлуков?
Снимка: БГНЕС

Един от новите членове на Съвета за електронни медии Пролет Велкова атакува колегите си в СЕМ след провала на медийния регулатор да избере генерален директор на БНТ. Три пъти петчленният състав заседаваше след изслушването на 8-те кандидати, но и трите пъти завършиха с блокиране на процедурата заради недостиг на мнозинство.

„Никак не се гордея с резултата от това гласуване на СЕМ“, каза Велкова от квотата на Народното събрание (номинация на "Демократична България"), след като гласува три пъти за Венелин Петков. „Имаше един слух още от началото, че няма да се избере директор, за да остане Емил Кошлуков. Аз тогава не повярвах, не се знаеше дори кои ще са всички кандидати. Това ме навежда на един въпрос – доколко автономни са нашите гласове?".

Венелин Петков ще буди "спящия великан БНТ" с пълна ревизия и връщане на журналистиката

"БНТ е спящ великан, който е крайно време да се събуди" - по този начин бившият директор на новините в bTV Венелин Петков откри концепц...

"Не мисля, че СЕМ добива повече авторитет с тази невъзможност да избере измежду възможни кандидатури. Не правим добра услуга нито на СЕМ, нито на БНТ, нито на българската журналистика. Не мисля, че това решение е в обществен интерес", каза още Пролет Велкова.

"Смущава ме също, че имаше искане от различни интелектуалци, журналисти, подписка, подписана от няколко хиляди души, с която се настояваше да не се допусне до процедурата Емил Кошлуков. Тогава ние се посъветвъхме с юристи и те ни казаха да не спираме Емил Кошлуков, защото вероятно той щеше да обжалва, да се завъхри юридическа спирала, която да навреди на бъдещото ръководство на БНТ. За 4-ма от членовете (б.а. - без Габриела Георгиева) мога да твърдя, че бяхме склонни да обмислим варианта да не го допуснем. Основанията бяха, че не можехме да му гласуваме нужното доверие“, каза Велкова.

Тя изрази съчувствие към Габриела Наплатанова, която заяви, че иска да подкрепи Петков, но ще се въздържи, за да няма спекулации за пристрастие. Припомняме, че двамата работеха заедно в bTV.

Председателят на СЕМ Соня Момчилова контрира: "Г-жо Велкова, не сме тук да правим услуга на когото и да било, най-малко на себе си. Услуга дължим на българските зрители. Пилатовският подход да изберем някого, защото трябва да има избор, не го споделям". Момчилова, която е от президентската квота, гласува веднъж "въздържал се" и два пъти за кандидатурата на Сашо Диков.

Кошлуков пред СЕМ: Имам трески за дялане, но не е нужно да се харесвам на хората

"Имам трески за дялане, но не е нужно да се харесвам на хората" - по този начин Емил Кошлуков отговори на въпроса дали БНТ ще понесе ...

След като СЕМ не успя да излъчи директор на БНТ, до обявяване на нова процедура по избор ръководител остава Емил Кошлуков. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 25 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 24 април 2024 г.

Колко пари ни трябват, за да живеем нормално: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

В грижата за децата: Държавата отлепи от “среден 3“

Времето утре - 25 април 2024 г.

От Сливенската епархия искат църковен съд за двама свещеници

Здравното министерство не знае колко хора в България са си сменили пола

Жилищата в България: Актуални данни за цените по градове

Срещу тримесечната забрана за улов на бяла мида: Рибари на протест (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com