СЕМ реши да започне процедура по освобождаване на генералния директор на БНР

2913
СЕМ реши да започне процедура по освобождаване на генералния директор на БНР
Снимка: БГНЕС

Цялата отговорност за спирането на сигнала на националното радио на 13 септември, 2019 година, е на генералния директор на БНР Светослав Костов. До този момент в СЕМ не чухме кой поема отговорността за прекъсването на сигнала на БНР на 13 септември. Това заяви председателят на СЕМ София Владимирова на днешното заседание на регулатора, свикано за да бъде разгледано решение за стратиране на процедура по освобождаване на Костов.

В крайна сметка СЕМ прие решение да бъде започната такава процедура, като Костов има 5 дни, за да представи възраженията си - после следва гласуване дали генералният директор да бъде свален от поста му, предаде репортер на Actualno.com.

СЕМ няма друг избор, освен да започне процедура за освобождаване на генералния директор на БНР, каза и друг от членовете на медийния регулатор – Розита Еленова. Тя, както и Владимирова, категорично подкрепиха старт на процедурата. Всъщност от петимата членове на СЕМ нямаше никой против - двама, сред които Бетина Жотева, се въздържаха.

Владимирова изрично посочи, че със спирането на сигнала на 13 септември е нарушена Конституцията - в частта ѝ за правото на осведомяване на българските граждани, като видя това като основна причина за започване на процедурата.

След заседанието, пред журналисти Бетина Жотева заяви, че ако след края на процедурата бъде убедена, ще се присъедини към гласовете "за" уволнение на Костов. Тя обаче призна, че ако се окаже, че не Костов, а друг е виновен за прекъсването на сигнала (в хипотеза радиото излъчва, но другаде сигналът бива спрян, като досега официалното обяснение пред СЕМ от Костов да е прекъснат оптичен кабел), членовете на СЕМ трябва да си подадат оставките. Реално същото е мнението ѝ и ако съдът не потвърди евентуалното решение за освобождаване на СЕМ. София Владимирова обаче каза, че при такава ситуация всеки член на регулатора ще си носи отговорността и ще има обсъждане, ако хипотетичната ситуация стане реална. Жотева добави и, че ако Костов обжалва пред съда, това не значи, че ще остане на поста си, докато продължава евентуалното съдебно дело.

"Ще изчакам утре главният прокурор да каже какво са открили, освен че радиото не е трябвало да бъде спирано. Това според закона не е достатъчно", смята Жотева, тъй като ставало въпрос за "едно грубо нарушение", не за повече. Тя изрази притеснение, че "тази сага може да продължи много дълго". "Защо е спряно радиото - все още нямаме отговор на този въпрос", подчерта Жотева.

Междувременно редколегията на програма "Христо Ботев" на БНР се присъедини към искането на колегите си от програма "Хоризонт" и безпрецедентната обща позиция на кореспондентите на радиото от страната за оставка на генералния директор Светослав Костов. Причината - спирането на сигнала на радиото на 13 септември сутринта, с което беше "заглушено" предаването "Преди всички" и отстраняването на Силвия Великова като водещ на предаването, както и заради отнемането на ресора ѝ (съдебни въпроси). Великова е основният човек в БНР, който отразява избора на главен прокурор, където има само един кандидат - Иван Гешев. Заради това вече имаше редица протести, последният - вчера вечерта (8 октомври).

Какво каза Костов също вчера за положението в радиото и дали е имало и друг случай на "саботаж" - припомнете си в този материал, както и отговорът на обвинените от него.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

АЕЖ настоява МВР да публикува всички видеозаписи от случая с журналиста Димитър Стоянов

Как веганите си набавят витамин В12? (ВИДЕО)

Времето утре - 24 април 2024 г.

Стачка бави пощенските пратки в Белгия

ЦИК обяви колко партии и коалиции са се регистрирали за изборите

Спецов с коментар след случая със заплашения служител на НАП

Почина режисьорката Мариана Евстатиева-Биолчева

Звуците от Антарктида оживяват в интерактивна фотоизложба на Моста на влюбените на НДК

Сдружение обвинява АПИ и МРРБ в лобизъм заради пътната маркировка у нас

Миньори и енергетици на автопротест в София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com