Секторът, в който Китай се нуждае от Тайван

5036
Секторът, в който Китай се нуждае от Тайван
Снимка: iStock

Когато трябва да се спомене една конкретна сфера, в която Китай се нуждае повече от Тайван, отколкото островът се нуждае от народната република, става въпрос за сектора на полупроводниците.

Пекин наложи търговски рестрикции върху острова този месец след разбунилото духовете посещение на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси в Тайван.

Тези забрани обаче не засегнаха търговията с електроника между двете страни. В Тайван е концентриран над 90% от глобалния производствен капацитет на най-модерните полупроводници в света, сочи доклад на Boston Consulting Group от 2021 година, цитиран от CNBC.

Пелоси се срещна и с председателя на компанията Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) Марк Лиу. Това е най-големият и най-важен производител на чипове в света. Произведеното от TSMC е неразделна част от почти всичко - от технологични продукти за потребителите до военни самолети.

Само 10% от приходите на TSMC обаче постъпват от продажби в Китай, сочи годишният отчет на компанията. За сравнение, 65% от приходите се генерират от продажбите в Северна Америка.

„Тези компании за чипове може да не са чак толкова зависими от Китай“. По-скоро важи обратното, казва Патрик Чън, главен анализатор за инвестиционната компания CLSA в Тайван.

„Мисля, че истинските предизвикателства за тези компании все още се създават от крайното търсене, а не от геополитическата ситуация“, казва той.

Американските производители на чипове Micron и Nvidia предупредиха за спад в търсенето на техните продукти пред последните седмици.

Важната роля на TSMC

Посещението на Пелоси в Тайван се осъществи въпреки отправените от Пекин предупреждения. Позицията на Китай е, че островът за част от неговата територия, и като такава няма правото да поддържа външни отношения независимо. САЩ признават централното правителство на Китайската народна република като единственото законно правителство на Китай, като същевременно поддържат неофициални отношения с Тайван.

Една трета от колите на Tesla са китайско производство

След множество трудности, с които Tesla се сблъска от началото на тази година, компанията достигна производството на над 3 млн. автомоб...

След посещението на Пелоси Пекин засили военните учения около Тайван, което повдигна въпроси относно възможността за ограничения на глобалния достъп до тайвански чипове.

Тогава анализаторите подчертаха, важността на произведените в Тайван чипове за света и Китай, особено тези, които са продукт на TSMC.

„Като вземем предвид тенденциите в дългогодишното търсене, драйверите, облачната инфраструктура, електромобилите, следващото поколение промишлени съоръжения, всички те използват произведени от TSMC чипове,“, казва Мехди Хосейни, старши анализатор в Susquehanna.

„Ако, не дай боже, заводите на TSMC в Тайван престанат да произвеждат, мисля, че световната икономика ще се забави повече отколкото през COVID пандемията“, добавя той.

Чън от CLSA описва TSMC като ”по-добра от всички останали ” и определи тайванската UMC и американската GlobalFoundries като „компании от второ ниво“, а китайските SMIC и Hua Hong Semiconductor класифицира като трето ниво.

Възходът за производителите на чипове се превръща в падение

Като пример за индустрия, която не се слави с липсата на промени, производството на чипове се подготвя за нов особено рязък завой в идн...

„Що се отнася до китайските конкурентите, те не са реална заплаха“, добавя той.

Изоставането на китайските производители на чипове

Пекин засили усилията си в сферата на полупроводниците през последните няколко години, като провежданите политики в подкрепа на родното производство привлякоха потоци от частен капитал.

Натрупването на дългове и изпадането в дефолт на държавната компания за производство на чипове Tsinghua Unigroup обаче показа пропуските в сектора в Китай, въпреки неотдавнашното технологичното развитие на Semiconductor Manufacturing International Corporation – друг китайски гигант в сектора. Все пак отне 15 години на последната, за да достигне нивото, на което на TSMC се намираше преди 10 години, казва Хосейни.

„Китай няма достъп до най-модерното оборудване“, каза той. „Ще отнеме много време, за да достигне до инженерното ноу-хау“.

По време на администрацията на Тръмп САЩ забраниха на китайските технологични гиганти Huawei и SMIC да използват американски технологии, включително такива, които са необходими за производство на чипове. Така от края на 2020 г. TSMC вече не можеше да произвежда полупроводници за Huawei.

САЩ налива 52 млрд. долара в стимулиране на производството на чипове, за да се конкурира с Китай

Президентът Джо Байдън ще подпише законопроект за отпускането на 52.7 млрд. долара под формата на субсидии за стимулирането на научноиз...

Приходите на TSMC в Китай в периода 2018 г. – 2020 г. са нараснали до близо 20% от общите приходи на компанията, казва Дейвид Хсу, асоцииран директор в S&P Global Ratings.

През 2021 г. обаче приходите на TSMC от китайския пазар спаднаха до около 10% от общите приходи, което е близо до нивата от 2017 г., добавя Хсу. „След наложените забрани върху Huawei, TSMC насочи продуктите си към други компании“, заключава той.

Същевременно бизнесът на TSMC продължава да се развива. Компанията, която е основен доставчик на Apple, отчете приходи за второто тримесечие, възлизащи на около 18 млрд. долара, което е ръст от 40% на годишна база.

Това показва колко по-голяма е TSMC от китайската SMIC. Втората отчете приходи за същото тримесечие от 1.9 млрд. долара, също отбелязвайки ръст от 40% на годишна база.

Баланс между САЩ и Китай

САЩ също се опитват да разгърнат потенциала си в сектора. Президентът на САЩ Джо Байдън подписа Закона за чиповете и науката, чрез който се гарантира отпускането на 52 млрд. долара за субсидиране на производството на чипове в страната.

Колко са силни търговските връзки между Китай и Тайван?

Тази седмица икономическото и политическо напрежение между Тайван и Пекин ескалира заради визитата на председателя на камарата на предс...

Анализаторите на Bernstein посочиха в доклад от този месец, че очакват въздействие на закона върху TSMC да бъде минимално.

„TSMC ще се стреми да остане неутрален в конкуренцията между САЩ и Китай“ в сферата, се посочва в доклада. „Вземайки предвид това, смятаме, че TSMC вероятно ще продължи да поддържа разширяването на капацитета си в чужбина през следващите няколко години, дори и в условията на действащия Закон за чиповете и науката“.

Около 10% от капацитета на TSMC се намира в Китай, много по-малка част пък е концентрирана в САЩ, сочат оценките на Bernstein за четвъртото тримесечие на миналата година.

TSMC инвестира 12 млрд. долара за изграждане на завод в Аризона. В континентален Китай компанията има заводи в Шанхай и Нанкин.

Чън от CLSA обаче смята, че заводът в Аризона ще се фокусира върху производството на по-напреднали технологии. Същевременно търговските ограничения, които Китай наложи на Тайван означават, че производството на компанията в КНР ще остане фокусирано върху по-стари технологии, за които отдавна съществува развит пазар в Китай.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Къде са санкциите? Приходите на Русия от петрол и газ през април ще се удвоят

"Бундесбанк": Германия започва да излиза от кризата

Руски съд разпореди изземане на активи на JPMorgan Chase

В Русия продадоха активите на Hugo Boss

След обрата: Цените на петрола поддържат курса заради американските запаси

Еврото все по-уверено променя посоката

Пример как руснаците избягват западни санкции: Украинска група с впечатляващо разследване

В Русия очакват по-висока инфлация и по-слаба рубла

Германия разследва голяма местна компания, помагаща на Русия да строи в Мариупол

Стана ясно колко ще струва първата АЕЦ в Полша

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com