Сдружение "КАЖИ": България не изпълнява препоръките на Европейската комисия за включване на мерки за хуманно отношение към животните

1129
Сдружение "КАЖИ": България не изпълнява препоръките на Европейската комисия за включване на мерки за хуманно отношение към животните
Снимка: iStock/Guliver

Министерството на земеделието подаде до Европейската комисия актуализиран вариант на Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони в България за периода 2023-2027 г. в началото на ноември, без да изпълни указанията на ЕК за включване на мерки за хуманно отношение към кокошки носачки, прасета, телета, свине майки. Това се казва в съобщение до медиите от Сдружение "КАЖИ". 

Планът е основополагащ документ в политиките на страната ни в областта на земеделието. В него се съдържат приоритетните земеделски сектори за финансово подпомагане в новия програмен период. Той е подаван към Европейската комисия още през пролетта на 2022 г.

Премиера на “Убийствено” - филмът, който влезе под кожата на модата

Каква е истинската морална цена на дрехите от кожа, козина и вълна? Непопулярни факти и нови разследвания за хуманното отношение към жи...

В началото на лятото на 2022 г. бяха получени коментари от ЕК относно плана. В тях бяха отбелязани пропуски в политиката за хуманно отношение към животните – тя включва единствено преживните животни. В текста липсваха мерки за хуманно отношение към кокошки носачки, прасета, телета, свине майки. Тогава ЕК призова България да въведе конкретни мерки за хуманно отношение към животните, които трябва да включват и споменатите по-горе животни.

През октомври 2022 г. е съставена нова версия на плана, която е изпратена до ЕК в началото на ноември. Конкретна препоръка за насърчаване отглеждането на кокошки носачки в незатворени системи е включена в него, но текстът фигурира не в съответната точка за хуманното отношение към животните, а е упоменат бегло в точката за инвестиции в земеделски стопанства:

"Приоритетни за подпомагане също така са проекти на земеделски стопани с включени инвестиции в прехода към алтернативните системи за отглеждане на кокошки носачки (например: волиера, свободно отглеждане)."

"При така съставен текст без конкретика и без изрично посочени мерки за хуманно отношение към кокошките носачки България на практика не изпълнява препоръките на Европейката комисия в тази посока."

Компаниите по света преминават към яйца без код 3

88% от всички ангажименти на бизнеса за снабдяване с яйца от ферми без клетки със срок до края на 2021 г. или по-рано са вече изпълнени...

Включването на мерки за кокошките носачки и прехода от клетъчни към алтернативни системи е необходимо да бъдат заложени в плана, за да бъде подготвен секторът за предстоящите законодателни изменения. Над 60 ферми в България отглеждат 3,6 милиона кокошки в клетки. Това са 1/3 от всички предприятия, заети в сектора на производството на яйца в страната – те отглеждат над 2/3 от всички индустриални кокошки в България.", споделя Елена Савова, координаторка на кампания „Разперени криле“ в организацията за защита на животните КАЖИ.

На 30 юни 2021 г. Европейската комисия заяви намерението си да представи най-късно до 2023 г. законодателно предложение за забрана за използването на клетки. Очаква се то да влезе в сила от 2027 г. Отговорност на Министерството на земеделието е да заложи съответните мерки в Плана за плавен преход на сектора към предстоящото премахване на клетките. Този акт ще отрази нагласите на българските и европейските граждани за преход към по-етични и устойчиви селскостопански системи.

Отпускат 3 милиона лева на птицевъдите

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Без пенсия за репресирани: Комисия в парламента отхвърли идеята на ГЕРБ и ДПС

Асен Василев не е получавал призовка за разпит (ВИДЕО)

Петър Витанов обяви, че няма да се кандидатира за евродепутат

"Министерството не е хан": Асен Василев отрече да се е срещал с обвинените в контрабанда

Имало ли е натиск в "Митниците"? Дългогодишен служител проговори пред временната комисия

Метлата "Главчев" - не избори, а предизборна чистка

Христо Иванов пита каква е позицията на Елена Йончева за войната в Украйна

ГЕРБ се регистрира за изборите и поиска правителство с ярки политически фигури

ГЕРБ и ДПС внесоха закон срещу рекламите в хазарта (ВИДЕО)

Няма да дадем държавата да се управлява от Пеевски: ПП-ДБ се регистрираха за изборите 2 в 1

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика