НА ЖИВОВойната в Украйна

"Сеячът" на Ван Гог - поредната жертва на екоактивистите (СНИМКИ)

2810

Екоактивисти хвърлиха супа от грах върху шедьовъра на Винсент ван Гог "Сеячът" в знак на протест. Тази сутрин четирима природозащитници от италианската група "Последното поколение" атакуваха картината в "Палацо Бонапарте" в Рим, съобщи InsideArt.eu.

Те предупредиха, че подобни акции ще продължат, докато не се обърне повече внимание на изменението на климата. Припомняме, че напоследък се превърна в мода екоактивисти да атакуват шедьоври на известни художници - четете повече тук и тук.

"Сеячът" е картина на нидерландския художник Ван Гог от 1888 г., която изобразява фермер, сеещ земята си под лъчите на слънцето. Картината е била изложена зад стъкло и не е била повредена.

Климатичните активисти от "Последното поколение" заявиха, че нападението е "отчаян и научно обоснован призив", който не може да бъде считан като обикновен вандализъм. "Ненасилствените преки действия ще продължат, докато гражданите не получат отговори от своето правителство на исканията за спиране на газа и въглищата и за инвестиране в поне 20 GW възобновяеми енергийни източници", се казва в изявлението им.

"Всичко, което бихме имали право да видим в нашето настояще и бъдеще, е затъмнено от една реална и предстояща катастрофа, точно както това грахово пюре е покрило работата в полето...", допълват екоактивистите.

ОЩЕ: Екоактивисти напръскаха с оранжева боя сградите на МВР, МИ-5 и Bank of England в Лондон (ВИДЕО)

Заради акцията срещу шедьовър: Нидерландия вкарва в затвора екоактивисти

Нидерландски съд осъди двама активисти за климата на два месеца затвор, единият от които условно, за това, че са посегнали на картината...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Арт

В месеца на любовта Vivacom Art...
Aniventure Comic Con се завръща...
13-и януари - ПРАЗНИК на българското...
Иво Папазов - Ибряма - предложен...
Зимна спасителна експедиция...
Крадецът на творба на Банкси от...
С изложба "Цветотерапия" Арт–галерия...
Галерия Vivacom Art Hall Оборище...
Самостоятелна изложба "Безвремие"...
Фондация "Цанко Лавренов" представя...
Vivacom Art Hall Oborishte 5 представя...
"Разделени от война": Уникалната...

Последни новини