НА ЖИВОВойната в Украйна

Секретните бункери на Путин: От центъра на Москва до засекретено селце в Урал

6738

Руският президент Владимир Путин има истинска мрежа от тайни бункери, простиращи се от центъра на Москва до Урал, но и в момента работата по подземните му убежища в Русия не спира. Това разкрива разследване на "Собеседник", за което повече разказа неговият главен редактор Олег Ролдугин и в интервю за телевизионния канал "Дождь".

Според Ролдугин строителството на много бункери е започнало още в съветско време за тогавашните висши служители на държавата, но напоследък работата по тях се е засилила.

Руският диктарор Владимир Путин разполага с официална и неофициална система от бункери. Официалната система е под управлението на Главната дирекция за специални програми към президента на Русия, която е отделна силова структура, подчинена директно на кремълския владетел. Но има и неофициална система от подземни убежища като интересното е, че тя се изгражда от същите строители, които строят и официалните бункери - те биват наети да прокарват тунели и под огромната резиденция на Путин в Геленджик, на брега на Черно море, както и в други частни места. Броят на частните бункери е многократно по-голям от тези, които се водят държавни и информация за тях може да бъде открита в отделни договори за държавни поръчки, казва Ролдугин.

ОЩЕ: В Украйна призоваха Русия да бъде преименувана на Московия, сегашното й име е крадено 

Според журналиста дълбочината на тунелите в Москва е до 200 м - това разказват строителни работници, случайно попаднали в тунелите при изкопни работи, които по-късно са получавали условни или реални присъди по тази причина и са били принудени да напуснат Русия.

След идването на Путин на власт обаче реновацията на бункерите започва с нова сила, казва Ролдугин. Например в московските бункери са започнали модернизация на асансьорите като само за 3 асансьора са били похарчени 55 милиона рубли, разкрива той. Само по тази цифра дори може да се съди за мащаба на ремонтните дейности, които там се провеждат и за това на каква голяма дълбочина са те, добавя той. Освен това много бункери са свързани помежду си чрез тунели на десетки километри.

Къде се намират бункерите на Путин?

На първо място в центъра на Москва - т.нар. подземна система "Метро-2", която свързва правителствените учреждения в Москва (най-вече Кремъл) с бункерите из руската столица и чак до други населени места - някои дори стигат до град Калуга, разположен на повече от 160 км извън Москва. 

ОЩЕ: Руска пропагандистка за Украйна: Неприлично голяма страна, трябва да я намалим (ВИДЕО) 

Един от тайните входове на тунела от екипа на "Собеседник" са разкрили близо до улица "Мичурински проспект" в Москва, но освен него има десетки подобни.  

Подземни укрития има и под двореца на Путин в Геленджик, както и в планината Ямантау в засекретеното уралско градче Межгорие. То е възникнало след сливането на два военни лагера - Белорецк-15 и Белорецк-16, разположени на разстояние 20 км един от друг. В поселището живеят около 15 хиляди души, но достъпът до него, дори за руснаците, е много строг и става със специални пропуски.

Журналистите отбелязват, че през последните месеци работата по Ямантау се е засилила като за това не се жалят средства. Федералната агенция за въздушен транспорт е установила забранена за полети зона над планината, а пеша до там е много трудно да се стигне. И не само това - мястото се охранява от военните и ,съдейки по държавните договори, от квадрокоптери DJI Mavic 2 Enterprise Advanced с 32-кратно увеличение и термовизионна камера (чиято цена е от 500 хиляди до един милион рубли на устройство), казват от изданието.

ОЩЕ: Лукашенко се прости с Макей, внезапната му смърт още е мистерия (ВИДЕО)

RLI: Путин ще ликвидира Лукашенко, за да хвърли беларуските войски в Украйна

Русия възнамерява радикално да реши въпроса с участието на беларуската армия във войната срещу Украйна. Разработват се два варианта, сп...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Европа

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 05.02....
Зеленски: 1762 украинци са избягали...
Германия може да прати 160 танка...
Руски пенсионер опита да запали...
В Русия може да обявят антиваксърите...
Мецола: Борбата с рака е битка,...
Захарова се присмя на Макрон заради...
ООН: 40% от смъртните случаи на...
Простреляха руски пропагандист,...
Хакери прекъснаха брифинг на...
Удар срещу предприятие, строило...
Португалия също ще изпрати танкове...

Последни новини