НА ЖИВОВойната в Украйна

Седем държави в ЕС имат дълг, надхвърлящ 100% от БВП

19132

Европейската централна банка взе решение за повишаване на лихвените проценти за първи път от 11 години насам в опит да овладее рекордната инфлация. Това ще има пряко отношение към цената на държавния дълг, което може да се окаже проблем за някои страни членки на Европейския съюз.

Именно поради това ЕЦБ одобри вчера и създаването на Инструмент за защита на трансмисионния механизъм (TPI), който би следвало да подкрепи страните с висок дълг от пазарната динамика в резултат на затягането на паричната политика.

Програмата представлява механизъм за изкупуване на еврооблигации в страни, в които се наблюдава влошаване в условията на финансиране, стига това да не е оправдано от „специфичните за държавата фундаменти”.

Седем страни в ЕС имат държавен дълг, който надхвърля 100% от размера на брутният им вътрешен продукт, сочат данните на европейската статистическа служба Евростат.

Общият дълг на ЕС възлиза на 88.1% от БВП към края на първото тримесечие на тази година. Делът намалява спрямо равнището от същия период на миналата година (92.3%) . Конкретно дългът на страните от еврозоната е 95.6% от БВП, като отчита понижение от 4.4 процентни пункта на годишна база.

Понижението като дял от БВП обаче се дължи на възстановяването на растежа на европейските икономики след COVID пандемията. В абсолютно отношение дългът продължава да нараства, като към края на първото тримесечие на тази година достига 12.9 трилиона евро. Страните от еврозоната са отговорни за 11.97 трилиона от общия дълг на ЕС. За сравнение, преди година общият държавен дълг бе 12.4 трилиона евро, от които 11.4 трилиона евро на сметката на еврозоната.

Седем държави в ЕС имат дълг, който надхвърля 100% от размера на националния им БВП, сочат данните към края на първото тримесечие на тази година.

Италия е изправена пред дългова криза за 2.5 трилиона евро

Това са Гърция (189.3% от БВП), Италия (152.6%), Португалия (127%), Испания (117.7%), Франция (114.4%), Белгия (107.95) и Кипър (104.9%). Всички те са членки на еврозоната.

Най-близко до границата от 100% са Австрия (84.1%), Унгария (77.4%), Хърватия (77.3%), Словения (75.1%). О тези държави само Унгария и Хърватия не са част от еврозоната, като при Хърватия това скоро ще се промени, след като страната ще приеме еврото от 1 януари догодина. Германия, която е най-голямата европейска икономика, има държавен дълг в размер на 68.2% от БВП на страната.

На дъното по най-нисък дълг спрямо БВП се намират Естония (17.6%), Люксембург (22.3%) и България (22.9%).

Още: Какво е БВП и как се изчислява?

ЕЦБ вдигна лихвите с повече от очакваното

ЕЦБ вдигна основния лихвен процент с повече от очакваното днес, като мотивът за действията на централната банка е да противодейства на ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Финанси

Стана ясно с колко се повишиха...
Турската лира достигна ново рекордно...
Финансисти обясниха какво печелим...
Лихвите по потребителските кредити...
Финландия с първата и единствена...
Европейската централна банка...
Агенция „Митници“ отчете рекордни...
37 млрд. лева достига дългът на...
Нов ръст на основния лихвен процент...
Бюджетът с дефицит от около 2.9%...
Печалбата на банковата система...
Лихвите по кредити и депозити...

Последни новини