НА ЖИВОВойната в Украйна

Семейна реликва припомня историята на България в приносното издание "Ножицата"

721

С повече от 50 акварелни илюстрации мащабното издание „Ножицата“ е вдъхновено от родовата история на Юлия Спиридонова.

Понякога предметите, предавани от поколение на поколение, служат като физическа връзка с миналото и ни припомнят, че собствената ни история започва векове преди да се родим.

Това е посланието на изключителната книга „Ножицата“ от обичаната българска писателка Юлия Спиридонова и талантливия художник Дамян Дамянов, която вече е на пазара, за да ни отведе на вълнуващо пътешествие из дебрите на българската памет.

Вдъхновена от историята на рода на Юлия Спиридонова, книгата обрисува пътя на наглед обикновена семейна реликва – стоманена ножица, която става свидетел и пазител на събития, предопределили съдбата на България. Ювелирното издание включва повече от 50 акварелни илюстрации, които повеждат читателя по скритите улички на родовата памет.

Преди много време, в пределите на Османската империя, живеел българинът Хубан. Хубан бил войник от род на войнуци и един ден донесъл в родния си град Севлиево стоманена ножица.

Как е попаднала тя у него? Дали я е купил от пътуващ търговец, или я е донесъл, когато е бил на военна служба? Никой не знае отговорите на тези въпроси, но историята на „Ножицата“ започнала оттам. А само какво я очаквало занапред…

С вековете „Ножицата“ придобила умението да изрязва пътеки във времето. Пътеки, които се извиват и заплитат, завързват и разделят, стигат чак до наши дни и ни приютяват в гънките на световната история.

През годините тя се предавала от поколение на поколение, попаднала в ръцете на учители и духовници, служила на художници, общественици и революционери.

„Ножицата“ станала свидетел на славни времена и мигове на щастие, но и на предателства, раздори и позор. А най-накрая се озовала на бюрото на писателка, която решила да я вгради в основите на необикновен разказ.

Отваряща врата към шеметно пътешествие през вековете – от Древен Египет и Рим, през Ренесанса и Българското възраждане чак до наши дни – Юлия Спиридонова предлага прочит на световната и родната история и припомня без излишен патос и изопачени твърдения, че пътят към бъдещето се оглежда и в бистрия поглед към миналото.

Сред страницата на тази необикновена книга препускат образите на Леонардо да Винчи, Лайош Кошут, Колю Фичето и цар Борис III, а техните действия успяват да разместят пътя на един български род.

Освен чрез майсторското слово на Юлия Спиридонова историята на България, с нейните своеволни приливи и отливи, се очерта и от виртуозните илюстрации, дело на Дамян Дамянов.

Написана с дълбоко разбиране за човешката природа, подходяща за деца и възрастни, „Ножицата“ изрязва пролуки във времето, за да припомни историята на цяла една нация.

Българският Барон Мюнхаузен се завръща в „Чекмо 2“ от Момчил Николов

Носителят на Националната литературна награда за български роман на годината „13 века България“ за 2017 г. с нова история в...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Книги

Издателство Лемур представя...
Има ли шанс "вятърът на промяната"...
"Сигурд, Убиеца на дракона" ни...
Книга за изкуството да лъжем и...
(Не)форматът продължава традициите...
Психиатърът Бернардо Стаматеас...
Нова книга на Националния исторически...
"Енергия!" на д-р Ане Флек или...
Излезе "Разговори на кафе със...
"Мъжът от влака в 6:20" - нова книга...
Втората световна война е новата...
Излиза новата книга на Мануела...

Последни новини