Седмицата в абсурди (11 - 15 февруари)

3113
Седмицата в абсурди (11 - 15 февруари)
Снимка: колаж/Пламен Ставрев

Освен важните и сериозни новини, всеки ден по света и у нас се случват впечатляващи абсурди, когато трябва да бъдем всъщност много сериозни. Actualno.com събра абсурдните новини от изминалата седмица, защото иронията и сарказмът са част от живота ни и покрай тях се прокрадват много значими събития, заслужаващи внимание. Абсурдите са важни, защото след като им се удивим и посмеем от сърце, разбираме каква промяна ни е нужна, за да живеем по-добре.

В хронологичен порядък, седмицата в абсурди изглежда така:

Понеделник, 11 февруари

ЕТНИЧЕСКИЯТ ОГЪН ВЪВ ВОЙВОДИНОВО ОТНОВО Е РАЗПАЛЕН

За финал на разговора в студиото на сутрешния блок на Нова телевизия, лицето на сдружение "Единство" Ачо Йорданов каза, че заедно с Александър Методиев (Бат Сали) ще внесат в Министерския съвет своя концепция за ромска интеграция. И двамата водещи - Аделина Радева и Виктор Николаев, обаче използваха думата "концесия" в разговора, визирайки стар разговор с Александър Методиев, когато той обърка двете думи.

Коментар на Actualno.com: Щом водещите на (уж) уважавано телевизионно предаване почнат да се държат така ...

МИТРОПОЛИТ АНТОНИЙ НАМЕКНА, ЧЕ СТРАТЕГИЯТА ЗА ДЕТЕТО ТРЯБВА ДА ПАЗИ ПЪРВО РОДИТЕЛИТЕ

Като че ли тази Национална стратегия защитава детето, а не родителите. Тук не става въпрос, че църквата защитава шамарите – но право на родителите е да възпитават децата си, подчерта свещеникът.

Коментар на Actualno.com: Много ясно - Стратегията за детето не може първо да пази детето, къде се е чуло и видяло това?

СКАНДАЛНОТО СТАНОВИЩЕ НА СВЕТИЯ СИНОД БИЛО СОЛОВА АКЦИЯ НА МИТРОПОЛИТ ГАВРИИЛ

Оказа се, че скандалното становище на Светия синод относно Националната стратегия за детето, е солова акция на ловчанския митрополит Гавриил, съобщи БНТ.

Коментар на Actualno.com: Много бързо нещо задуха вятъра на промяната?!

Вторник, 12 февруари

В ИГРА НА ДЕМОКРАЦИЯ РУСКИЯТ ПОСЛАНИК ЛЕГИТИМИРА ВЪПРОС МОЖЕ ЛИ РУСИЯ ДА ИЗБИЕ СОРОСОИДИТЕ В БЪЛГАРИЯ

Инициативата да се задават въпроси на посланика във Facebook беше пусната през миналата седмица, с уточнението, че той ще отговаря на тези, на които прецени.

Коментар на Actualno.com: Г-н посланик, езикът на дипломацията не е чак толкова невъзможен за разбиране. И колкото и да сме загубени, разбираме!

ДОГОВОРЪТ ЗА ТУНЕЛ "ЖЕЛЕЗНИЦА" ВЕЧЕ Е ПОДПИСАН, "ДЖИ ПИ ГРУП" ЩЕ Е ИЗПЪЛНИТЕЛ

През миналата година избухна т.нар. скандал "Джи Пи Гейт", след разследване на сайта "Биволъ". Разследването показваше следи към корупция с еврофондове, но официално досега има единствено обвинение за пране на пари на един от съдружниците в компанията Георги Василев. А след избухването на скандала, премиерът Бойко Борисов нареди на АПИ да намери законов начин да не включва "Джи Пи Груп" в обществени поръчки. Последва официално съобщение от "Джи Пи Груп", че се отказва от проекта за тунел "Железница".

Коментар на Actualno.com: От "Джи Пи Груп" нямаше ли да се отказват от този проект?

"ДЖИ ПИ ГРУП" СИ СПОМНИ, ЧЕ СЕ ОТКАЗА ОТ ТУНЕЛ "ЖЕЛЕЗНИЦА", НО ЗАРАДИ ВОЙНАТА ПО ПЪТИЩАТА СЕ ВРЪЩА

Компанията приема поръчката, защото Върховният административен съд (ВАС) изрично е гледал решението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) и е потвърдил "безепелационно" мотивите за избор на сдружението ДЗЗД "АМ Струма Тунел 2018", част от което е "Джи Пи Груп", да строи тунела.

"Като компания, която винаги е работила в интерес на българското общество и възможността за подобряване на инфраструктурата на България, осъзнаваме, че забавата в изграждането на посочените участъци на АМ „Струма“ е предпоставка за още тежки катастрофи, голям брой загинали и ранени. Дневно по този международен път минават над 20 хиляди моторни превозни средства. С оглед създалата се ситуация - скъсените срокове и възможността изграждането на този мащабен проект да бъде провалено, управителният съвет на "Джи Пи Груп" АД се съобрази със законодателството и изпълни задълженията си, като сключи договор за изграждането на тунел "Железница", посочват от компанията.

Коментар на Actualno.com: Ааа, то за ползу роду било! Значи ще строят безплатно?

СВЕТИЯТ СИНОД СЕ ОПРАВДА  - ПОЗИЦИЯТА ПО СТРАТЕГИЯТА ЗА ДЕТЕТО БИЛА НА СЛУЖИТЕЛКА

В коментар на становището на Светия синод за Националната стратегия за детето, което разбуни духовете, архимандрит Никанор заяви, че тази позиция не е на Ловчанския митрополит Гавраил, а на служителка в Синода. По думите му цялата афера е комична.

Коментар на Actualno.com: Че как - жената е виновна още от Библията!

Сряда, 13 февруари

КАРТИНАТА НА ПАЗАРА НА НОВИ АВТОМОБИЛИ В БЪЛГАРИЯ - ДОСТА АБСТРАКТНА

Каква е картината на пазара за нови автомобили в България? Оказва се, че съвсем не е лесно тя да бъде кристално изяснена заради един фактор, който за мнозина експерти всъщност изкривява статистиката. Става въпрос за т.нар. дерегистрация на автомобили до шест месеца след първата им регистрация. Всъщност, съгласно данни от статистиката на Асоциацията на автомобилните производители, може да бъде заключено, че пазарът на нови автомобили през миналата година възлиза на около 45 000 продадени коли. В асоциацията обаче нямат данни за някои марки (Mercedes, Infinity, Porsche, Hyundai, Jeep), тъй като те не са нейни членове и съответно нямат и никакво задължение да подават данни, ако не желаят. Иначе чистата статистика на асоциацията сочи малко над 40 000 нови автомобила. Официалната полицейска статистика обаче е за около 1000 нови автомобила по-малко, като в нея влизат всички автомобилни марки. А ако в статистиката се добавят и дерегистрираните коли след първа регистрация в България, то числото на новите автомобили вече е под 35 000.

Коментар на Actualno.com: И е доста тъпо как едни и същи номера се ползват все от "уважавани" субекти.

ЦАЦАРОВ ПОТВЪРДИ - ВЕНЕЦУЕЛА Е ПОЛЗВАЛА БЪЛГАРСКИ БАНКОВИ СМЕТКИ ЗА ВЕРОЯТНО ПРАНЕ НА ПАРИ

Действително е имало съмнителни преводи през български банкови сметки от страна на Държавната петролна компания на Венецуела. Парите са идвали в България и след това са били трансферирани в чужбина. Това каза на специална пресконференция в Министерския съвет главният прокурор Сотир Цацаров след среща с премиера Бойко Борисов и американския посланик Ерик Рубин.

Коментар на Actualno.com: Съжаляваме, съжаляваме Чичо Сам, повече така няма да правим!

BREXIT Е НА ПЪТ ДА ОБЪРКА СЕРИОЗНО ИЗБОРИТЕ ЗА ЕВРОПЕЙСКИ ПАРЛАМЕНТ

След предстоящите европейски избори в края на май, ЕП ще е със 705 места – заради Brexit си тръгват от британските евродепутати. Съответно прогнозите, които ще се правят, са на база 705 места. Ако има промяна по отношение на Brexit (по план Великобритания трябва да излезе от ЕС на 29 март), то ще трябва да се прави преоценка. Има теория, че ако Brexit не се е случил до 1 юли, 2019 година, то Великобритания ще трябва да има евродепутати и съответно да се е провело гласуване преди това за евродепутати и в Обединеното кралство. Засега обаче Брюксел работи по презумпцията, че Brexit ще стане на 29 март. На изричен въпрос дали ако Brexit не стане на 29 март, а по-късно – дали няколко седмици (говори се за 24 май) или дори година, ще трябва да се чака още 5 години, за да излезе Великобритания от ЕС, отговорът беше – не. Нямаше обаче уточнение какво точно ще се случи и как би бил прекъснат мандата на британски евродепутати в следващия Европейски парламент.

Коментар на Actualno.com: Леле, какъв майтап ще стане, като вземе Тереза Мей да поудължи нещата. На нейно място щях да ги удължа баш до 1 юли!

Четвъртък, 14 февруари

НАСЛЕДНИЦИТЕ НА РУМЪНСКИТЕ КОМУНИСТИ ПРОБВАТ ВСЯЧЕСКИ ДА СПРАТ КЬОВЕШИ ДА СТАНЕ ЕВРОПЕЙСКИ ПРОКУРОР

Управляващите в Румъния социалдемократи, водени от осъждания за изборна измама Ливиу Драгня, който има обвинение в корупция след намеса на ОЛАФ, отново се опитват да блокират пътя на бившата ръководителка на Национална дирекция за борба с корупцията (DNA) Лаура Кодруца Кьовеши към поста на европейски главен прокурор. Новосъздадената в Румъния Агенция за разследване на магистрати изпрати призовка на Кьовеши по неуточнено дело.

Коментар на Actualno.com: Комунистите навсякъде са едни и същи - същи глобалисти всъщност!

УНИКАЛНО: ПРИ ГЛАСУВАНЕ В ПЛЕНАРНА ЗАЛА КОМИСИЯ РЕШИ ДА ИМА ИЗЦЯЛО МАШИННО ГЛАСУВАНЕ ОТ 2020 ГОДИНА

След местните избори 2019 година ЦИК въвежда машинно гласуване за всички секции, с изключение на тези в населени места с по-малко от 300 избиратели, при гласуване с избирателна кутия, в секциите в лечебни заведения, домове за стари секции, кораби и секции извън страната. Това прие на извънредно заседание парламентарната правна комисия по предложение на Йордан Цонев от ДПС.

Коментар на Actualno.com: На това му се казва олигархичен режим!

ЧИНОВНИК СЧИТА, ЧЕ ОБЩИНА АСЕНОВГРАД НЯМА АНГАЖИМЕНТ ДА ОТГОВАРЯ НА ИНТЕНЗИВНИ ВЪПРОСИ

Община Асеновград явно няма ресурс да отговаря на журналистически запитвания. Това поне личи от специално изготвено писмо до един от репортерите на Actualno.com в града г-жа Атанаска Маркова.

Коментар на Actualno.com: Всъщност всеки чиновник има ангажимент да отговаря на въпроси, защото заплатата му идва от нашите данъци. На който не му харесва - има трудова борса!

НИНОВА ИЗПАДНА В СТУПОР - БЪЛГАРИ, ПРИЕХА ДА ИМА СОЦИОЛОГИЯ В ИЗБОРНИЯ ДЕН

Лидерът на БСП Корнелия Нинова излезе на парламентарна трибуна по средата на гласуването на новите промени в Изборния кодекс и в типичен патетичен стил се противопостави на приемането им в цялост. В речта си обаче, Нинова заяви, че е скандално приемането на решение да се обявяват социологически резултати още докато не е свършил изборния ден. Това предложение беше прието на правна комисия, но беше отхвърлено на второ четене в пленарна зала минути преди речта на председателя на БСП.

Коментар на Actualno.com: Г-жо Нинова, хубаво е да внимавате в час, че става конфузно!

Петък, 15 февруари

БЕЗУМНИ ИЗИСКВАНИЯ ЗАРАДИ ПРАНЕТО НА ПАРИ ВБЕСИХА БИЗНЕСА

Десетки хиляди фирми, кметове, политически партии, фондации, спортни клубове трябва да изпратят до днес, 15 февруари, в Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС) планове за обучение на служителите си през 2019 година що е то корупция и как да я разпознаваме. Причината? Законът за мерките срещу изпирането на пари, който изисква писането и предаването на такива планове в ДАНС.

Коментар на Actualno.com: Няма нужда да се учим какво е корупция - 30 години добре ни научихте!

И РАНО СУТРИН ДЕПУТАТИ ОТ ГЕРБ И ДПС ВНУШАВАТ КАК Е ПО-ДОБРЕ БЕЗ ПРЕФЕРЕНЦИЯ

Не сме ограничили мажоритарният избор, преференцията не е мажоритарен вот. Тази теза вкупом защитиха депутатите от ГЕРБ и ДПС Димитър Лазаров и Джихан Ибрямов, след като късно снощи беше прието партийна листа да се пренарежда само при минимум толкова гласове, колкото са необходими за влизане в съответния изборен орган – парламент, общински съвет, Европейски парламент.

Коментар на Actualno.com: А най-добре и рано сутрин, късно сутрин, и на обед, и рано следобед, и късно следобед, и привечер, и нощес да ви няма всички вас, продажни гьонсурати!

ЧАСТ ОТ ДЕЦАТА С МОРБИЛИ СА СЕ ЗАРАЗИЛИ В БОЛНИЦАТА В РАЗЛОГ

"Децата са в средно-тежко състояние. То се утежнява от факта, че те са с различни придружаващи заболявания – пиелонефрит, пневмонии, бронхити и фактически заболяването започва от болницата в Разлог. В тамошната болница постъпват, за да се лекуват от заболяванията си и там са заразени с морбили. Децата са неимунизирани, което е причината морбилната инфекция да се развие толкова бързо". Това каза началникът на инфекциозното отделение на софийската университетска болница "Св. Анна" д-р Петър Петров.

Коментар на Actualno.com: Да си помислят медицинските работници в България - защото и те взеха да развиват чувство на любов към телевизионните камери, само че като дойде ред да си изпъляват задълженията, дали всички те го правят добре?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Имитация на контрол: Едва 476 са глобени за пушене на закрито

Кой има имен ден днес, 29 март, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com