Секс или смърт - самотните мъже са новата терористична заплаха

16828
Секс или смърт - самотните мъже са новата терористична заплаха
Снимка: iStock/Guliver

Мачете, три пистолета и няколко ножа е имал Елиът Роджър на 23 май 2014 година. С тях той убива 6 души и ранява 14, а после се застрелва в колата си. Малкото градче Айла Виста в Калифорния е в шок от кървавата разправа. Но една група хора възприема масовото убийство, за което Роджър се е готвил в продължение на 2 години, като героична постъпка. Те го наричат "светец" и "мъченик" и определят постъпката му "героична". Това  е групата на т. нар. "инсели" - (от "involuntary celibacy" — "неволно въздържание").

Терминът се появява за първи път през 1997 година, благодарение на канадска студентка, която стартира проекта Alana’s Involuntary Celibacy Project. Тя се опитва да обедини хора от цял свят, които страдат от неволното си целомъдрие и поради някаква причина не могат да намерят интимен партньор. В групата влизали мъже и жени, хетеросексуални. Проектът не съществува дълго време, но бързо печели последователи, които присвояват наименованието "инсели". Сега по-голямата част от участниците са мъже, основно от Северна Америка и Европа, а в много от форумите им е забранен достъпа и участието на жени

Откъде идва движението за правата на мъжете?

Движението за правата на мъжете се заражда в началото на XX век и първоначално се опитва да преразгледа робското положение на работещите в капиталистическата система. Мъжете по-често загиват при трудови злополуки, във война и попадат в затвора. Често движението се опира на маркистката идеология - то вижда потисничество в правителството и подкрепяла борбата на жените за техните права и социално равенство. 

В началото на 70-те години на миналия век, когато движението на феминистките започва да придобива невиждана сила, мъжкото движение започва да се разкрива и част от привържениците му започва да се нарича Движение за правата на мъжете. В началото членовете му се опитват да влязат в дискусия с феминистките, но скоро то се превръща в маргинално патриархално движение, прокарващо "традиционните ценности." В наши дни един от най-известните представители на движението за мъжките права е Пол Илам. Той не се причислява към инселите, но е един от основните идеолози на системата за "мъжкото превъзходство", което може да се счита за клон на инселите. Ето каква е неговата позиция: "Вагината ще е единствената реална власт, която някога ще е достъпна на жените. Махнете безнадеждно оптимистичното мислене на жените и ще останат голите факти, които говорят, че мъжете и само мъжете са способни на реални постижения и власт. Те създават технологии, нации, лекуват болести, създават империи и движат света напред."

Тероризъм и радикалните инсели

На 2 юли 2018 година 29-годишен мъж откри огън на една от оживените улици на Торонто. Той рани повече от 10 души и уби две момичета - на 18 и на 10 години. "Ислямска държава" пое отговорността за акт, но полицията опроверга връзката между стрелбата и групировката. Атентатът зарадва не само терористите. Във форумите на въздържателите новината се възприема радостно, като наричат инсела продължител на възстанието. Андерс Брейвик, който през 2011 година уби 77 души, също се причислява към този вид "герои", той си е правил пластични операции и е женомразец. Други терористи-женомразци са Джордж Содини, убил трима души по време на занятие по женска аеробика и Марк Лепин, разделил учениците в едно от училищата в Монреал по полов признак и разстрелял 14 жени. 

Разбира се, не всички инсели приветстват насилието или мечтаят за кърваво отмъщение. Много от тях се отвращават от прекалено радикалните възгледи, но в по-големите групи надделяват крайните мнения и често се виждат призиви към насилие, които за съжаление водят до радикализация на по-умерените. Аналитикът от американската правозащитна организация SPLC Киган Хэнкс споделя: "Отбелязваме, че повечето от участниците в групите са бели националисти или неонацисти, дошли в тези форуми от групи, посветени на мъжкото превъзходство."

Инселите и политиката

"Държавата не ни осигурява безплатни пластични операции, не ни дава партньорки, не ни осигурява секс... Тя не осъжда тези к...ви, които ни се присмиват, но ако не дай си Боже я осъдиш, че иска да направи аборт - небето ще се срине!"

Това съобщение показва какво очаква средностатистическият въздържател от държавата. Най-вече да реши неговите сексуални проблеми, принизявайки жената до стока от първа необходимост или услуга като здравеопазването или пожарната безопасност. Интересен момент е, че неволните целомъдреници смятат, че щом са обречени на девственост, техните данъци не трябва да отиват за образование на децата или помощ за самотните майки и многодетните семейства. Инселите смятат, че изнасилванията трябва да бъдат узаконени и наричат сексуалното насилие измислен проблем. "Мнозина се умориха от политическа коректност и ограниченията, която тя налага. На хората им харесва, когато аутсайдер, който няма какво да губи, казва на всеослушание това, което мнозина мислят." Тези думи принадлежат на Нейтън Ларсон, кандидат за Конгреса през 2018 година от щата Вирджиния. 

Ларсон описва политическата си програма, като "квази-неореакционно либертарианство" и призовава за защита на частното право на оръжие, свободна търговия, защита на "великодушното бяло превъзходство", а така също и за легализиране на детската порнография и браковете между роднини. "Ние трябва да преминем към система, която класифицира жените като собственост - първоначално на бащите им, а после на мъжете", казва Ларсон и призовава за легализиране на изнасилванията, като твърди, че неведнъж е изнасилвал жена си, която по-късно се самоубива. 

Първият опит на Ларсон да стигне до Конгреса е през 2008 година с "анархо-капиталистическа" политическа програма. През същата година той изпраща в Секретната служба на САЩ писмо със заплаха да убие президента, за което получава 14 месеца затвор.

Защо инселите са фетишисти и женомразци?

Въздържателите искат голяма и чиста любов, по възможност с дългокрака блондинка, която да е послушна девственица, готова да го приеме с всичките му странности и капризи. Ето как един от тях описва идеалната жена:

"Не много висока, относително големи устни, големи гърди, стегнат задник. Тиха. Никога да не спори с мен. Да ме слуша и да казва, че съм прав (а аз съм прав). Да прави възхитителна френска любов. Да готви. Да чисти след мен. Може да е с тъмна коса, но да я изсветли. Красиво лице, защото то е най-важното. Навън да се облича скромно. Да унижава мъжете, които не ми харесват, да стои далеч от приятелите ми, защото знае, че ако само заподозра, че е изневеряваща к...а - ще я очистя. Освен това, от време на време трябва да правим тройки с други жени и трябва да ми разрешава да изневерявам, защото знае, че имам нужда от това". Тази реторика до болка напомня идеалите на религиозните фундаменталисти, привържениците на "традиционното семейство", в което жената принадлежи на мъжа, който се разпорежда с нея като с вещ.

"Жената не трябва да има смартфон и трябва да стои затворена 24/7", пише друг инсел.

Не е трудно да се досетим, че повечето въздържатели смятат феминистките за свои най-големи врагове и едва ли не основен проблем на съвременната култура. От гледна точка на инселите феминизмът е виновен за това, че жените са започнали да водят свободен начин на живот и да избират за сексуални партньори привлекателни мъже, някои не се омъжват или не се подчиняват на мъжете си. Това противостояние между патриархалните мъже и либералните жени се появява през 70-те години на миналия век с движението за правата на мъжете. 

В полезрението на писателите

33-годишният писател Паскал Енгман хвърля повече светлина върху движението, като за кратко го описва, като "апотеоз на омразата към жените в обществото". В хода на изследванията си Паскал Енгман разбира, че инселите са подходяща почва за различните видове екстремизъм. Съществуват примери за това как американските нацисти вербуват хора от движението на инселите. Те са лесна мишена, тъй като са изпълнени с ненавист. Когато "Ислямска държава" е на пика на развитието си някой от форумите на инселите написа, че смята да се присъедини към ИД, за да получи секс робини, пише Енгман.

"Най-големият проблем в тези форуми е, че жените се дехуманизират. Това е психологически защитен механизъм, благодарение на който става по-лесно да се вреди на други хора. Точно както терористите от "Ислямска държава" ни наричат представители на западния свят, неверници, империалисти и свине", обяснява Паскал Енгламн. Писателят смята, че убийствата, основани на идеологията на инселите, трябва да се причисляват към атентатите, тъй като това е стремеж да се парализират обществените институти. Според него инселите сами се въртят в своя затворен кръг, тъй като е трудно да намериш жена за секс или брак, ако прекарваш цялото си време по форумите, изливайки ненавистта си. Смята се, че тъй като жените имат сексуална власт над мъжете, не могат да се считат за инсели. 

Може ли да им се помогне?

"Аз съм на 22 години и все още не съм бил с момиче. Девствен съм. Никога не съм изпитвал удоволствие от секс с момиче, никога не съм спал с момиче, никога не съм целувал момиче, дори не съм държал за ръка момиче. По дяволите - в телефона ми дори няма нито един номер на момиче. Това е толкова несправедливо, защото аз съм великолепен!", се оплаква един от представителите на инселите.

Друг казва:"Правя всичко, което мога, за да ви се харесам - нося хубави дрехи, имам изискан вкус, аз великолепен, карам BMW (по-добро от 90% от другите, които имат в колежа). Вежлив съм, аз съм абсолютен джентълмен! И въпреки това, момичета, вие не ми давате шанс. Не разбирам защо?"

Инселите харчат хиляди долари за дрехи и луксозни вещи, ходят на фитнес, правят си пластични операции, но нито едно от тези средства не им помага да решат главния си проблем: те остават девственици и все по-дълбоко потъват в отчаянието си и търсят виновни. 

Елиът Роджър стига до извода, че за девствеността му са виновни всички: момичетата, защото го отхвърлят и момчетата, защото заемат мястото му. В своето последно видео преди клането Елиът открито заявява за намерението си да "отмъсти на цялото човечество."

Тъмната страна на свободата на словото позволява на хора като Нейтън Ларсон или Елиът Роджър да говорят на всеослушание или да смущават умовете на самотните хора, наричащи се инсели. Възможностите на интернет позволяват на неголеми групи отчаяни психопати да разпространяват идеите си. Ефектът на интернет ехо-камерите прави така, че неопределилите се млади хора, попаднали в токсична среда, да започват безумно да повтарят тези идеи и с времето да вярват на най-жестоката и радикална глупост, призоваваща към насилие. Същите инструменти ползват и терористите, вербуващи млади хора по целия свят чрез затворени форуми. 

Срещу всичко това има една лесна  и ефективна рецепта: да се обръща внимание на проблемите на близките, да не се допуска да се затворят в себе си, да се води разговор. Така следващият път, когато ваш приятел сподели проблемите си с момичетата - не му се смейте, а помислете как може да му помогнете.

Превод: Actualno.com

Източници: knife.media, аftonbladet.se

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com